Kevert kakaós-gyümölcsös sütemény (vegán, tej- és tojásmentes)
sponsored links
Az Instagramon, egy olasz blogban jött szembe a recept. És most hogy kezdjük magunkat összeszedni a babázás okozta ?sokkból?, egyre több idõt tudok eltölteni a konyhában, minden jónak tûnõ vegán sütemény receptet kipróbálunk.
Elsõre furcsának tûnhet a recept, a sok víz, a tojás hiánya, de tökéletesen mûködik. A cukor mennyiségét érdemes a felhasznált gyümölcshöz igazítani. Savanykás gyümölcshöz kell az egész megadott mennyiség, édesebbhez érdemes csökkenteni rajta.
Én egy kicsit kis sütõedényben csináltam, azért lett jóval magasabb, mint az eredeti receptben, de nekem így is elég volt a megadott 45 perces sütési idõ. A lédúsabb gyümölcs növeli, az alacsonyabb, nagyobb alapterületû sütõtál csökkenti a sütési idõt, ezért 30 perc sütés után érdemes figyelemmel kísérni, hogy áll.
Mivel olasz a recept: a legjobb reggelire, egy csésze kávé mellé?
Hozzávalók
- 21 deka liszt
- 21 deka (210 ml) víz
- 12 g sütõpor
- 12 dkg cukor (édes gyümölcs esetén 9 deka is elég)
- 20 g kakaópor
- 30 g ízesített alkohol (narancslikõr, barackpálinka, kókuszos rum, vaníliakivonat? nálunk mostanában a kókuszos Malibu rum a befutó)
- 50 g napraforgóolaj (vagy más, semleges ízû olaj)
- a tetejére gyümölcs, felszeletelve
- a sütõtál kikenéséhez tejmentes margarin vagy olaj és kevés liszt
A sütõt elõmelegítem 180 fokra és egy sütõtálat (22-24 cm átmérõjû kerek, vagy kb. azzal megegyezõ méretû szögletes), kikenek margarinnal és kiszórok liszttel.
A lisztet, a kakaót és a sütõport összekeverem egy tálban. Egy nagyobb tálban összekeverem a vizet, a cukrot, az olajat és az alkoholt.
A lisztes keveréket a vizeshez adom, és simára keverem. A tésztát az elõkészített sütõtálba öntöm, elsimítom a tetejét, és kirakom a gyümölccsel (két, felszeletelt nektarint használtam).
Kb. 45 perc alatt megsütöm.