Kismókusoknak
sponsored links
Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a 2014-ben is marad a zászlómon a gyorsaság és a könnyen elkészíthetõség. Így van ez tehát az alábbi desszertnél is, aminek rákfenéje abban rejlik, hogy a tésztájában nincs egyáltalán liszt, tömény mogyoróíz az egész. Elkészíthetõ csak úgy vasárnap délután is, de szerintem akár szülinapi tortaként is simán megállja a helyét.
A receptet Stahl magazinból vettem, amin persze egy kicsit módosítottam.
Csokis mogyorótorta
Hozzávalók:
17 dkg õrölt törökmogyoró+ egy kevés a forma elõkészítéséhez
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütõpor
22 dkg vaj
20 dkg barna cukor
3 tojás
csipet só
a mázhoz:
7 dkg étcsokoládé
7 dkg mogyorókrém
a díszítéshez pirított mogyoró- vagy manduladarabok
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat.
A mogyorót, a kakaót, a sütõport, a szódabikarbónát és a sót összekeverjük majd a vajas krémhez keverjük.
26 cm-es tortaformát kikenünk vajjal és megszórjuk darált mogyoróval. A masszát belekanalazzuk a formába és elsimítjuk a tetejét.
180 C-os elõmelegített sütõben kb. 40 perc alatt készre sütjük, tûpróbával ellenõrizzük, hogy átsült-e. A formában hagyjuk kihûlni és közben elkészítjük a mázat.
A mázhoz a csokoládét és a mogyorókrémet mikróban alacsony fokozaton megolvasztjuk és hûtõben kenhetõ állagúra dermesztjük. Ha kihûlt, megkenjük vele a torta tetejét.
A mogyorót vagy mandulát száraz serpenyõben megpirítjuk és a torta tetejét megszórjuk vele.