Karamellizált almatorta áfonyával megbolondítva
sponsored links
Hozzávalók:
30 dkg liszt
18 dkg margarin
4 evõkanál porcukor
6 evõkanál hideg víz
csipet só
Töltelék:
4 dl tej
1 tasak vaniliás pudingpor
4 evõkanál cukor
3 evõkanál aszalt áfonya
rum
4-5 darab alma
3 evõkanál méz
1 szûk evõkanál vaj
1 narancs leve
4-5 evõkanál rum
fahéj, szerecsendió
2 dl tejszin
2 csapott evõkanál porcukor
A tészta száraz hozzávalóit elmorzsoljuk a margarinnal, majd a hideg víz hozzáadásával tésztát gyúrunk belõle. Hûtõbe téve 20 percet pihentetjük, majd lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy pite formába beleférjen. Mikor a tálba belenyomkodtuk a tésztát, kicsit megszurkáljuk villával és 190 fokon készre sütjük. Az elsõ 20 percben ezt még vakon tesszük, majd az utolsó 10 percben szabadon sütjük készre.
A krémhez az aszalt áfonyát beáztatjuk annyi rumba, hogy ellepje, majd 2 órával késõbb a pudingot elkészítjük a szokásos módon. A pudingport 2 dl tejjel és 4 evõkanál cukorral elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk az aszalt áfonyával és rummal, belekeverjük a sûrû masszát és krémet fõzünk belõle. A kész pudingot kevés vanília aromával ízesítjük. Langyosra hûtve a kész tésztára öntjük.
A krémhez az aszalt áfonyát beáztatjuk annyi rumba, hogy ellepje, majd 2 órával késõbb a pudingot elkészítjük a szokásos módon. A pudingport 2 dl tejjel és 4 evõkanál cukorral elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk az aszalt áfonyával és rummal, belekeverjük a sûrû masszát és krémet fõzünk belõle. A kész pudingot kevés vanília aromával ízesítjük. Langyosra hûtve a kész tésztára öntjük.
Közben az almát megmossuk, megpucoljuk és felszeleteljük. A mézet megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, a rumot és a narancs levét. Ebben a szirupban elkeverjük az almát, fûszerezzük ízlés szerint és pár percig hagyjuk puhulni. Végül langyosra hûtve a torta utolsó rétegeként a krémre terítjük, majd hûtõben hagyjuk pihentetni jó pár óráig. Tálaláskor a tejszínt kemény habbár verjük a porcukorral és a torta mellé tálaljuk.