Kelkáposztás pite sütõtökkel és baconnel

2014-01-27

sponsored links



Hozzávalók:
  • 60 dkg sütõtök
  • 60 dkg kelkáposzta
  • 1 kisebb hagyma
  • 5-10 szelet bacon
  • 2 kk zsálya
  • frissen õrölt bors
  • olívaolaj 
  • víz
  • olvasztott vaj
  • 20 dkg trappista sajt
  • 3-4 réteslap 
Elkészítés:
  1. A sütõtököt apró kockákra vágjuk, majd egy nagyobb serpenyõben kevés olívaolajon, sóval, borssal ízesítve pár percig pirítjuk, amíg el nem kezd puhulni. (Kb félkész legyen.) Ekkor kiszedjük egy másik edénybe és félretesszük.
  2. A hagymát apró kockákra vágjuk, a bacont felszeleteljük, majd az elõbb használt serpenyõben megpirítjuk õket.
  3. Apróra szeleteljük/daraboljuk a kelkáposztát és szintén a serpenyõbe tesszük, hozzáadunk egy kevés vizet, sózzuk, borsozzuk és zsályával is fûszerezzük. Lefedve kb 10 percig pároljuk. (Szintén félkész legyen.)
  4. A sajtot lereszeljük nagy lyukú reszelõn.
  5. A sütõt elõmelegítjük 200 fokra.
  6. Egy kis tortaformát alaposan kibélelünk 2 réteslappal és jól megkenjük olvasztott vajjal.
  7. Legalulra a káposztás keveréket elsõ harmadát simítjuk, erre jön a sütõtök elsõ harmada, majd megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával és letakarjuk egy fél réteslappal. Igazából egy negyed is elég, az a lényeg, hogy 1-2 rétegben legyen a réteslap.
  8. Ezeket a lépéseket még kétszer megismételjük a rétegzésben, végül a pite legtetejére simítjuk azoknak a réteslapoknak a kilógó részeit, melyekkel a tortaformát kibéleltük. Ha maradt abból a réteslapból, amibõl a rétegek közé raktunk, akkor azt is felhasználjuk.
  9. A réteslapokat mindig bekenjük olvasztott vajjal.
  10. Az elõmelegített sütõben kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.


 


 
Megjegyzések, tapasztalatok:

- Az eredeti receptben 20 dkg trappista sajt helyett 5 dkg parmezán volt. Próbáltam úgy is, nekem az én verzióm jobban tetszik, ráadásul olcsóbb is.
- 18 cm-es csatos tortaformában készítettem, kicsit magasabb lett a formánál, de nem gond, megáll.
- Ez az adag kb 4 személyre elegendõ. (Nagyétkû férfiak esetén nem lesz elég 4 személyre :)






Folytats a blogon ... kingakonyha.blogspot.com/2014/01/kelk...

sponsored links

Keres?s