Karamellás kávélikõr
sponsored links
A Blogkóstoló 14. fordulójában FecskeFészek blogjáról választottam anya születésnapjára egy klassz ajándékot a konyhából! :D
Nagyon jól sikerült! ;)
A recept:
- 10 dkg cukor - karamellizáljuk
- 20 dkg méz - karamellizáljuk
- 5 dkg kókuszzsír
- 5 dl habtejszín - felmelegítve
- 2 dl kávé
- 2 ek keményítõ - kevés vízben simára keverve
- 6 dl vodka
Elõször a mézet karamellizáljuk egy kicsit, majd félretesszük.
Egy másik lábosban feltesszük a cukrot -, igazából semmit nem kell csinálni, magától felolvad majd karamellizálódik :P -, és amikor szép világosbarna színû, akkor hozzáöntjük a mézet, beletesszük a kókuszzsírt és felöntjük a meleg tejszínnel, majd hozzáadjuk a kávét is.
A keményítõt kikeverjük egy kevés hideg vízzel - fontos, hogy ne legyen csomós ;) -, és folyamatosan kevergetve a forró kávés karamell szószba öntjük. Pár perc alatt összefõzzük, majd a vodkával hígítjuk, és üvegekbe töltjük.
Ekkor még nagyon erõsnek fog érzõdni a vodka, de néhány nap múlva kellemessé válik az íze. ;)
Hûtõben tároljuk & fogyasztás elõtt mindig rázzuk össze! :)