Karamelles pite

2010-04-11

sponsored links

Ezt a süteményt gyerekkori barátnõm nagymamájától tanultam: egy második világháború elõtti szakácskönyvbõl van a recept. Nincsen benne tojás, ezért állítólag ínségesebb idõkben is sütötték (mármint amikor nehéz volt tojáshoz jutni).

Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg vaj
2 dl tejföl
kevés só
csapott kávéskanál szódabikarbóna

A tésztát összegyúrjuk, három részre osztjuk, hideg helyen ? órán át pihentetjük. Kinyújtjuk és rendes tûznél rózsaszínûre sütjük (170 fokon ? 35x25 centis tepsi hátán).

Krém:
12 dkg kristálycukor
2 dl víz
5 dkg liszt
1 dl tej
10 dkg vaj
10 dkg porcukor

12 dkg kristálycukorból karamellt készítünk, de valamivel sötétebb legyen, mint a dobos cukor. Ha készen van, adunk hozzá 2 dl vizet (a tûzrõl levéve), addig fõzzük, amíg a cukor elolvad. 5 dkg lisztet 1 dl tejjel összekeverünk, ha a cukor elolvad, akkor ráöntjük, és sûrû péppé fõzzük. 10 dkg vajat kikeverünk 10 dkg vaníliás porcukorral, és ha a pép kihûl, az egészet összekeverjük. Megtöltjük a lapokat, csak másnap vágjuk fel.

Folytats a blogon ... sutiszorny.blogspot.com/2010/04/karam...

sponsored links

Keres?s