Koreai csípõs, sütõtökös tofuleves

2014-01-17

sponsored links

Úgy alakult, hogy életemben elõször megpróbáltam tofut készíteni itthon. Mostanában nem igazán szeretem a kedvenc tofumat sem vásárolni (az Amerikában gyártott japán tofut), mivel mióta az USA-ban elfogadták azt a törvényt, hogy nem kell a génkezelt élelmiszereket feltüntetni a csomagoláson, azóta õk sem írják már rá, hogy NON-GMO. Szóval, inkább megpróbálok bio szójából tofut készíteni. Elég pepecselõs meló, de a végeredmény, még így elsõre is jobb lett mint a tofunak nevezett magyar készítmény. Ha már jól belejövök, a tofukészítésrõl is lesz poszt, csak kell még egy kis tapasztalat a témában.
Mivel külalakra nem lett túl szép a tofum (lapos, kerek, szûrõalakú), ezért úgy gondoltam, hogy egy jó kis levesben jól mutatna még így is. Régóta figyelgetem a koreai tofus leveseket, és végül erre esett a választásom. Az inspiráció innen jött.
Még pár szót a koreai chilipehelyrõl: a lényege, hogy a chili paprikát durvára õrlik és mag nélkül. Így nem olyan durván csíp, mint a normál chili õrlemény. Én imádom és több, egyéb ázsiai ételben is elõszeretettel használom.

20 dkg tofu
1 nagyobb vöröshagyma
3 db shitake gomba
3 db csiperke kalapja (még jobb, ha van pl. enoki gombánk)
6-7 db közepes-nagy kelbimbó negyedekre vágva
10 dkg sütõtök
2 ek repceolaj
2 ek koreai chilipehely
3 ek szójaszósz
3 nagy gerezd fokhagyma
1 ek nádcukor
2 kis db kombu (algafajta, a japán és a koreai konyha kedvelt alapanyaga)

2-3 szál zöldhagyma

A shitake gombát leforrázom és 15 percig áztatom.
A tofut nagyobb darabokban egy lábas alján szépen elrendezem. Erre pakolom a szeletelt vöröshagymát, csiperkét és shitake gombát.
Egy kis tálkában összekeverek 1 ek szójaszószt, a nádcukrot, az apróra vágott fokhagymát és 2 ek koreai chilipelyhet. Wokban olajat hevítek, majd 4-5 percig pirítom a chilis keveréket. Ha kész, ráöntöm a tofus-gombás alapra, majd felöntöm annyi vízzel, hogy kb 2 ujjnyira ellepje. Felforralom, beleteszem a kombu lapocskákat, a maradék szójaszószt és kb 20 percig fõzöm. Ekkor beleszórom a kelbimbót, majd pár perc múlva a csíkokra vágott sütõtököt. Sózom. Még kb 10-15 percig forralom, megszórom a karikákra vágott zöldhagymával. A kombu lapokat kihalászom a levesbõl, erre már nincs szükség. Tálkákba merem a sûrû levest és forrón tálalom.



Folytats a blogon ... labdarozsa.blogspot.com/2014/01/korea...

sponsored links

Keres?s