Ki volt az elsõ food blogger? (egy kis gaszto-kultúrtörténeti érdekesség/csemege)

2011-08-12

sponsored links



Avagy a food blog forma kialakulása, az elsõ nemzetközi food blog megjelenése (részlet)



Mit ettél (ma, tegnap, tavaly nyáron:)?
A magyar gasztroblogoszféra kialakulásának történetét csakis az amerikai foodblogoszféra kialakulásának történetén keresztül érthetjük meg. Legelõször is azonban pontosítanunk kell a fogalmakat, hisz amerikai és magyar gasztroblogoszféráról, a szó tulajdonképpeni értelmében nem is beszélhetünk. A problémát, mely voltaképp a teljes blogoszféra kapcsán megfogalmazódhat bennünk, Kiss Balázs (2004) vetette fel a magyar fórumok és topikok vizsgálata során. Mint mondja: "Azért érdemes nem magyar, hanem magyar nyelvû topikokról és fórumokról beszélni, mert számos topik hozzászólója magyarul ír ugyan, de nem Magyarországon él, s hogy magyarnak tartja-e magát, arról nem tudhatunk - a helyzet tehát a szokásos: az anonimitás és a földrajzi határokat nem ismerõ hozzáférési lehetõség nehezen körülhatárolható elektronikus nyilvánosságokat hoz létre és tart fenn a magyar szervereken is."[1] Ahogy késõbb a gyûjtõ blogok bemutatásánál látni fogjuk, mind a magyar, mind az amerikai gasztroblogoszférában is számos külföldrõl blogoló, a földrajzi határokat semmibe vevõ entitással találkozunk, a szelekció tehát valóban a nyelv mentén történik. A virtuális közösséghez való csatlakozás kritériuma a közös hobbin, érdeklõdési körön, esetünkben a fõzés szeretetén túl, éppen a közös nyelv megtalálásán múlik, mely egyúttal minden kommunikációs aktus, a megértés alapja is.
Az angol nyelvû foodblogging jelenség elsõ fecskéit, úttörõit keresve a ...

Folytats a blogon ... anempiskota.blogspot.com/2011/08/ki-v...

sponsored links

Keres?s