Knédli

2010-10-27

sponsored links

Sokáig nem készítettem knédlit. Nem is nagyon tudtam - egyszer nagyon puha, ragadós lett, s ez elvette a kedvem -, kettõnk miatt (a férjemmel) meg nem nagyon láttam értelmét, ha olyasmit fõztem, amihez ez "illett", vettem.

Viszont amióta a gyerekek kedvencévé vált, és minden mennyiségben meg bírják enni, szinte két hetente, havonta fõzöm.
Ami a fõételhez nem fogy el, még pár naposan is magában is megeszik. :-)

Szóval:
¤ a knédlit lehet vízben és gõzben is fõzni
¤ a knédli készülhet krumplisan és nem krumplisan is
¤ általában szaftos húsok mellé adjuk - nagyon jó vele kitörölni a szaftot :-)

¤ én a legegyszerûbb változatot készítem és gõzben fõzöm

Hozzávalók (4 kisebb knédlihez):
¤ 7 g szárított élesztõ (vagy ennek megfelelõ friss)
¤ 50 dkg liszt (általában fehér lisztbõl készítik, de én már próbáltam grahamból, rozs-, vagy zabliszt+fehér liszt fele-fele arányban, így is nagyon finom és egy picit egészségesebb talán)
¤ 1,5 dl tej (csak az élesztõ felfuttatásához)
¤ langyos víz (amennyit a tészta felvesz, nem ragadós, de nem is túl kemény tésztát kell kapnunk)
¤ só

Elkészítés:
¤ kelt tésztát készítek (dagasztom-pihentetem-átkeverem-pihentetem)
¤ hosszúkás cipókat készítek a tésztából, még 10-15 percig pihentetem a nyújtódeszkán
¤ egy széles edényben vizet forralok
(beleállítom a "knédlifõzõt", úgy, hogy ne érje a víz. Amíg ilyenem nem volt egy gumi segítségével erõsítettem a fazék tetejére egy ruhát, azon fõztem.)
¤ ha a víz forr, rárakom a knédlit, letakarom és 20 percig fõzöm
¤ kiveszem, lekenem olajjal
ilyen szerkezetben fõzzük :-):

Folytats a blogon ... kati-fozocske.blogspot.com/2010/10/kn...

sponsored links

Keres?s