Keny?rs?t?s kezd?knek (csak ?leszt?vel)

2020-04-03

sponsored links





















Az elm?lt napokban nagyon megn?tt az ?rdekl?d?s a h?zi keny?rs?t?s ir?nt. Sokan k?rdezik, hogy mennyire neh?z a h?zi p?kess?g, k?pes-e b?rki elsaj?t?tani, megtanulni. J? h?rem van, kenyeret s?tni nem neh?z!
A keny?rs?t?shez tulajdonk?ppen h?rom dologra van sz?ks?g?nk, lisztre, v?zre ?s s?ra. A lisztb?l ?s v?zb?l ugyanis tudunk term?szetes kov?szt nevelni, amit kell? odafigyel?ssel a v?gtelens?gig ?letben tudunk tartani. A term?szetes kov?sszal s?t?tt keny?r az igazi, ? a nagybet?s keny?r. Ugyanakkor ez a halad? szint. Sokan f?lnek t?le, sokaknak nincs idej?k, energi?juk t?r?dni vele, ez?rt nekik most egy egyszer?bb m?dot aj?nlok.
B?r azt szoktam mondani, hogy a csak ?leszt?vel k?sz?lt keny?r az tulajdonk?ppen nem is keny?r, hanem egy egyszer? keltt?szta, m?gis ez a legegyszer?bb a kezd?k sz?m?ra.
Kell hozz? liszt, a legjobb term?szetesen a BL 80 jel?l?ssel ell?tott keny?rliszt. Az ?leszt?s t?szt?kn?l ?gy kell gondolkodnunk, hogy kb. 60 % a folyad?kar?ny. teh?t, 50 dkg liszthez 3 dl folyad?kra van sz?ks?g?nk, 2 % s?ra, ami 2 csapott te?skan?lnak felel meg, ?s 2 ek. olajra, vagy egy di? nagys?g? zs?rra, ?s 2 dkg friss ?leszt?re, vagy egy tasak por?leszt?re.
Ha csak finomliszt?nk van otthon, term?szetesen azzal is nekil?thatunk. Feljav?thatjuk r?tesliszttel, ilyenkor 50-50 sz?zal?kban haszn?ljuk, vagy tehet?nk mell? egy te?skan?l sik?rt, ami bio- vagy reform boltokban beszerezhet?. Ha egyik sincs, akkor a t?szt?ban a folyad?k mennyis?g?t kell cs?kkenteni, kb. 2,7 dl-re. A finomlisztekhez tehet?nk egy csipet aszkorbinsavat vagy egy ev?kan?l ecetet. Ezekt?l rugalmasabb?, ny?jthat?bb? v?lik a t?szta ?s morzs?l?d?s g?tl? hat?suk is van.
K?zmeleg vizet m?r?nk ki, ebbe belemorzsoljuk az ?leszt?t, vagy belesz?rjuk a por?leszt?t. Futtatni nem kell. T?lba szit?ljuk a lisztet ?s elvegy?tj?k a s?val. A k?zep?be m?lyed?st k?sz?t?nk, ide ?ntj?k az ?leszt?s folyad?kot. K?zzel gy?rni kezdj?k, amikor nagyj?b?l ?ssze?llt kitessz?k a munkalapra ?s alaposan kidolgozzuk a t?szt?t. Nem k?t-h?rom perces munka, ahhoz, hogy sz?p sima, rugalmas, h?lyagos t?szt?nk legyen, legal?bb negyed?r?t dolgoznunk kell rajta. A v?ge fel? dolgozzuk bele a zsirad?kot is.
A bedagasztott t?szt?t visszatessz?k a t?lba, ?s a t?lat letakarjuk. Most j?n az els? keleszt?s, ami val?j?ban az ?rlel?s. 40-45 percig hagyjuk, majd a t?szt?t gyeng?den, de hat?rozottan ?tgy?rjuk. Cip?t form?zunk bel?le ?s a t?llal letakarjuk negyed?r?ra. Ezut?n k?vetkezik a form?z?s. Veknit vagy cip?t form?zhatunk, tetsz?s szerint.
A cip?hoz megford?tjuk a t?szt?t, kilapogatjuk a kez?nkkel, ?s a k?zepe fel? k?rben addig hajtogatjuk be, am?g kialakul a cip?nk. Feszesre kell k?sz?teni.
A veknihez ugyancsak megford?tjuk a t?szt?t, a tenyer?nkkel j?l kinyomkodjuk bel?le a leveg?t. Nem kell sajn?lni, csup?n arra kell ?gyelni, hogy ne szakadjon meg a t?szta. Ezut?n a k?t oldal?r?l behajtjuk a k?zep?ig, a sz?leket lenyomkodjuk. A tetej?n h?romsz?g alak?ra igaz?tjuk, majd elkezdj?k feltekerni ?gy, hogy minden teker?sn?l kicsit le- ?s visszanyomjuk a t?szt?t, ?gy tudunk feszes veknit form?zni. (vekni form?z?s a blogon: https://www.limarapeksege.com/2010/06/vekni-formazasa.html )
A megform?zott t?szt?t s?t?pap?rra ?ltetj?k, ?s ?jb?l kelni hagyjuk.
A keny?rnek g?z?s s?t?re van sz?ks?g. A h?ztart?si s?t?k t?bbs?ge m?g nem k?pes g?zfeljeleszt?sre, ez?rt a legegyszer?bb, ha fedett ed?nyben s?tj?k. Alkalmas r? egy legal?bb 5 literes j?nai ed?ny, vagy egy vasl?bas, vagy ak?r egy r?mai t?l.
A j?naiban a legegyszer?bb s?tni. Kib?lelj?k s?t?pap?rral, r??ltetj?k a megform?zott t?szt?t, az ed?ny tetej?t egy vir?gpermetez? seg?ts?g?vel bevizezz?k ?s r?bor?tjuk. Szobah?m?rs?kleten kb. 50 percig kelesztj?k. Ezalatt a s?t?t 230 fokra el?meleg?tj?k. A megkelt t?szt?t egy ?les peng?vel vagy k?ssel kb. 4mm m?lyen bemetssz?k, a t?szt?t ?s az ed?ny tetej?t is lef?jjuk v?zzel ?s betoljuk a forr? s?t?be. 50 perc alatt k?szre s?tj?k. Ha kicsit vastagabb h?jat szeretn?nk, akkor az utols? 10-15 percre levessz?k az ed?ny tetej?t. A lev?teln?l nagyon ?vatosak legy?nk, mert a g?z komoly s?r?l?seket tud okozni.
Vasl?basban m?g szebben s?l a keny?r. Az ed?nyt viszont j?l fel kell forr?s?tani. Amikor a s?t?t bekapcsoljuk, tegy?k be az ?res ed?nyt ?s hagyjuk, hogy a s?t?vel egy?tt alaposan felmelegedjen. A t?szt?nkat addig egy s?t?pap?ron kelessz?k ?gy, hogy egy f?li?val letakarjuk. Amikor megkelt a bemetsz?st megejtj?k rajta ?s a s?t?pap?r seg?ts?g?vel a forr? ed?nybe emelj?k. R?tessz?k a tetej?t ?s betoljuk a s?t?be. Kb. 40 perc ut?n a tetej?t levessz?k ?s addig s?tj?k tov?bb, am?g a kell? sz?nt el nem ?rj?k.
R?mai t?lban vagy cser?ped?nyben is megs?thetj?k a t?szt?t. Ezeket az ed?nyeket viszont hideg s?t?be kell betenni. Ez?rt a form?z?s ut?n r?videbb lesz a keleszt?si id?, hiszen a s?t?ben majd tov?bb tud emelkedni. A cser?ped?ny alj?t kib?lelj?k s?t?pap?rral, belefektetj?k a t?szt?t ?s letakarjuk egy f?li?val. A tetej?t addig be?ztatjuk. A kenyer?nket most r?videbb ideig kelesztj?k, kb. 30-40 percig. A t?szt?t bemetssz?k, az ed?ny tetej?b?l ki?ntj?k a vizet ?s r?bor?tjuk. Betoljuk a hideg s?t?be, a h?t 220 fokra ?ll?tjuk. 50 perc ut?n levessz?k az ed?ny tetej?t ?s a kenyeret addig s?tj?k, am?g a k?v?nt sz?nt el?rt?k.
Akkor s?lt ?t rendesen a keny?r, ha az alj?t megkopogtatva m?ly, kong? hangot hallunk. A k?sz kenyeret r?csra tessz?k h?lni ?s azonnal lepermetezz?k kev?s hideg v?zzel. Ett?l sz?p f?nyes lesz ?s ha j?l dolgoztunk besz?lgetni kezd ?s kicserepesedik.
Az ?igazi? keny?r fel? az els? ?t, ha k?sz?t?nk egy ?regt?szt?t, azaz egy ?leszt?s el?t?szt?t. Az ?gy k?sz?lt keny?r sokkal ?zesebb, ?s tov?bb eltarthat?.


Folytats a blogon ... https://www.limarapeksege.com/2020/04...

sponsored links

Keres?s