Kastély torta
sponsored links
Kastély torta szelet
Izgalmasan hangzik, nem? Az is és rém egyszerû elkészíteni. De kastély formája sosem lesz.
A Kastély torta az, amit a cukrász gyakorlati tanárunk, Györgyi kiejtett a száján és egyöntetûen kérdeztünk rá, hogy:
- Amegmi?
- Semmi torta, tejszínes. ? Jött a válasz.
- Kastély formájú legalább???
- Neeeem?.- Akkor miért ez a neve?
- Ezt senki nem tudja.
Értelem a köbön. Semmi kastély forma, snassz, sima tejszín benne?na jó, nem, mert karamellás, de akkor is. Csalódás az egész úgy ahogy van. Nem is készítik sehol. Ennek ellenére én két napon belül kétszer is megcsináltam. Gyakorlaton ezt sütöttem. Csak mivel elszórakoztam az idõt és nem gondoltam át a dolgot, ezért nem volt ideje rendesen megdermedni, hogy a gyakorlat végén fel is tudjam normálisan szeletelni.
Na, hát ezért megsütöttem itthon is másnap, meg azért, mert vizsgatétel. Gondoltam a lányok majd örülnek neki, hogy kicsit habozhatnak, Petra úgyis megint tortát akart elõtte pár nappal.
Piskóta:
6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 dkg kakaópor
Krém:
20 dkg cukor
9 dl tejszín
Szóval piskótát készítünk a szokott módon.
A kakaót lekeverjük a liszttel, a tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét a cukor 1/3-ával kemény habbá verjük, majd a sárgáját a többi cukorral jól kihabosítjuk.
A fehérjébõl keveset a sárgájához téve jól fellazítjuk, majd óvatosan több részletben hozzákeverjük a fehérje habot a sárgájához.
Ezután szitáljuk hozzá a kakaós lisztet és keverjük el óvatosan.
Sütõpapírra rajzolunk 22 cm átmérõjû köröket, szám szerint 5 db-ra, mert 5 lapot sütünk.
A tésztát ezért értelemszerûen 5 részre osztjuk és a 22 cm-es körnél nagyobb átmérõben kenjük szét.
180 fokon sütjük 10-12 percet laponként.
Amikor megsült a karikával kivágjuk a körünket, így a széle, ami keményedett valószínûleg leesik és ebbõl lesz a panír a szélére.
Rácsra téve hagyjuk kihûlni a lapokat.
A krémhez a cukrot karamellizáljuk, amíg teljesen el nem olvad, majd ha kész, lassan, óvatosan belecsurgatjuk ? és közben keverjük ? a 2 dl habtejszínt.
Addig keverjük és melegítjük, amíg felolvad az összes esetleges darabka.
Ezután teljesen kihûtjük.
Ha kihûlt, akkor felverjük kemény habbá a maradék 7 dl tejszínt, ebbõl keveset kivéve a karmellhez teszünk és simára keverjük, lazítjuk vele.
Majd ezt belekeverjük a felvert tejszínbe.
Megjegyzem érdemes készíteni tejkaramellát és apróra darabolva belekeverni, máris több értelme lesz a krémnek!
Ezzel a tejszínnel töltjük alapokat.
Ne töltsük vastagon, maximum a lapjaink vastagságának megfelelõ mértékben.
Körben is krémmel kenjük és hagyunk még a tetejére is, hogy tudjunk belõle gumókat nyomni.
Hûtõbe tesszük, hogy dermedjen.
1-2 óra múlva kivesszük és panírozzuk.
A tortalapok széleirõl leesõ darabkákat egy szitán átnyomjuk, finom szemcséket kapunk.
A tortát kezünkbe vesszük, alá nyúlunk és így panírozzuk körbe az egészet a finom morzsával.
Tetejére nyomjuk a stuffnikat, megszórjuk azokat is kis morzsával, majd karamell díszekkel díszítjük.
Ezeket úgy készíthetjük, hogy 10 dkg cukort karamellizálunk és egy szilikon lapot kikészítünk (vagy egy kissé olajozott sütõpapírt, esetleg olajozott teáskanalakat).
Amikor a cukor elolvadt levesszük a tûzrõl és kicsit kevergetve hûtjük. Kanál segítségével csurgatjuk a kívánt mintákat a lapokra. És ha megdermedtek óvatosan leemelve a tortára helyezzük.
Nekem a végére be Kittysedett a torta, mert Petrám Kittyket akart rá.
Hát ennyi a Kastély torta. Hogy tetszik? Egyébként megkóstolva nem rossz. De javaslom karamella darabkákkal dobjuk fel, megéri!
További képeket a Facebookon a Kastély torta címû albumban találsz.
Csokoládés pink torta
Cici torta és Foci torta
Barbie torta?életem elsõ ilyen próbálkozása
Esterházy torta
Hello Kitty torta és macaron felajánlásom az ovis bálra
Izgalmasan hangzik, nem? Az is és rém egyszerû elkészíteni. De kastély formája sosem lesz.
A Kastély torta az, amit a cukrász gyakorlati tanárunk, Györgyi kiejtett a száján és egyöntetûen kérdeztünk rá, hogy:
- Amegmi?
- Semmi torta, tejszínes. ? Jött a válasz.
- Kastély formájú legalább???
- Neeeem?.- Akkor miért ez a neve?
- Ezt senki nem tudja.
Értelem a köbön. Semmi kastély forma, snassz, sima tejszín benne?na jó, nem, mert karamellás, de akkor is. Csalódás az egész úgy ahogy van. Nem is készítik sehol. Ennek ellenére én két napon belül kétszer is megcsináltam. Gyakorlaton ezt sütöttem. Csak mivel elszórakoztam az idõt és nem gondoltam át a dolgot, ezért nem volt ideje rendesen megdermedni, hogy a gyakorlat végén fel is tudjam normálisan szeletelni.
Na, hát ezért megsütöttem itthon is másnap, meg azért, mert vizsgatétel. Gondoltam a lányok majd örülnek neki, hogy kicsit habozhatnak, Petra úgyis megint tortát akart elõtte pár nappal.
Piskóta:
6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 dkg kakaópor
Krém:
20 dkg cukor
9 dl tejszín
Szóval piskótát készítünk a szokott módon.
A kakaót lekeverjük a liszttel, a tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét a cukor 1/3-ával kemény habbá verjük, majd a sárgáját a többi cukorral jól kihabosítjuk.
A fehérjébõl keveset a sárgájához téve jól fellazítjuk, majd óvatosan több részletben hozzákeverjük a fehérje habot a sárgájához.
Ezután szitáljuk hozzá a kakaós lisztet és keverjük el óvatosan.
Sütõpapírra rajzolunk 22 cm átmérõjû köröket, szám szerint 5 db-ra, mert 5 lapot sütünk.
A tésztát ezért értelemszerûen 5 részre osztjuk és a 22 cm-es körnél nagyobb átmérõben kenjük szét.
180 fokon sütjük 10-12 percet laponként.
Amikor megsült a karikával kivágjuk a körünket, így a széle, ami keményedett valószínûleg leesik és ebbõl lesz a panír a szélére.
Rácsra téve hagyjuk kihûlni a lapokat.
A krémhez a cukrot karamellizáljuk, amíg teljesen el nem olvad, majd ha kész, lassan, óvatosan belecsurgatjuk ? és közben keverjük ? a 2 dl habtejszínt.
Addig keverjük és melegítjük, amíg felolvad az összes esetleges darabka.
Ezután teljesen kihûtjük.
Ha kihûlt, akkor felverjük kemény habbá a maradék 7 dl tejszínt, ebbõl keveset kivéve a karmellhez teszünk és simára keverjük, lazítjuk vele.
Majd ezt belekeverjük a felvert tejszínbe.
Megjegyzem érdemes készíteni tejkaramellát és apróra darabolva belekeverni, máris több értelme lesz a krémnek!
Ezzel a tejszínnel töltjük alapokat.
Ne töltsük vastagon, maximum a lapjaink vastagságának megfelelõ mértékben.
Körben is krémmel kenjük és hagyunk még a tetejére is, hogy tudjunk belõle gumókat nyomni.
Hûtõbe tesszük, hogy dermedjen.
1-2 óra múlva kivesszük és panírozzuk.
A tortalapok széleirõl leesõ darabkákat egy szitán átnyomjuk, finom szemcséket kapunk.
A tortát kezünkbe vesszük, alá nyúlunk és így panírozzuk körbe az egészet a finom morzsával.
Tetejére nyomjuk a stuffnikat, megszórjuk azokat is kis morzsával, majd karamell díszekkel díszítjük.
Ezeket úgy készíthetjük, hogy 10 dkg cukort karamellizálunk és egy szilikon lapot kikészítünk (vagy egy kissé olajozott sütõpapírt, esetleg olajozott teáskanalakat).
Amikor a cukor elolvadt levesszük a tûzrõl és kicsit kevergetve hûtjük. Kanál segítségével csurgatjuk a kívánt mintákat a lapokra. És ha megdermedtek óvatosan leemelve a tortára helyezzük.
Nekem a végére be Kittysedett a torta, mert Petrám Kittyket akart rá.
Hát ennyi a Kastély torta. Hogy tetszik? Egyébként megkóstolva nem rossz. De javaslom karamella darabkákkal dobjuk fel, megéri!
További képeket a Facebookon a Kastély torta címû albumban találsz.
Ezeket is kedvelnéd:
Csokoládés pink torta
Cici torta és Foci torta
Barbie torta?életem elsõ ilyen próbálkozása
Esterházy torta
Hello Kitty torta és macaron felajánlásom az ovis bálra