Karatn?n Boroz?

2021-03-26

sponsored links

 M?g a k?t karant?nos id?szak k?z?tt, amikor m?g laz?zhattunk, ?sszehoztam egy bork?stol?st a csal?ddal. Szeretj?k a borokat, persze csakis laikusan, semmi tudom?ny ?s flanc. A j? borokat pedig szeretj?k, ?s ig?ny?nk is van a megismer?s?kre. Ez?rt a sok otthon t?lt?tt unalmas est?k sor?n kital?ltam, hogy ha m?r nincsenek nyitva a bor?szatok, nincs mozg?s ?s esem?ny, csin?ljunk magunknak egyet h?zilag. Olyan karant?nosan. 


Az k?nnyen ment, hogy milyen pinc?szeteket szeretn?k megmutatni, ?s persze rengeteg le?r?st tal?ltam, hogy mik alapj?n v?logassunk borokat a k?stol?shoz, feh?rt?l a v?r?sig, ?dest?l a sz?razig, de konkr?t borsor csak nagyon kev?s helyen tal?lhat?. Igaz?b?l csak egyes borszak?zletekn?l volt olyan, hogy ?ssze?ll?tott csomagot lehetett megv?s?rolni. Mondjuk azt le?r?ssal, pontoz? t?bl?val, sz?val val?ban haszn?lhat? m?don. Nagy plusz pont oda! Sokkal t?bb ilyenre lenne sz?ks?g szerintem. El?g sok ?nk?ntes borszak?rt?nk van ?gyis, ezzel lehetne mank?t adni nekik.

Teh?t vissza a pinc?szet v?laszt?shoz. Azt tal?ltam ki, hogy a 2020-as ?v bortermel?je d?j 5 jel?ltj?t?l fogunk k?stolni. Vel?k nem ny?lok mell?, ?k m?r letettek az asztalra valamit.

Borb?ly Tam?s (Badacsonyi borvid?k)

Figula Mih?ly (Balatonf?red-Csopaki borvid?k)

Ipacs-Szab? Istv?n (Vill?nyi borvid?k)

Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvid?k)

Ny?ln? Dr. P?hra Be?ta (Etyek-Budai borvid?k)

Na ?s innen j?tt a neheze. Kiv?lasztani egy bort, amit be is tudok szerezni, majd azt beilleszteni a sorba. A kiv?laszt?s-beszerz?s k?r?k sem voltak egyszer?ek, 3 keresked?sb?l siker?lt ?sszeszedni a borokat, pedig azt hittem, hogy minden kaphat? mindenhol. A sort a saj?t tapasztal?som, nemtud?som alapj?n raktam ?ssze, m?g aznap este ?tbesz?lt?k, ?s finom?tottunk rajta. Szerencs?re a j? ir?nyba. 

V?logat?s k?zben megismertem a bor?szt, gy?jt?gettem r?la inform?ci?t, hol tanult, merre j?rt, hogyan ker?lt a borok k?zel?be. Ut?nan?ztem a borvid?knek, mi a jellemz? talaja, ?ghajlata, milyen fajt?kat termel a bor?sz, mekkora ter?leten, milyen technol?gi?val. V?g?l a bor k?vetkezett, milyen ?vj?rat, milyen sz?l?b?l k?sz?l, milyen ?zvil?ggal rendelkezik. V?g?l ha olvastam valami ?rdekes inf?t r?luk, azt m?g odabiggyesztettem a tetej?re, ?s kialakult egy j? kis ?sszefoglal?s. Sz?pen elmes?lni, mint egy j? k?stol?son, nem tudtam, de sokminden megragadt, ?s kinyomtatva ott volt el?ttem a seg?ts?g. 

K?sz?ltem egy pontoz?-t?bl?val is, amit v?g?l ?sszes?tettem, ?s kij?tt az eredm?ny. Pontoztuk a sz?n?t, az illat?t, az ?z?t, zamat?t, illetve hogy ?sszess?g?ben milyennek gondoljuk. T?nyleg semmi extr?t nem kell elk?pzelni, nem vagyunk szak?rt?k.

A bor mell? volt szendvics-falatka, di?, sajt, z?lds?gek, humusz, padlizs?nkr?m, sz?da. Csak, hogy ?hen ne maradjuk.

Az este szuper?l siker?lt, nem volt hi?ny semmiben, a visszajelz?s alapj?n k?sz?lhetek a k?vetkez?re :)


Folytats a blogon ... kispite.blogspot.com/2021/03/karatnen...

sponsored links

Keres?s