Klasszikus túrótorta
sponsored links
Klasszikus tortát hoztam most, szerintem kevés olyan ember van, akit ne lehetne levenni a lábáról egy jól elkészített túrótortával. Persze sok mindenen nem lehet elcsúszni, elvégre egy roppant egyszerû, kevés hozzávalós, kis energiabefektetést igénylõ tortáról van szó, amit nem kell órákig pihentetni, hanem összeállítás után már szeletelhetjük is. Flóra túrótortájába szerettem bele, csupán kicsit nagyobbra vettem a méretét, de a díszítése is nagyon tetszett, így azt is koppintottam, köszi a szuper receptet :)
Szóval hajrá, túróimádók, nyûgözzétek le a családot, de a díszítést se spóroljátok le róla :)
Hozzávalók:
18 cm-es tortához
A piskótához:
4 tojás
80 gr cukor
80 gr liszt
A túrókrémhez:
275 gr félzsíros tehéntúró
75 gr porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejszín
A díszítéshez:
1 dl tejszín
50 gr pirított mandulalapocska
8 db cukrozott cseresznye
Elkészítés:
1. A piskótához a fehérjéket nem túl kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral kihabosítjuk majd óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot és a lisztet. 3 részre osztjuk és 3 karikát sütünk belõle.
Süthetjük sütõpapírral bélelt tortaformában vagy sütõpapíros tepsire rajzolhatunk 18 cm átmérõjû köröket és arra halmozhatjuk a tésztát. Én most utóbbit választottam, egyszerre 2 karika fért rá a gáztepsire. Ha kisültek, lehúzzuk róluk a papírt, egyformára vágjuk õket és várunk, amíg picit hûlnek.
A tökéletes piskótáról bõvebben itt olvashattok.
2. A 3 dl tejszínt habbá verjük, 1/3-át kivesszük és félretesszük a díszítéshez, felhasználásig egy kis tálkában hûtõbe tesszük.
3. A krémhez a túrót villával áttörjük, elkeverjük a cukrokkal, a citromhéjjal és 2 dl tejszínhabbal lazítjuk.Hûtõbe tesszük.
4. A tortát összeállítjuk: piskóta, krém 1/3-a, piskóta, krém 1/3-a, piskóta. A maradék krémmel a torta oldalát és tetejét körbekenjük.
5. Tetejére a félretett tejszínhabból csúcsokat nyomunk, 1-1 cukrozott cseresznyét nyomunk a közepükbe.