Kapucíner kocka
sponsored links
Avagy hogyan próbáltam ki a csokidíszítõ transzferfóliát! J
Kapucíner kockák házi marcipánnal és a presszókávé ízével... |
Minden bizonnyal sokan emlékeztek még gyermekkorunk egyik nagy kedvenc csokijára, a Kapucínerre. Jómagam annak idején Autós szelet és Bohóc csoki párti voltam, és a kávés édességeket nagy ívben elkerültem (pl. utáltam a tejeskávét is az oviban), így annak idején Kapucínert csak nagy ritkán ettem.
Még az ünnepek elõtt vetettem szemet Dinánál a Kapucíner tallér receptjére, de az ünnepi nagy rohanás után csak most volt idõm kipróbálni ezt a receptet. Ennek ellenére nem bántam meg, hiszen végre egy olyan édességet készíthettem, amit végre a Párom is szeretett, mert õ annyira nem édesszájú! J Ezek a kis kockák ugyanis az étcsokoládé, a marcipán és egy erõs presszókávé ízét ötvözik, amiket egy kevés tejcsokival és transzferfóliás megoldással díszítettem. (A transzferfóliát a Food-Packben vettem még Budapesten.)
Hozzávalók: (20db kicsi kockához.)
2 tk kávékrémpor, vagy tejpor (Nálam kávékrémpor, mert a tejpor túl drága volt. J)
2 g instant kávé
10 dkg étcsoki
2-3 kocka tejcsoki
kis darab transzferfólia
A kávé ízû marcipán belsõ:
A marcipánt két részre osztjuk, majd az egyik felébe begyúrjuk az instant kávéport, a másikba pedig a tejport. Jómagam sem a krémport, sem az instant kávét nem oldottam fel vízben, hanem közvetlen belegyúrtam a marcipánba, gondoltam jó lesz az így is és jó is lett! JEzután a marcipándarabkákat egy órácskára hûtõbe tettem.
A bonbon összeállítása:
Ahhoz, hogy szép szabályos négyzet alakú marcipán négyzetet tudjak nyújtani bevetettem a jó öreg sütõpapíros trükköt. Mindez abból áll, hogy egy darab sütõpapírt félbehajtunk, majd ennek a papírnak négyzet-alakban lehajtjuk a széleit (A). A hajtogatás során arra ügyeljünk, hogy nagyjából akkora négyzetet hajtsunk, amekkora kb. annak a marcipánnak fog megfelelni, amivel épp dolgozunk. Elsõként a fehér marciánt nyújtsuk ki a sütõpapír négyzetben egészen a papír széléig (B-C), majd a kávésat is (D). Végül illesszük egymásra a két réteg marcipánt (E), majd kissé nyomkodjuk össze. Mielõtt felszeljük a marcipán lapot, bejelölhetjük a kockák helyeit (F), így biztosan szép szabályos négyzeteket kapunk majd (G).
Végezetül olvasszuk meg és temperáljuk az étcsokit, amiben kimártjuk a marcipán kockákat. Díszítésnek vágjunk háromszög alakú transzferfólia darabokat, majd a mintás felükkel lefelé légmentesen simogassuk a kockák tetejére a fóliát (H). Ha a csoki elkezd megszilárdulni néhány további fehércsoki csíkkal is díszíthetjük a Kapucíner kockákat (I).
Megjegyzés:
Most egy új temperálási módot próbáltam ki, amit az új csokis könyvemben olvastam. A csokit 43°C-osra olvasztottam, majd 36-37°C-körül beletettem a csoki tömegének ?-ét egy egész darabban és hagytam, hogy ez a darab hûtse le a csokit kb. 32°C-ra. Nekem csaknem az egész darab csoki elolvadt, de a maradék tábladarabot egyben kiemeltem. Így ebbõl az egyben beledobott csokiból folyamatosan ?szabadult fel? elvileg a megfelelõ szerkezetû kakaóval és ez segítette elõ a gyors és tökéletes temperálást. Ez az újonnan olvasott módszer nekem nagyon tetszik és szerintem jól is sikerült, így még biztosan megpróbálom polikarbonát formával is! J
Vélemény a házi Kapucínerrõl:
Szerintem ez egy szuper recept, köszönet érte Dinának! J Érdekesség, hogy az idõ elõrehaladtával a kis kockák íze még inkább harmonikusabb lesz, mint elsõ nap volt, akkor ugyanis nagyon erõteljesnek éreztem a kávét, de másnap reggelre egy nagyon lágy ízû bonbont kaptam. További érdekesség volt számomra az is, hogy az én házi marcipánommal készült édesség kevésbé emlékeztet az eredeti Kapucínerre, mivel szerintem jobban érvényesül marcipán íz. (Aztán ki tudja, majd ha otthon járok, kóstolok egy Kapucíner csokit? J) Ennek ellenére ez egy SZUPERFINCSI édesség, ami nálunk hamarosan ismét készülni fog!
Legyen szép napotok, ildiKOKKI
Házi Kapucíner kockák! |