Keny?r 2020
sponsored links
Az ?gy volt, hogy a nagy p?nik elej?n mindenki elkezdett kov?szt etetni, kenyeret s?tni. Irigyeltem is ?ket a felfedez?s ?r?m??rt. K?zben olyan munkat?rsak tal?ltak/kerestek meg keny?r recept?rt, akik addig soha. Tal?n tudtam rajtuk seg?teni. K?zben magamon is seg?tettem. Szintet l?ptem a t?relmes (lusta) 5 perces keny?r el??ll?t?s?t?l eljutottam a "Keny?r 2020" projektig. Kov?sz hi?ny?ban m?g mindig ?leszt?re szorulunk, de a v?geredm?ny egy kis l?p?s a konyh?ban, ?m nagy ugr?s a keny?r min?s?g?ben. Elkezdt?nk h?t dagasztani. Many thanks for original inspiration: seriouseats.com
- 1000 gr feh?r liszt - BL55 (bontatlan zacsk?, nem kell m?ricsk?lni)
- 700 ml k?zmeleg v?z
- 10 gr friss ?leszt? (vagy 4 gr sz?r?tott)
- 22 gr tengeri s?
- kev?s olivaolaj a keleszt? t?l kiken?s?hez
- megfelel? s?t? alkalmatoss?g (ker?mia vagy ?nt?ttvas l?bos, fed?llel)
- (k?zi) robotg?p dagaszt? karral
- 2 x konyharuha belisztezve
- 2 kisebb keleszt? t?l
Elk?sz?t?s
- Nagy m?ret? kever? t?lba ?ntj?k a lisztet. Hozz??ntj?k a 700 ml langyos vizet ?s konyhai robotg?p (mixer, habver?, stb) dagaszt? karjai seg?ts?g?vel 3 perc alatt homog?nre keverj?k, dagasztjuk a t?szt?t. Nincs benne m?s ?sszetev?. Egyel?re. Akkor j?, ha nagyr?szt elv?lik a kever?t?l oldal?t?l. 15 percet pihentetj?k letakarva.
- Hozz?adjuk a friss ?leszt?t ?s a kim?rt, j? min?s?g? s?t. Ism?t a konyhai robotg?p dagaszt? karjaival dolgozzuk el, alaposan, mintegy 3-5 percig. Kiemelj?k a t?szt?t a kever? t?lb?l, kev?s olivaolajjal kikenj?k a t?lat, majd visszaker?l a t?szta. Kicsit megforgatjuk, hogy egyenletesen, v?kony r?tegbe mindenhol fedje. M?anyag f?li?val vagy egy j?l illeszked? fed?vel letakarjuk ?s szobah?m?rs?kleten pihentetj?k 30 percet.
- A pihentet?st letelt?t k?vet?en enyh?n olajos k?zzel, a keleszt? t?lon bel?l, meghajtogatjuk a t?szt?t. A jobb sz?l?n megfogjuk a t?szta sz?l?t ?s ?th?zzuk keresztbe a bal oldal?ra. Elforgatjuk a t?szt?t ?s ezt v?grehajtjuk ism?t, azaz keresztbe hajtogatjuk a t?szt?t. K?pes seg?ts?g az eredeti receptn?l. Ism?t lefedj?k a j?l z?r? fed?llel ?s 90 percig pihentetj?k, mik?zben m?sf?lszeres?re n? a t?rfogata.
- A t?szt?t enyh?n lisztes fel?letre bor?tjuk, megsz?rjuk a tetej?t is liszttel v?konyan, kicsit cip?ra g?mb?ly?tj?k ?s egy kapar? vagy k?s seg?ts?g?vel kett? szedj?k. Letakarjuk konyharuh?val ?s 15 perc pihen?.
- A kett?v?lasztott t?szt?b?l cip?kat k?sz?t?nk. ?vatosan nyomkodva kilap?tjuk, majd az oldalait egym?sra, keresztbe hajtogatva megform?zzuk, v?g?n kicsit g?mb?ly?t?nk rajta, kecses kis cip?t form?zva. Credit for photo: seriouseats.com - thanks.
- Keres?nk k?t keleszt? t?lat, beleter?t?nk 1-1 tiszta konyharuh?t, kis lisztet szit?lunk bele, az oldal?ra is. Belerakjuk a cip?kat, kis liszt szit?lva a tetej?re, betakarva mehet a h?t?be 90 percre.
- El?meleg?tj?k a s?t?t 250 C-ra, ha van ?nt?ttvas vagy ker?mia l?bosunk fed?llel, azzal egy?tt. Nek?nk ez als?-fels? elektromossal 20 perc volt - a l?gkever?s f?t?sz?la ?ppen elhunyt :(
- El?vessz?k a sz?pen megkelt cip?k egyik?t, ?vatosan lisztezett fel?letre bor?tjuk. Sz?p tart?sa van, ha j?l megkelt. K?s vagy penge seg?ts?g?vel 3 p?rhuzamos bemetsz?st ejt?nk a tetej?n. Az el?meleg?tett vasl?bast kivessz?k a s?t?b?l, kis kukoricadar?t sz?runk az alj?ba (kevesebb tapad?s) ?vatosan beletessz?k, gyorsan lepermetezz?k kis v?zzel, r? a fed?l ?s be a s?t?be.
- 20 perc lefedve 250 C-on, 20 perc 230 fokon m?g mindig lefedve, majd levessz?k a fed?t ?s 15-20 percig s?tj?k, sz?p ropog?sra. ?gyesen kivessz?k a l?basb?l, hagyjuk kih?lni. J? lesz.
- Ugyanezt v?grehajtjuk a m?sik veknivel is, de el?tte visszameleg?tj?k a s?t?t a 250 C-os h?m?rs?kletre.
- Egyszer megs?t?ttem az eg?sz t?szt?t egyben, de ahhoz a 10 literes ?nt?ttvas l?bos maxim?lis helykihaszn?l?sa kellett :) ?nt?ttvas l?bas, ker?mia t?l hi?ny?ban megfelel? m?ret? j?nai t?l is j?tszik, a l?nyeg, hogy egy?tt legyen el?meleg?tve a s?t?vel, illetve legyen fedele. ?nt?ttvas sepreny? is j?, ha el?g m?ly. Ha v?gk?pp semmi, akkor pap?rral b?lelt s?t?lemez/tepsi, de akkor egy kis t?lk?ba felforralt, lobog? v?zet tesz?nk a s?t? alj?ba, a tepsi al?, hogy mire a s?t?sre ker?l az is, j? p?r?s legyen a s?t?t?r. A s?t?si id? hasonl?, nem nyitogatjuk k?zben.