Kamo ? a padlizs?nok kir?lyn?je
sponsored links
A kertemben megfordult padlizs?nokr?l szerettem volna ?rni, de ?gy ?rzem, hogy nem vehetem egy kalap al? a t?bbi padlizs?nnal ezt a Jap?n k?l?nlegess?get a Kamo-t. Aut?s hasonlattal ?gy lehet elk?pzelni, ha egy norm?l j? padlizs?n mondjuk a Mercedes akkor a Kamo a Rolls Roys vagy Mclaren - kinek mi tetszik. :D
A Kamonasu-t Jap?nban tradicion?lisan Kamigamo-ban Kyoto ?szaki r?gi?j?ban termelik, nev?t a Kamo foly?r?l kapta. F? szezonja a ny?rut?, b?r eg?sz ?vben termelik. Egyed?l?ll? tulajdons?gaival, neh?z, t?m?r h?s szerkezet?vel ?s rendk?v?li ?z?vel m?lt?n lett a vil?g legfel?razottabb padlizs?nja. Nem v?letlen?l haszn?lj?k a Michelin csillagos konyh?k Jap?nban ?s a vil?gon, m?r ahol ismerik ?s termesztik. :) Kiv?l? grillez?shez, lehet s?tni, f?zni, b? olajban s?tni. Ez a b? olajban s?t?s nagyon n?pszer? ?s tal?n az egyik legjobb elk?sz?t?si m?d. Dashi-ba t?ve egy umami bomba. Padlizs?nkr?met nem szabad bel?le k?sz?teni, de nem is arra val?.
Illik hozz? a sz?jasz?sz, bab, babp?r?, gy?mb?r, ?jhagyma, paradicsom. Jap?nban gyakran k?sz?tik miso-val. Nem kell megh?mozni, de a h?j?t c?lszer? finoman bevagdosni a k?nnyebb fogyaszt?s ?rdek?ben.
Szerintem minden ?nyencnek k?telez?en ki kellene pr?b?lnia. Form?ra sz?p kerek, sz?ne m?ly lila ?s elt?r?en a t?bbi padlizs?nt?l, ez nem f?nyes, hanem selyemf?ny?. K?zbe v?ve el?sz?r a padlizs?nokt?l szokatlan s?lya t?nik fel, vagy ha rosszul fogtuk meg, a sz?r?ss?ga. :) Frissen kem?ny, feszes, magas p?ratartalm? h?t?ben 4-5 napig is el?ll.
Az optim?lis m?rete 10-12 centim?ter ?tm?r?j?, csak?gy mint a t?bbi padlizs?nt, ezt sem szabad hagyni t?l?rni. Ebben a m?retben leszedve m?g nagyon picik magjai. Keresztben elv?gva l?tjuk, hogy k?rben, sz?v alakban helyezkednek el. T?m?r szerkezete miatt nem igaz?n esik ?ssze s?t?s, grillez?s ut?n, v?ghat?, mint egy j? steak. A s?t?zsirad?kot sem sz?vja be annyira, mint a t?bbi fajta. Optim?lis ?retts?g?ben, illetve ?retlens?g?ben :) egy?ltal?n nem keser?, ?ze kifejez? ?des, arom?s. ?llagra ?ts?lve is feszes, szaftos, k?sz?nhet? magas v?ztartalm?nak, aminek j? r?sze benne is marad. Ezt a padlizs?nt nem mindenkor c?lszer? el?re bes?zni.
Nekem, aki nem igaz?n kedveltem soha a padlizs?nt, mostanra a m?ni?mm? v?lt a Kamo ?s m?g egy k?t fajta, amit legk?zelebb mutatok be. A piacokon ?ltal?ban kaphat? Black Beauty legink?bb csak kr?m ?s ajv?r k?sz?t?s?re val?. Minden m?sra vannak jobb fajt?k.
P?r ?vembe ker?lt, mire igaz?n j? min?s?gben tudtam termeszteni vegyszer ?s m?tr?gya mentesen. Ehhez a legfontosabb a kiv?l? min?s?g?, lehet?leg Jap?n eredet? mag, na ezt nem k?nny? beszerezni, de siker?lt v?g?l megoldanom. Mivel bio kert?szkedem nem szoktam t?ltolni a f?ldet szerves tr?gy?val, de r?j?ttem, hogy ennek a n?v?nynek sem el?g a norm?l komposzt alap? t?panyag, rendesen kell neki tolni a t?pot. Szerves granul?lt t?panyag, rengeteg v?z ?s n?mi metsz?s, illetve nem utols?sorban meleg ?s sok napf?ny. A metsz?s fontos, ha nem pingpong labda m?ret? term?seket szeretn?nk. 2019 remek ?v volt, a 2020-as viszont t?l h?v?s. Most viszont a hideg tavasz ellen?re m?r egy ideje szedem a padlizs?njaimat, mert ut?na nagyon j?l j?tt a nagy meleg ? az es?hi?ny kev?sb?, mivel nagyon v?zig?nyes n?v?ny. Id?n csak k?tf?le padlizs?nom van, Kamo ?s az apr? Konasu.
Magyarorsz?gon nem hiszem, hogy rajtam k?v?l b?rki is termeszten?, azokon az embereken k?v?l, akik kaptak t?lem magot, vagy pal?nt?t.