Konyakos húsleves csirkegombóccal
sponsored links
Még mindig el vagyok ragadtatva az alkohol használatától ételekben :) Ez egy hagyományosan készített húsleves, konyakkal felturbózva, és a gombóc is picit átlényegült (pl kimaradt belõle a rizs, és a már megfõtt húsból készült).
Hozzávalók:
- 4 csirke alsócomb
- 2 felsõcomb
- 2 nagyobb répa
- 2 nagyobb petrezselyemgyökér
- 1 nagy szelet zellergyökér
- 1 hagyma
- 3 cikk fokhagyma
- 1 teáskanál szemesbors
- 1 dl konyak (vagy whisky)
- só
A csirkegombóchoz:
- a levesben fõtt hús (kb 30 dkg)
- 1 cikk fokhagyma
- 2 evõkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás
- apróra vágott petrezselyemzöld
- só, õrölt bors
Elkészítése:
- A csirkecombokat megmossuk, és bõröstõl egy nagy fazékba helyezzük. Felöntjük hideg vízzel, hogy bõven ellepje, és fõni tesszük.
- A zöldségeket meghámozzuk, hasábokra vágjuk, és a fokhagymával, meg a borssal együtt a húshoz adjuk.
- Amikor a leves felforrt, lassú tüzön, gyöngyözve 30-40 percig fõzzük, majd leszûrjük. Az elején figyeljünk arra, hogy ha hab gyûlt a tetején, szedegessük le.
- A fõtt húst a csontról lefejtjük (a bõrére nincs szükség), és a hozzávalókkal együtt késes aprítóban összedolgozzuk (vagy ledaráljuk).
- A leszûrt húslevest visszatesszük fõni, közben beletesszük a massszából készlüt gombócokat, meg a konyakot. Megsózzuk, és összeforraljuk.
- A fõtt zöldségeket mellé kínálhatjuk.