Karamelltorta

2014-01-19

sponsored links

Avagy hogyan avattam fel az új robotgépem a skót szomszéd szülinapi tortájával?


Karamelltorta csokis piskótával, ét- és karamellizált fehércsoki korongokkal és lágy karamellöntettel...

Néhány hónapja lettem elõször figyelmes arra, hogy a robotgépem fura hangokat ad ki, majd a decemberi habcsók sütésnél, mikor 20 percet kellett keverni a tésztát már olyan égett motorszag áradt a mixerembõl, hogy azt hittem ott helyben örökre megadta magát a jó öreg kis gépezet. El persze nem romlott, még mindig tudok vele keverni, de sajna itt volt az idõ, hogy beszerezzek egy újat, így az utóbb 2-3 hónapban figyelmesebben jártam keltem, de valahogy egy robotgép sem tetszett igazán. Aztán egyik nap elmentünk vásárolni és megpillantottam ÕÕÕÕÕT, majd a párom rábeszélésére haza is hoztam magammal ez a narancssárga csodát! Így ezentúl õ lesz majd látható a fázisfotókon, nem a jó öreg fehér mixerem! J
 
Ezentõl ÕT láthatjátok majd a fázisfotókon!!! J
A mixer vásárlással nagy szerencsém volt, mert pont akkor vettem meg, mikor a kedves skót barátunknak, Neilnek kellett egy szülinapi tortát rittyentenem. Bár nem volt határozott ötletem, abban biztos voltam, hogy valami karamellás sütit kellene készítenem, elvégre egy pasi mégsem kaphat valami habos és gyümölcsös tortát? Az igazság az, hogy már hónapok óta nézegetem Piszke karamelltorta receptjét, de korábban beleszerettem Farkas Vilmos karamelltorta receptjébe is. Így nem volt mit tenni, ötvöztem a két receptet és mindkét receptbõl a számomra szimpi elemeket vettem át, amit persze megspékeltem egy kis ildi KOKKI csalafintasággal. J

Neil tortája egy kisebb társaságnak készült, éppen ezért csak egy 18 cm-es, vagyis 10-12 szeletes tortácskát sütöttem, tehát egy normál torta mennyiségének 2/3-ával dolgoztam. Abban az esetben, ha egy nagy 24 cm átmérõjû tortát szeretnétek, az itt megadott mennyiségek 1,5-szeresével dolgozzatok.  A receptrõl még annyit, hogy tényleg NAGYON könnyû lesz elkészíteni, annak ellenére hogy egy szuperflancos tortának tûnik, nagyon hamar össze lehet dobni. A torta egyik szépségét szerintem a csokikorongok adják, ehhez a karamellizált fehércsokiról bõvebben itt olvashattok.

A torta...

Hozzávalók: (Egy 18 cm-es tortához.)
(1) Tészta:                                                    (2) Krém:                                                          (3): Öntet és díszítés:
4 egész tojás                                                 7 dl állati tejszín (30-35%)                       7 dkg kristálycukor karamellizálva
4 ek cukor                                                    350 g kristálycukor karamellizálva     1 dl tejszín (10-15%)
2 ek liszt +2púpos ek kakaópor          200 g fehércsoki                                          2 dkg vaj
1 tk sütõpor                                                  1 db vanília rúd                                             étcsoki korongok (6-7 dkg)
1 tk. vanília aroma                                     1 tk só                                                                karamellizált fehércsoki korongok (3-4 dkg)  

A piskóta:
A Tészta hozzávalóiból a piskóta ALAPRECEPT-nél megadott módon egy 3 lapos, 18 cm-es kakaós piskótaalapot sütünk. A piskótát hagyjuk kihûlni, egy zacskóba alaposan elcsomagoljuk, majd egy éjszakán át hagyjuk pihenni. Másnap reggel a piskótát 3 részre vágjuk és tölthetjük is a tortát.

A krém és csokidíszek:
Aznap este, mikor megsütöttük a piskótát, összeállítjuk a krémet. A kristálycukrot lassú tûzönaranybarnára karamellizáljuk egy MÉLY lábosban. Miközben a karamellát olvasztjuk, egy másik kisebb lábosban feltesszük melegedni a tejszínt, majd ha elolvadt a cukor és kristálymentes a karamella, kis részletekben FOLYAMATOS kevergetés mellett ráöntjük a forró tejszínt a forró karamellára. VIGYÁZAT, a tejszín majd ki akar futni, ezért nagyon kell kevergetni a karamellát és apránként adagolni a tejszínt!
Ha a tejszínünk szépen felolvasztotta a karamellát, akkor a lábost lehúzzuk a tûzrõl, majd beletördeljük a fehér csokoládét. A karamellás tejszínt addig keverjük, amíg a fehércsoki el nem olvad, ekkor ízesíthetjük a krémet vaníliával, illetve sóval ízlés szerint. Végül a krémet hagyjuk kihûlni a konyhapulton, majd egy éjszakára a hûtõbe tesszük.
Miután összeállítottam a krémet, étcsokoládét és karamellizált fehércsokoládét olvasztottam és temperáltam, majd egy csokimintázó textúrfóliára ? ezt használtam a vaníliás karikamintázásához is ? kisebb és nagyobb korongokat nyomtam. A csokit a konyhapulton hagytam megszilárdulni, majd egy éjszakára a hûtõbe tettek.
 
Így készült...
A torta összeállítása:
Másnap reggelre a karamellás tejszínhabos krém jól besûrûsödött a hûtõben és csak ki kellett habosítanom. Az új narancssárga csodamixeremmel elõször csak alacsony fokozaton, majd ahogy egyre habosabb és világosabb lett a krém egyre magasabb fokozaton habosítottam a krémet, amíg az teljesen szilárd nem lett. (Aki aggódik, hogy a krém nem áll meg, vagy nyáron készíti a tortát, az ennél a pontnál dobjon bele minimum 2-3 csomag habfixálót, vagy 1 csomag Zseléfixet. Én ezt most nem tettem meg, kíváncsi voltam megmarad-e így a krém.)
A piskótát felszeltem, a krémet 3 részre osztottam, majd betöltöttem a tortát. A krém utolsó harmadával burkoltam a torát, majd ezzel is díszítettem a torta tetejét. Végül a torta oldalára és tetejére nyomkodtam a csokikorongokat, majd pár percre hûtõbe tettem azt, amíg elkészítettem a tetejére a karamellöntetet.

Karamellöntet:
Az öntet hasonlóan készül, mint a krém, vagyis a cukrot aranybarnára karamellizáljuk, amíg egy másik kis lábosban felforraljuk a tejszínt. Ezután leforrázzuk a tejszínnel a karamellát és hozzáadjuk a vajat is, majd megvárjuk, míg az teljesen elolvad. Végül az öntetet TELJESEN lehûtjük és csak így öntjük a torta tetejére. (Az öntet egyébként nem szilárdul meg, finom krémes marad.) Ha az öntet is a tortán van további pár órára ismét hûtõbe tesszük a tortát, majd a szervírozáshoz csak az utolsó pillanatban vesszük ki onnét!

A csokidíszek...

Vélemény a receptrõl:
Jómagam eddig nem voltam egy nagy karamella rajongó, de ez a torta mindent megváltoztatott és azóta csak karamellás édességeken töröm az agyam! J
A tortáról tudni kell, hogy BRUTÁLIS karamella íze van és nagyon tömény is, lévén tényleg rengeteg karamella van a krémben. Ennek ellenére a krém csak közepesen émelyítõ, de akkor is csak egy kis szeletet bír megenni az ember.
A krém egyszerre lágy és krémes, de a tortában nagyon jól tartja magát és nem folyik szét. Szeletelésnél azonban már lehet látni, hogy nem egy kõkemény krémrõl van szó, így nyáron erre a tortára nagyon oda kell figyelni és gyorsan szervírozni, nem pedig órákig a hõségben tárolni!!!
Összességében nem csalódtam, szerintem nagyon ízlett mindenkinek a torta és végre valami nem hagyományosat sikerült sütnöm! Próbáljátok ki, mert egy szuper kaland lesz! J

Szép napot nektek,  ildiKOKKI

Az a BIZONYOS karamelltortácska...


Folytats a blogon ... ildikokki.blogspot.com/2014/01/karame...

sponsored links

Keres?s