Karfiol steak aszalt gyümölcsökkel és paradicsomos reliesh-sel
sponsored links
Fûszeres Eszter írta még január elején az idei divatételeket. Ebben láttam a karfiol steaket is. Mivel számomra elképesztõen fontos, hogy a legfrissebb trendeket kövessem:), ezért amikor épp az összes lányunk végre az nálam evett, itt volt az alkalom, hogy a marhasteak mellett a karfiolsteak is asztalra került. A vicc az, hogy tényleg nagyon finom. A marhasteakkel nem keverném össze, de vegetáriánus fõételnek egyedülálló. A recepteket chili és vaniliától, és angol oldalakról vettem.
Hozzávalók (2-3 személyre)
Karfiol steak
- Fél fej nagy karfiol
- Olívaolaj, só, fehérbors, kurkuma
Aszalt gyümölcsök
- 5dkg aszalt gyümölcs, (barack, szilva, narancs)
- 2 púpos ek mazsola
- 2 ek pirított mogyoró, durvára törve
- 1 ek pirított szezámmag
- 1ek reszelt citrom héj
- 1ek citromlé
- 3ek szölõmagolaj
- 1 tk sumach,
Paradicsomos, olívás reliesh
- Egy nagy marék karfiol morzsa, ami a szeletelésbõl maradt.
- Fél doboz paradicsomkonzerv
- 8-10 db olajbogyó
- olaj
- 1 csokor petreszelyem
- citromlé
Elõször az aszalt gyümölcsöket langyos vízbe áztatom 10 percre.
A karfiolt minél nagyobb rózsákra szedem, majd kb. egy cm-es nagy szeleteket vágok belõle. sózom, borsozom, és egy sütõpapírral kibélelt tepsibe helyezem egymás mellé 200 fokos sütõben sütöm kb. 20 percig, Fél csésze olívaolajat összekeverem kurkumával, tört római köménnyel, örölt gyömbérrel, és a karfiolokat alaposan bekenem egy ecsettel.
Az aszalt gyümölcsöket leszûröm, kockára vágom és összekeverem a fûszerekkel, magokkal. Meglocsolom a citromhéjjal, és az olajjal.
A paradicsomrelishhez a szeletelésnél maradt karfioldarabkákat, kevés olajon elkezdem párolni, majd hozzádobom az apróra vágott olajbogyókat is. Felöntöm a paradicsomkonzervvel, sózom, kevés cukorral megszórom, és összefõzöm. A legvégén beleöntöm egy fél citrom levét, és beleszórom a felaprított petrezselymet. Turmixgépben pürésítem.
A megsült karfiolra rászórom az aszalt gyümölcsös keveréket, és mellérakom a paradicsomos szószt. Amúgy ezek a marhasteak mellé is igen sikeresek voltak.