Keny?rs?t?s ?regt?szt?val

2020-04-03

sponsored links



















fot?: K?rmendi Imre


?regt?szt?t k?tf?le m?don k?sz?thet?nk vagy nyerhet?nk.
Az els?, hogy az el?z?ekben le?rt ?leszt?s t?szt?nkb?l form?z?s el?tt kiszak?tunk egy kb. 25 dkg-os darabot. Beletessz?k egy fedeles dobozba (kicsit nagyobba mert kb. h?romszoros?ra fog kelni), ?s azonnal betessz?k a h?t?be. A k?vetkez? keny?rs?t?shez ezt felhaszn?ljuk, majd abb?l a t?szt?b?l is kivesz?nk egy adagot form?z?s el?tt ?s h?t?be tessz?k. ?gy mindig van egy adag ?regt?szt?nk.
A m?sik lehet?s?g, hogy k?sz?t?nk egy nagyobb adag ilyen el?t?szt?t, azt betessz?k a h?t?be ?s abb?l vesz?nk ki s?t?shez. Amikor elfogy ?jat k?sz?t?nk.
Az ?regt?szt?hoz 3 dl langyos v?zben feloldunk egy dkg friss ?leszt?t vagy egy te?skan?l por?leszt?t. Hozz?adunk 50 dkg keny?rlisztet ?s ?sszegy?rjuk. Nincs sz?ks?g hosszadalmas dagaszt?sra, amikor ?ssze?llt egy gomb?cc? beletessz?k egy nagyobb fedeles ed?nybe ?s letakarjuk. A konyhapulton hagyjuk 8-10 ?r?n kereszt?l (ny?ri k?nikul?ban 3-4 ?r?t), majd betessz?k a h?t?be. Innen vesz?nk ki bel?le, amikor s?tni szeretn?nk. Ez a t?szta egy h?tig remek?l el van a h?t?ben, r?ad?sul nagyon j?l fagyaszthat? is. Ki kell adagokba m?rni, ?s kiolajozott tasakokban mehet a hidegre. Felhaszn?l?s el?tt a munkapultra tessz?k ?s hagyjuk, hogy kiolvadjon.
?regt?szta haszn?lat?val az alapkeny?rrecept annyiban v?ltozik, hogy az ?leszt? mennyis?g?t fel?re cs?kkentj?k, ?s hozz?tesz?nk kb. 20 dkg el?t?szt?t.
50 dkg keny?rlisztet elvegy?t?nk 2 csapott tk. s?val, hozz??nt?nk 3 dl vizet, amiben feloldottunk 1 dkg friss ?leszt?t (vagy 1 tk. sz?r?tott ?leszt?) ?s 20 dkg ?regt?szt?t. A m?r el?z?leg megismert m?don alaposan kidagasztjuk a t?szt?t, a v?g?n beledolgozunk 2 ev?kan?l olajat is.
A keleszt?si m?d ?s id?, valamint a form?z?s, majd a s?t?s ugyan?gy t?rt?nik, mint amikor csak ?leszt?vel k?sz?tj?k.
Most, hogy az ?leszt?b?l is kev?s van, ?rdemes az ?regt?szt?t is szapor?tani. A megmaradt vagy a h?rom-n?gy napja h?t?ben l?v? ?regt?szta s?ly?t lem?rj?k ?s hozz?adunk ugyanannyi mennyis?g? lisztet, ?s fele annyi vizet. Kem?ny t?szt?t gy?runk bel?le. Fedeles ed?nyben a konyhapulton hagyjuk kb. 8 ?r?n kereszt?l.
Ezut?n, ha frissen haszn?ljuk, ak?r ?leszt? hozz?ad?sa n?lk?l is dolgozhatunk vele. Kicsit t?bbet adunk a t?bbi hozz?val?hoz bel?le.
50 dkg keny?rlisztet elvegy?t?nk 2 tk. s?val, hozz?adunk 3 dl vizet ?s 25-30 dkg friss ?regt?szt?t. A szokott m?don bedagasztjuk, a v?g?n beledolgozunk 2 ek. olajat is.
A keleszt?s kicsit hosszabbodhat. Dagaszt?s ut?n hagyjuk egy ?r?n kereszt?l kelni, majd gy?rjuk ?t ?s 15-20 percre takarjuk le. Form?zzuk meg ?s ?ltess?k s?t?pap?rra vagy s?t?pap?ros ed?nybe. A form?z?s ut?ni keleszt?st ujjpr?b?val ellen?rizhetj?k.  Ha az ujjunkkal megb?kj?k a t?szt?t ?s m?g kem?nynek, nagyon rugalmasnak ?rezz?k, az ujjunk helye azonnal el is t?nik, akkor a t?szt?nk m?g keletlen. Ha megnyomva kiss? enged, az ujjunk helye halv?nyan megmarad, vagy csak nagyon lassan h?z?dik vissza, akkor ?pp megfelel? a keleszt?s, mehet a s?t?be. Ha a t?szt?nk megb?kve nagyon puha, az ujjunk helye teljesen megmarad, a sz?le ?sszeesik, akkor m?r t?l vagyunk az ide?lis keleszt?si id?n. Ilyenkor megpr?b?lhatjuk ?jra form?zni, vagy nagyobb t?lkeleszt?s eset?n eltehetj?k ?regt?szt?nak.
A megmaradt friss?tett ?regt?szt?t betessz?k a h?t?be. Innen haszn?lhatjuk ?gy, hogy adunk mell? ?leszt?t, vagy ha plusz ?leszt? n?lk?l szeretn?nk s?tni, akkor s?t?s el?tt 8 ?r?val megint r?friss?t?nk.




Folytats a blogon ... https://www.limarapeksege.com/2020/04...

sponsored links

Keres?s