Karalábéfõzelék zöld spárgával
sponsored links
Töltött karalábét akartam fõzni a hétvégén, de Anyu keresztbe húzta a számításaimat, mert töltött kelkáposztát csinált és hozott is belõle. Most egy halom karalábén ülök, úgy érzem magam, mint egy lökött tyúk, aki a kotlik a tojásain és várja a csodát.
Fõzelék már rég volt, zöld spárgát meg még pénteken vettem a piacon, ijedtemben, hogy vége a szezonnak, annyit, mintha soha többet nem teremne már.
Húsmentes Hétfõ kipipálva!
Elõkészítés: 10 perc
Fõzési idõ: 15-20 perc
Hozzávalók (1 fõre, vagyis nekem):
2 közepes karalábé
6-8 szál zöld spárga
2 ek. olaj (repce vagy napraforgó, esetleg olíva)
1 kis fej vöröshagyma
1 kis gerezd fokhagyma
só
bors
kb. 0,5 dl sûrû zsíros kókusztej (ha kell, önthetünk még hozzá)
1-2 ek. limelé
víz vagy zöldségalaplé
1 csokor petrezselyemzöld
néhány szem mandula durvára vágva
Meghámoztam és kisebb kockákra (kb. 2×2 cm) vágtam a karalábékat. A megpucolt vörös és fokhagymákat finomra aprítottam. Megmostam a petrezselyemzöldet, hagytam száradni.
Egy kisebb fazekat hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olajat, rádobtam a vöröshagymát és finomra pároltam. Kicsit sóztam. Beletettem a felkockázott karalábét és a finomra a aprított fokhagymát. Kicsit lepirítottam. Felöntöttem annyi vízzel, ami 1 ujjnyira ellepte. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a petrezselyem zöld felét finomra vágva. Fedõ alatt, közepes tûzön fõzni kezdtem. Közben lepattintottam a spárgák fás részét és 1 centis darabokra vágtam. Amikor a karalábé majdnem megfõtt, hozzáadtam a zöld spárgát. A kókusztejet a botmixer edényébe tettem, adtam hozzá 1 merõkanál levet, a 2 ek. lime levet és a karalábé 1/3-át. Krémesre turmixoltam és hozzáöntöttem a karalábéhoz, kóstoltam és kicsit még sóztam és borsoztam. Egyet rottyantottam rajta. Belekevertem a maradék petrezselyemzöldet is.
Tálaláskor megszórtam még egy kevés petrezselyemmel és a durvára vágott mandulával.
Facebook: Rizsázzunk!
Instagram: rizsazzunk_blog
Tányérok: Eco-catering
Kapros citromos cukkinifõzelék zöld spárgával
Tavaszi zöldségleves zöldborsóval zöld spárgával újkrumplival
Lazac zöld spárgával
Zöld citrom ? szirupos mandulatorta vaníliás joghurttal
Fõzelék már rég volt, zöld spárgát meg még pénteken vettem a piacon, ijedtemben, hogy vége a szezonnak, annyit, mintha soha többet nem teremne már.
Húsmentes Hétfõ kipipálva!
Elõkészítés: 10 perc
Fõzési idõ: 15-20 perc
Hozzávalók (1 fõre, vagyis nekem):
2 közepes karalábé
6-8 szál zöld spárga
2 ek. olaj (repce vagy napraforgó, esetleg olíva)
1 kis fej vöröshagyma
1 kis gerezd fokhagyma
só
bors
kb. 0,5 dl sûrû zsíros kókusztej (ha kell, önthetünk még hozzá)
1-2 ek. limelé
víz vagy zöldségalaplé
1 csokor petrezselyemzöld
néhány szem mandula durvára vágva
Meghámoztam és kisebb kockákra (kb. 2×2 cm) vágtam a karalábékat. A megpucolt vörös és fokhagymákat finomra aprítottam. Megmostam a petrezselyemzöldet, hagytam száradni.
Egy kisebb fazekat hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olajat, rádobtam a vöröshagymát és finomra pároltam. Kicsit sóztam. Beletettem a felkockázott karalábét és a finomra a aprított fokhagymát. Kicsit lepirítottam. Felöntöttem annyi vízzel, ami 1 ujjnyira ellepte. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a petrezselyem zöld felét finomra vágva. Fedõ alatt, közepes tûzön fõzni kezdtem. Közben lepattintottam a spárgák fás részét és 1 centis darabokra vágtam. Amikor a karalábé majdnem megfõtt, hozzáadtam a zöld spárgát. A kókusztejet a botmixer edényébe tettem, adtam hozzá 1 merõkanál levet, a 2 ek. lime levet és a karalábé 1/3-át. Krémesre turmixoltam és hozzáöntöttem a karalábéhoz, kóstoltam és kicsit még sóztam és borsoztam. Egyet rottyantottam rajta. Belekevertem a maradék petrezselyemzöldet is.
Tálaláskor megszórtam még egy kevés petrezselyemmel és a durvára vágott mandulával.
Facebook: Rizsázzunk!
Instagram: rizsazzunk_blog
Tányérok: Eco-catering
Innen is szemezgethettek
Kapros citromos cukkinifõzelék zöld spárgával
Tavaszi zöldségleves zöldborsóval zöld spárgával újkrumplival
Lazac zöld spárgával
Zöld citrom ? szirupos mandulatorta vaníliás joghurttal