Kihagyás után kalácsok
sponsored links
Mondhatnám, hogy meg vagyok lepõdve, de nem vagyok... annyira. Számoltam ezzel, hogy a számos, gyerekkel kapcsolatos- és itthoni teendõ mellett, a kevéske szabadidõmben nem száz százalék, hogy bejegyzéseket fogok írni. Pedig örömmel csinálom, jól esik írni.
Hát így is lett. Még februárban íródott a legutóbbi, jó rég volt.
Szerencsére a konyhában eseménydús nálunk az élet, szóval igyekszem pótolni a lemaradást.
Még Húsvét alkalmából kipróbáltam egy kalács receptet amit egy Dr. Oetker: A kelt tészta titka c. receptfüzetben találtam. Az összeállítása nagyon egyszerûnek tûnt és a végeredmény is kecsegtetõ volt a leírás és a kép alapján. Az is lett! Azóta már többször ezt reggeliztük.
Omlós fonott kalács
Hozzávalók:
80 gr lágy vaj
200 ml langyos tej
500 gr búzaliszt
1 tasak instant élesztõ
100 gr porcukor
1 tasak vaníliás cukor
2 tk citrom aroma (én kihagytam)
1 csipet só
1 tojás
A vajat felolvasztjuk, a lisztet az élesztõvel összekeverjük és egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a vajat, utána az összes hozzávalót és a robotgép dagasztókarjával 1 percig alacsony, majd a legmagasabb fokozaton 5 percig dagasztjuk. Sajnos biztonsági megfontolásból kénytelen voltam dagasztás közben szünetet tartani, nehogy elfüstöljön a robotgépem, de így is nagyszerû tésztát kaptam. Amint elérjük a szép sima kalácstészta állagot, a tálat letekarjuk egy konyharuhával és meleg helyen kelni hagyjuk míg a duplájára megnõ (kb. 1,5 óra).
A tésztát lisztezett deszkán enyhén átgyúrjuk, majd három részre osztjuk. Három kb. 40 cm hosszú hengert sodrunk belõlük és összefonjuk. A kalácsot átkenjük langyos tejjel és sütõpapiros tepsin még 20 percig letakarva pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán enyhén átgyúrjuk, majd három részre osztjuk. Három kb. 40 cm hosszú hengert sodrunk belõlük és összefonjuk. A kalácsot átkenjük langyos tejjel és sütõpapiros tepsin még 20 percig letakarva pihentetjük.
170 fokra elõmelegített sütõbe (nálam gáz) tesszük és kb. 10 perc után csökkentjük e hõmérsékletet. 35-40 percig sütjük, persze ez sütõ-függõ. Vigyázat, az alja könnyen odakaphat!
A másik kalács receptjét, amit nem rég megsütöttem a Stahl Magazinban (tavaszi szám) láttam. Fûszeres Eszter tollából van a lapban egy jó kis kalács gyûjtés, édes, sós, fonott, csiga, szóval lehet válogatni. Én a lepkekalácsot sütöttem meg.
Ez egy igazi "nagyon" kalács, mert nagyon könnyû, nagyon puha, nagyon lágy végeredményt kapunk. Arról nem is beszélve, hogy milyen nagyon egyszerû az összeállítása is.
Kakaós lepkekalács
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 egész tojás
3 1/2 + 1/2 dl langyos víz
1/2 dl étolaj
7 dkg cukor
3 1/2 dkg kakaópor
1 zacskó szárított élesztõ
1/2 tk só
1 felvert tojás megkenni
A hozzávalókat a só, a 1/2 dl víz és a kakaó kivételével egy tálban összedolgozzuk dagasztókaros robotgép segítségével 20 perc alatt, aztán sózzuk. A tésztát két részre osztjuk, az egyik feléhez hozzádolgozzuk a fél dl vízben elkevert kakaóport, a másik felét addig letakarva pihentetjük majd a kakaós rész is csatlakozik a keléshez addig, míg megduplázódik a méretük.
A két megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, egymásra fektetjük (kakaós felülre) és a hosszabbik oldalánál a tészta közepéig feltekerjük. A másik oldalát is középig tekerjük, így egy szemüveg formát kell kapnunk. Sütõpapíros 30x11-es formába tesszük úgy, hogy a tekerések legyenek alul a tepsiben. Letakarjuk és másodszor is duplájára kelesztjük a tésztát.
Megkenjük a felvert tojással és 190 fokra elõmelegített sütõben 40 perc alatt megsütjük.