Keny?rs?t?s kezd?knek (csak ?leszt?vel)
sponsored links
Az elm?lt
napokban nagyon megn?tt az ?rdekl?d?s a h?zi keny?rs?t?s ir?nt. Sokan k?rdezik,
hogy mennyire neh?z a h?zi p?kess?g, k?pes-e b?rki elsaj?t?tani, megtanulni. J?
h?rem van, kenyeret s?tni nem neh?z!
A
keny?rs?t?shez tulajdonk?ppen h?rom dologra van sz?ks?g?nk, lisztre, v?zre ?s
s?ra. A lisztb?l ?s v?zb?l ugyanis tudunk term?szetes kov?szt nevelni, amit
kell? odafigyel?ssel a v?gtelens?gig ?letben tudunk tartani. A term?szetes
kov?sszal s?t?tt keny?r az igazi, ? a nagybet?s keny?r. Ugyanakkor ez a halad?
szint. Sokan f?lnek t?le, sokaknak nincs idej?k, energi?juk t?r?dni vele, ez?rt
nekik most egy egyszer?bb m?dot aj?nlok.
B?r azt
szoktam mondani, hogy a csak ?leszt?vel k?sz?lt keny?r az tulajdonk?ppen nem is
keny?r, hanem egy egyszer? keltt?szta, m?gis ez a legegyszer?bb a kezd?k
sz?m?ra.
Kell hozz?
liszt, a legjobb term?szetesen a BL 80 jel?l?ssel ell?tott keny?rliszt. Az
?leszt?s t?szt?kn?l ?gy kell gondolkodnunk, hogy kb. 60 % a folyad?kar?ny.
teh?t, 50 dkg liszthez 3 dl folyad?kra van sz?ks?g?nk, 2 % s?ra, ami 2 csapott
te?skan?lnak felel meg, ?s 2 ek. olajra, vagy egy di? nagys?g? zs?rra, ?s 2 dkg
friss ?leszt?re, vagy egy tasak por?leszt?re.
Ha csak
finomliszt?nk van otthon, term?szetesen azzal is nekil?thatunk. Feljav?thatjuk
r?tesliszttel, ilyenkor 50-50 sz?zal?kban haszn?ljuk, vagy tehet?nk mell? egy
te?skan?l sik?rt, ami bio- vagy reform boltokban beszerezhet?. Ha egyik sincs,
akkor a t?szt?ban a folyad?k mennyis?g?t kell cs?kkenteni, kb. 2,7 dl-re. A
finomlisztekhez tehet?nk egy csipet aszkorbinsavat vagy egy ev?kan?l ecetet.
Ezekt?l rugalmasabb?, ny?jthat?bb? v?lik a t?szta ?s morzs?l?d?s g?tl? hat?suk
is van.
K?zmeleg
vizet m?r?nk ki, ebbe belemorzsoljuk az ?leszt?t, vagy belesz?rjuk a
por?leszt?t. Futtatni nem kell. T?lba szit?ljuk a lisztet ?s elvegy?tj?k a
s?val. A k?zep?be m?lyed?st k?sz?t?nk, ide ?ntj?k az ?leszt?s folyad?kot.
K?zzel gy?rni kezdj?k, amikor nagyj?b?l ?ssze?llt kitessz?k a munkalapra ?s
alaposan kidolgozzuk a t?szt?t. Nem k?t-h?rom perces munka, ahhoz, hogy sz?p
sima, rugalmas, h?lyagos t?szt?nk legyen, legal?bb negyed?r?t dolgoznunk kell
rajta. A v?ge fel? dolgozzuk bele a zsirad?kot is.
A bedagasztott
t?szt?t visszatessz?k a t?lba, ?s a t?lat letakarjuk. Most j?n az els?
keleszt?s, ami val?j?ban az ?rlel?s. 40-45 percig hagyjuk, majd a t?szt?t
gyeng?den, de hat?rozottan ?tgy?rjuk. Cip?t form?zunk bel?le ?s a t?llal
letakarjuk negyed?r?ra. Ezut?n k?vetkezik a form?z?s. Veknit vagy cip?t
form?zhatunk, tetsz?s szerint.
A cip?hoz
megford?tjuk a t?szt?t, kilapogatjuk a kez?nkkel, ?s a k?zepe fel? k?rben addig
hajtogatjuk be, am?g kialakul a cip?nk. Feszesre kell k?sz?teni.
A veknihez
ugyancsak megford?tjuk a t?szt?t, a tenyer?nkkel j?l kinyomkodjuk bel?le a
leveg?t. Nem kell sajn?lni, csup?n arra kell ?gyelni, hogy ne szakadjon meg a
t?szta. Ezut?n a k?t oldal?r?l behajtjuk a k?zep?ig, a sz?leket lenyomkodjuk. A
tetej?n h?romsz?g alak?ra igaz?tjuk, majd elkezdj?k feltekerni ?gy, hogy minden
teker?sn?l kicsit le- ?s visszanyomjuk a t?szt?t, ?gy tudunk feszes veknit
form?zni. (vekni form?z?s a blogon: https://www.limarapeksege.com/2010/06/vekni-formazasa.html
)
A
megform?zott t?szt?t s?t?pap?rra ?ltetj?k, ?s ?jb?l kelni hagyjuk.
A keny?rnek
g?z?s s?t?re van sz?ks?g. A h?ztart?si s?t?k t?bbs?ge m?g nem k?pes
g?zfeljeleszt?sre, ez?rt a legegyszer?bb, ha fedett ed?nyben s?tj?k. Alkalmas
r? egy legal?bb 5 literes j?nai ed?ny, vagy egy vasl?bas, vagy ak?r egy r?mai
t?l.
A j?naiban a
legegyszer?bb s?tni. Kib?lelj?k s?t?pap?rral, r??ltetj?k a megform?zott
t?szt?t, az ed?ny tetej?t egy vir?gpermetez? seg?ts?g?vel bevizezz?k ?s
r?bor?tjuk. Szobah?m?rs?kleten kb. 50 percig kelesztj?k. Ezalatt a s?t?t 230
fokra el?meleg?tj?k. A megkelt t?szt?t egy ?les peng?vel vagy k?ssel kb. 4mm
m?lyen bemetssz?k, a t?szt?t ?s az ed?ny tetej?t is lef?jjuk v?zzel ?s betoljuk
a forr? s?t?be. 50 perc alatt k?szre s?tj?k. Ha kicsit vastagabb h?jat
szeretn?nk, akkor az utols? 10-15 percre levessz?k az ed?ny tetej?t. A
lev?teln?l nagyon ?vatosak legy?nk, mert a g?z komoly s?r?l?seket tud okozni.
Vasl?basban
m?g szebben s?l a keny?r. Az ed?nyt viszont j?l fel kell forr?s?tani. Amikor a
s?t?t bekapcsoljuk, tegy?k be az ?res ed?nyt ?s hagyjuk, hogy a s?t?vel egy?tt
alaposan felmelegedjen. A t?szt?nkat addig egy s?t?pap?ron kelessz?k ?gy, hogy
egy f?li?val letakarjuk. Amikor megkelt a bemetsz?st megejtj?k rajta ?s a
s?t?pap?r seg?ts?g?vel a forr? ed?nybe emelj?k. R?tessz?k a tetej?t ?s betoljuk
a s?t?be. Kb. 40 perc ut?n a tetej?t levessz?k ?s addig s?tj?k tov?bb, am?g a
kell? sz?nt el nem ?rj?k.
R?mai t?lban
vagy cser?ped?nyben is megs?thetj?k a t?szt?t. Ezeket az ed?nyeket viszont
hideg s?t?be kell betenni. Ez?rt a form?z?s ut?n r?videbb lesz a keleszt?si
id?, hiszen a s?t?ben majd tov?bb tud emelkedni. A cser?ped?ny alj?t kib?lelj?k
s?t?pap?rral, belefektetj?k a t?szt?t ?s letakarjuk egy f?li?val. A tetej?t
addig be?ztatjuk. A kenyer?nket most r?videbb ideig kelesztj?k, kb. 30-40
percig. A t?szt?t bemetssz?k, az ed?ny tetej?b?l ki?ntj?k a vizet ?s
r?bor?tjuk. Betoljuk a hideg s?t?be, a h?t 220 fokra ?ll?tjuk. 50 perc ut?n
levessz?k az ed?ny tetej?t ?s a kenyeret addig s?tj?k, am?g a k?v?nt sz?nt
el?rt?k.
Akkor s?lt
?t rendesen a keny?r, ha az alj?t megkopogtatva m?ly, kong? hangot hallunk. A
k?sz kenyeret r?csra tessz?k h?lni ?s azonnal lepermetezz?k kev?s hideg v?zzel.
Ett?l sz?p f?nyes lesz ?s ha j?l dolgoztunk besz?lgetni kezd ?s kicserepesedik.
Az ?igazi?
keny?r fel? az els? ?t, ha k?sz?t?nk egy ?regt?szt?t, azaz egy ?leszt?s
el?t?szt?t. Az ?gy k?sz?lt keny?r sokkal ?zesebb, ?s tov?bb eltarthat?.