Konyhalál KözösKedd 3. ? perec

2014-01-21

sponsored links

konyhalál közöskedd perec



Ismét kedd, ismét KözösKedd! :) Ismét közös gyûjtemény elkészítésére invitállak Benneteket, ismét sok-sok résztvevõre számítok.



Mivel idén nem volt még tél és jég, kimaradtak a megcsúszásból adódó esések, tehát az ilyenfajta perecelések helyett pereceljünk közösen a konyhában! :)

A 3. heti téma a PEREC!

Jöjjenek a sós és édes perecek, perectészták, perecformák, kész (gyári) perecek felhasználása, mint díszítés ?



Ismeritek a perec történetét?

A perec elnevezés a latin ?bracellum? szóból származik, mely kar-t jelent. Szokás volt még a pogány idõkben, hogy az elhunytak mellé temették ékszereiket, fegyvereiket, majd késõbb rájöttek, hogy ez nem annyira ?gazdaságos?, ezeket tésztából ?utángyártották? és így kerültek a sírba, pl. nyakláncok, gyûrûk, karkötõk is (gondolom, innen ered a karperec szó).

743-ban egy konsilium szigorúan megtiltotta a keresztényeknek, hogy a pogány szokásokat megtartsák.

De kb. 100 évvel késõbb egy német kolostorban a szerzetesek a híveiknek böjt idején egy újfajta süteményt osztogattak, mely tejbõl, vajból mézbõl és tojásból készült és formája két keresztbe tett kart szimbolizál (a 3 részre tagoltságát a Szentháromság jelképének is tekintették). Ez aztán elterjedt más kolostorokban is.

Néhány évtizeddel késõbb véres forradalom tört ki Németország-szerte, a kolostorokat felgyújtották, a szerzetesek kénytelenek voltak elmenekülni ezekbõl bekapcsolódni a polgári életbe. Elkezdtek perecsütéssel foglalkozni, amely annyira népszerû lett, hogy végül tanoncokat is kellett felvenniük. A kenyérsütõkkel együtt céhekbe tömörültek. Így került a perec a pékek címerébe is.

(Forrás: itt)



A szabályok változatlanok:

A képeket és linkeket aznap a Konyhalál Facebook oldalának üzenõfalára várom. Ezek természetesen lehetnek régi bejegyzések, de ha valakit aznapra megihlet a téma, akkor az újakat is még nagyobb szeretettel várom! :) Egyelõre mindenkitõl maximum 3 db-ot kérek! Lehetõleg az üzenõfalra egyesével, képpel és természetesen linkkel töltsétek fel a recepteket. Ha valakinek nincs blogja, de szeretné, ha bekerülne a válogatásba, kérem, hogy pötyögje be a receptet is a kép mellé.

A témakiírásos blogbejegyzés alá folyamatosan töltöm fel az általatok küldött képeket és linkeket.  Ha minden jól megy, legkésõbb szerda délig felkerül az összes, tehát érdemes visszanézni a bejegyzésre.

Ha Te is jelzed a saját beküldött blogbejegyzésed alatt, hogy ez a recept részt vesz a Konyhalál KözösKedd gyûjteményében (az aktuális linkkel), azt megköszönöm.

Ha van kedved, vidd hírét a játéknak, úgy jó, ha minél többen vagyunk, minél sokszínûbb a gyûjtemény! Blog oldalsávba való kép:

közöskedd kocka



Hozzá a link: http://konyhalal.cafeblog.hu/kategoria/kozoskedd/



Ha kérdésetek van, ne tartsátok vissza! :)



Gyertek perecelni! :)





A kollekció:



AranyTepsi: Kókusszal szórt csokis perec

1 perec



Életinfo: Sós pancsos perec

1 perec



Olajbogyó: Sós perec és stangli 

1 perec



Vöröskaktusz: Sajtos perec 

1 perec



Rozmaring & Ibolya: Édes perec

1 perec



Gizi receptjei: Sörperec a Váncza süteményeskönyvbõl

1 perec



Gizi receptjei: Sajtos perec

1 perec



Kiss Imréné Magdi: Perec

Hozzávalók:

25 dkg margarin

25 dkg sertészsír

1 nagy doboz tejföl (450 g)

3 tojássárgája

1 púpos evõkanál só

1 mokkáskanál cukor

1 dl tej

3 dkg friss élesztõ

késhegynyi sütõpor

amennyi lisztet felvesz (kb. 1 kg)

Elkészítés:

A margarint és a zsírt jól kikeverjük a sóval, majd a tejföllel, a cukorral, a tojással és a sütõporral együtt jól kidolgozzuk.Beletesszük a tejben felfuttatott élesztõt és a lisztet. Nem kell keményre gyúrni, sem keleszteni. Kinyújtjuk, a kívánt formákra szaggatjuk, megkenjük tojással, ízlés szerint megszórhatjuk reszelt sajttal, kömény- vagy szezámmaggal, majd 180°C-ra elõmelegített sütõben szép pirosra sütjük.

1 perec



Kiss Imréné Magdi: Sajtos perec

Hozzávalók:

A tésztához:

70 dkg liszt

50 dkg margarin

15 dkg reszelt sajt

4 tojássárgája

4 evõkanál tejföl

1 púpos evõkanál só

A tetejére

20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrom, kb. 4-5 mm vastagra nyújtom és szaggatom. Tojással megkenem, majd mindegyiket belemártom a reszelt sajtba. 180°C-ra elõmelegített sütõben szép pirosra sütöm. Nagyon szeretjük.

1 perec



Kiss Imréné Magdi:  Kunsági perec

Hozzávalók:

34 dkg zsír

1 egész tojás

1 kis pohár (200 g) tejföl

1 csapott evõkanál só

1 csapott evõkanál cukor

3 dkg élesztõ

tej

pici cukor

kb. 80 dkg ? 1 kg liszt

Máz a tetejére:

1 evõkanál só

3 evõkanál liszt

víz

Elkészítés:

A zsírt, a tojást, a tejfölt, a sót és a cukrot simára kavarom. Az élesztõt felfuttatom a tejben pici cukorral, majd hozzáteszem az elõzõ anyaghoz, és hozzáadom a lisztet. Apránként szoktam hozzáadni. Nem kell keményre gyúrni, rögtön lehet vele dolgozni. Csípek a tésztából egy darabot, kisodrom mint a nudlit, és egyforma darabokra vágom. Vékonyra sodrom, és perecet formálok belõle. 180°C-ra elõmelegített sütõben sütöm. A mázzal akkor kenem le a tetejét, amikor már majdnem megsült, és csak egy pár percre teszem vissza a sütõbe. Család nagy kedvence!

1 perec



Konyhalál: Rénszarvas keksz

1 perec rénszarvas konyhalál



Konyhalál: ?Kerek perec?

1 kerek perec




Hasonló bejegyzések:




1a
Konyhalál KözösKedd 1. ? madár


1a
Konyhalál KözösKedd 2. ? csiga


20130723-112
Mozis sajtos kerek "perec" ? SAD 17. forduló


20110901-006
Kerek perec :)


20131027 013
Finn vajas pulla




Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2014/01/21/kony...

sponsored links

Keres?s