Karal?b?leves f?szeres h?sgomb?ccal.
sponsored links
A h?t?ben ?rv?lkodott egy nagyobb m?ret? karal?b?, akadt m?g egy kev?s marad?k dar?lt h?s ?s cs?sz?rszalonna is, ?gy gondoltam f?z?k egy finom karal?b?levest melybe most f?szeres h?sgomb?c is ker?l. A h?sgomb?c j? ?tletnek bizonyult, mert a leves k?l?n?sen finom ?zt kapott..... k?r lett volna kihagyni. A levesbe ?zl?s szerint f?zhet?nk m?g nokedlit is, akkor tartalmasabb lesz, de an?lk?l is laktat? ?s nagyon finom.
Hozz?val?k a f?szeres h?sgomb?choz:
30 dkg dar?lt h?s (pl. sert?scomb, lapocka, csirkemell...)
5 dkg barna rizs (v. feh?r rizs)
5 dkg cs?sz?rszalonna
1/2 db v?r?shagyma
1 db toj?s
s? (?zl?s szerint)
?r?lt fekete bors (?zl?s szerint)
1 ek ?tolaj
A rizst enyh?n s?s v?zben f?zz?k f?lpuh?ra, majd sz?rj?k le ?s h?ts?k ki. A v?r?shagym?t v?gjuk fel apr?ra. A f?st?lt cs?sz?rszalonn?t v?gjuk fel v?konyra, majd kisebb kock?ra.
Az olajat hev?ts?k fel, adjuk hozz? a felv?gott cs?sz?rszalonn?t ?s s?ss?k aranybarn?ra, majd szedj?k ki a zsirad?kb?l ?s tegy?k f?lre.
Ezut?n a visszamaradt zsirad?kban p?roljuk ?vegesre az apr?ra v?gott v?r?shagym?t, majd h?ts?k ki. (ha sok lenne alatta a zsirad?k, akkor szedj?nk ki bel?le, nehogy t?l zs?ros legyen majd a h?sgomb?c)
A dar?lt h?shoz adjuk hozz? a kih?t?tt v?r?shagym?t, a cs?sz?rszalonn?t, a rizst, ?zl?s szerint s?zzuk, borsozzuk, ?s keverj?k ?ssze.
Ezut?n adjuk hozz? az eg?sz toj?st, majd alaposan gy?rjuk ?ssze a h?smassz?t.
A h?smassz?b?l ezut?n vizes k?zzel, form?zzunk ?zl?s szerinti m?ret? h?sgomb?cokat, majd tegy?k f?lre. (?n kb. di?nyi goly?kat form?ztam.)
Karal?b?leves hozz?val?i:
1 nagyobb, zsenge karal?b?
1-2 db s?rgar?pa
1 db z?lds?g
1/2 db v?r?shagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db tv paprika
1 kisebb csokor z?ldf?szer (z?lds?gz?ld, zellerz?ld, lesty?n)
s? (?zl?s szerint)
1/2 ek liszt
2 ek ?tolaj
kb. 1,5 l v?z
A karal?b?t, s?rgar?p?t, z?lds?get pucoljuk meg, majd v?gjuk fel ?zl?s szerint. A v?r?shagym?t ?s a fokhagym?t szint?n pucoljuk meg, majd v?gjuk fel apr?ra.
Az olajat hev?ts?k fel, majd adjuk hozz? az apr?ra v?gott v?r?shagym?t, ?s futtassuk meg.
Ezut?n adjuk hozz? a feldarabolt karal?b?t, a s?rgar?p?t, ?s a z?lds?get, majd n?ha megkeverve p?roljuk p?r percig.
Ezut?n keverj?k hozz? az apr?ra v?gott fokhagym?t, majd sz?rjuk meg a liszttel, kicsit pir?tsuk le, ?s ?nts?k fel a v?zzel.
A levest ezut?n ?zl?s szerint s?zzuk, tegy?k bele a paradicsomot, a paprik?t, ?s az ?sszek?t?tt z?ldf?szercsom?t, majd forraljuk fel.
Amikor a leves felforrt, helyezz?k bele az el?z?leg elk?sz?tett h?sgomb?cokat, majd kisebb l?ngon addig f?zz?k m?g a h?s is, ?s a z?lds?gek is megpuhulnak.
A levesbe m?g belef?zhet?nk ?zl?s szerint nokedlit is.....
T?lal?s el?tt merj?k a levest t?ny?rba, majd ?zl?s szerint sz?rjuk meg apr?ra v?gott petrezselyemz?lddel, majd ?gy k?n?ljuk. A levesbe ?zl?s szerint f?zhet?nk m?g nokedlit is, akkor tartalmasabb, laktat?bb levest tudunk felt?lalni.