Kimchi retekbõl

2010-03-30

sponsored links


A bébivisszaszámláló 18 napot mutat :-) - 18 nap múlva megszületik a kisfiunk :-)

Mármint elvileg. Gyakorlatilag ma a védõnõ finoman emlékeztetett a szerdán közelgõ hidegfrontra, aztán megparancsolta, hogy a bõröndöm az autóban legyen maradéktalanul összepakolva. Persze tudom, hogy az össze nem pakolással nem tudom kitolni a szülés idõpontját, mégis halogatom. Kb. tízezerszer hallottam azt a zseniálisan humoros biztatást, hogy nyugi gyerek még nem maradt bent, és nyilván nem, én mégis borzasztóan félek. Olyan gyorsan elment ez a 37 hét, most meg itt állok, és olyan, mintha egyáltalán nem lennék felkészülve egy szülésre... :-)

A babavárással kapcsolatos teendõk, a költözés, a berendezkedés, és a rozmárasszony-szerû testalkatom miatt most már valóban csak elvétve fõzök (pedig a költözéssel isteni-gyönyörû csokibarna, aranymozaikos vadonatúj konyhám lett :-)).


Ez egy olyan recept, ami fõzést nem igényel, viszont nagyon alap. Mármint azoknak, akik vagy ázsiai-csipõs kaja mániákusok, vagy állandóan csípõset kívánó 37 hetes kismamák.

A kimchi egy nagyon egyszerû koreai savanyúság, amit alap esetben kínai kelbõl készítenek, és annak idején egy agyag edényben leásták a földbe az erjedés idejére. Kétségtelenül a káposztás is isteni és kilószámra tudom enni azt is, de a leges-leges-leges ledurvábban jégcsapretekbõl finom, én otthon csak ebbõl csinálom.

Annyit még elõljáróban, hogy ha nincs idegrendszerünk kivárni az összeéréshez szükséges 8-10 napot, menjünk el a Fõ utca elején található koreaiba, és tömjük magunkat degeszre belõle.


Hozzávalók: 3 nagy jégcsapretek, 1-2 gerezd fokhagyma, egy dió nagyságú gyömbér, 2-3 teáskanál száraz csilipor vagy pehely, só, cukor, 1-2 szál újhagyma. (Az ázsiaboltban lehet kapni külön kimchipaprikát, de soha nem sikerült még rájönnöm, hogy miben különbözik a sima csilitõl)

A kockára vágott retket nagyon alaposan sózzuk be, és egy éjszakára tegyük a hûtõbe. Másnap öntsük le róla a sós levet, öblítsük le, és enyhén sózzuk újra, tegyünk rá 1 evõkanál cukrot, reszeljük rá a gyömbért és a fokhagymát, és a csilipaprikát. Alaposan keverjük össze, és tegyük bele a nagyon vékonyra felkarikázott újhagymát (én csak a fehér részét szoktam).

Légmentesen zárjuk le, és sötét helyen szobahõmérsékleten érleljük 8-10 napig, ha nem felejtjük el, a negyedik napon alaposan keverjük össze. Én egy nagy befõttes üvegben szoktam késziteni, amit alufóliával betekerek.

Fogyasztás elõtt 1 napra tegyük a hûtõbe elkülönítve a többi kajától, mert kegyetlen szaga tud lenni.


Folytats a blogon ... mennyeimignon.blogspot.com/2010/03/ki...

sponsored links

Keres?s