Keny?rs?t?s ?regt?szt?val
sponsored links
fot?: K?rmendi Imre
?regt?szt?t
k?tf?le m?don k?sz?thet?nk vagy nyerhet?nk.
Az els?,
hogy az el?z?ekben le?rt ?leszt?s t?szt?nkb?l form?z?s el?tt kiszak?tunk egy
kb. 25 dkg-os darabot. Beletessz?k egy fedeles dobozba (kicsit nagyobba mert
kb. h?romszoros?ra fog kelni), ?s azonnal betessz?k a h?t?be. A k?vetkez?
keny?rs?t?shez ezt felhaszn?ljuk, majd abb?l a t?szt?b?l is kivesz?nk egy
adagot form?z?s el?tt ?s h?t?be tessz?k. ?gy mindig van egy adag ?regt?szt?nk.
A m?sik
lehet?s?g, hogy k?sz?t?nk egy nagyobb adag ilyen el?t?szt?t, azt betessz?k a
h?t?be ?s abb?l vesz?nk ki s?t?shez. Amikor elfogy ?jat k?sz?t?nk.
Az
?regt?szt?hoz 3 dl langyos v?zben feloldunk egy dkg friss ?leszt?t vagy egy
te?skan?l por?leszt?t. Hozz?adunk 50 dkg keny?rlisztet ?s ?sszegy?rjuk. Nincs
sz?ks?g hosszadalmas dagaszt?sra, amikor ?ssze?llt egy gomb?cc? beletessz?k egy
nagyobb fedeles ed?nybe ?s letakarjuk. A konyhapulton hagyjuk 8-10 ?r?n
kereszt?l (ny?ri k?nikul?ban 3-4 ?r?t), majd betessz?k a h?t?be. Innen vesz?nk
ki bel?le, amikor s?tni szeretn?nk. Ez a t?szta egy h?tig remek?l el van a
h?t?ben, r?ad?sul nagyon j?l fagyaszthat? is. Ki kell adagokba m?rni, ?s
kiolajozott tasakokban mehet a hidegre. Felhaszn?l?s el?tt a munkapultra
tessz?k ?s hagyjuk, hogy kiolvadjon.
?regt?szta
haszn?lat?val az alapkeny?rrecept annyiban v?ltozik, hogy az ?leszt?
mennyis?g?t fel?re cs?kkentj?k, ?s hozz?tesz?nk kb. 20 dkg el?t?szt?t.
50 dkg
keny?rlisztet elvegy?t?nk 2 csapott tk. s?val, hozz??nt?nk 3 dl vizet, amiben
feloldottunk 1 dkg friss ?leszt?t (vagy 1 tk. sz?r?tott ?leszt?) ?s 20 dkg
?regt?szt?t. A m?r el?z?leg megismert m?don alaposan kidagasztjuk a t?szt?t, a
v?g?n beledolgozunk 2 ev?kan?l olajat is.
A keleszt?si
m?d ?s id?, valamint a form?z?s, majd a s?t?s ugyan?gy t?rt?nik, mint amikor
csak ?leszt?vel k?sz?tj?k.
Most, hogy
az ?leszt?b?l is kev?s van, ?rdemes az ?regt?szt?t is szapor?tani. A megmaradt
vagy a h?rom-n?gy napja h?t?ben l?v? ?regt?szta s?ly?t lem?rj?k ?s hozz?adunk
ugyanannyi mennyis?g? lisztet, ?s fele annyi vizet. Kem?ny t?szt?t gy?runk
bel?le. Fedeles ed?nyben a konyhapulton hagyjuk kb. 8 ?r?n kereszt?l.
Ezut?n, ha
frissen haszn?ljuk, ak?r ?leszt? hozz?ad?sa n?lk?l is dolgozhatunk vele. Kicsit
t?bbet adunk a t?bbi hozz?val?hoz bel?le.
50 dkg
keny?rlisztet elvegy?t?nk 2 tk. s?val, hozz?adunk 3 dl vizet ?s 25-30 dkg friss
?regt?szt?t. A szokott m?don bedagasztjuk, a v?g?n beledolgozunk 2 ek. olajat
is.
A keleszt?s
kicsit hosszabbodhat. Dagaszt?s ut?n hagyjuk egy ?r?n kereszt?l kelni, majd
gy?rjuk ?t ?s 15-20 percre takarjuk le. Form?zzuk meg ?s ?ltess?k s?t?pap?rra
vagy s?t?pap?ros ed?nybe. A form?z?s ut?ni keleszt?st ujjpr?b?val
ellen?rizhetj?k. Ha az ujjunkkal
megb?kj?k a t?szt?t ?s m?g kem?nynek, nagyon rugalmasnak ?rezz?k, az ujjunk
helye azonnal el is t?nik, akkor a t?szt?nk m?g keletlen. Ha megnyomva kiss?
enged, az ujjunk helye halv?nyan megmarad, vagy csak nagyon lassan h?z?dik
vissza, akkor ?pp megfelel? a keleszt?s, mehet a s?t?be. Ha a t?szt?nk megb?kve
nagyon puha, az ujjunk helye teljesen megmarad, a sz?le ?sszeesik, akkor m?r
t?l vagyunk az ide?lis keleszt?si id?n. Ilyenkor megpr?b?lhatjuk ?jra form?zni,
vagy nagyobb t?lkeleszt?s eset?n eltehetj?k ?regt?szt?nak.
A megmaradt
friss?tett ?regt?szt?t betessz?k a h?t?be. Innen haszn?lhatjuk ?gy, hogy adunk
mell? ?leszt?t, vagy ha plusz ?leszt? n?lk?l szeretn?nk s?tni, akkor s?t?s
el?tt 8 ?r?val megint r?friss?t?nk.