Kakukkfüves gombaragu
sponsored links
Hozzávalók:
25 dkg gombamix (ez most shitake és ördögszekér laska volt)
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi csík füstölt szalonna
1 ág friss kakukkfû (ha nincs akkor jó a szárított is)
1 dk tejföl
1 tk. liszt vagy kukoricakeményítõ
frissen õrölt bors ízlés szerint
só ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megtisztítom és apró kockákra vágom. A szalonnát is kockázom, és lábosba téve a tûzhelyre teszem. Amikor már üveges, akkor hozzádobom a hagymát és fokhagymát, együtt pirítom. Ha készen van, akkor ráteszem az idõközben megtörölgetett és ízlés szerint felvágott gombákat. Átforgatom, majd sózom, (figyeljünk, hogy a szalonna is sós)borsozom, és lefedve párolom. A gomba enged annyi vizet, hogy ne égjen le, de azért érdemes figylni rá! A megmosott kakukkfû ágról lecsipegetem az illatos levélkéket és a gombára szórom. Vigyázzunk, mert fõleg frissen nagyon intenzív növény, nehogy elnyomja a gomba ízét, zamatát. Míg gomba pár percet puhul, addig a tejfölt a keményítõvel vagy liszttel simára keverem egy kortynyi melegvíz segítségével, és a kész gombára öntöm. Forr egyet, ennyi elég is, hogy kellõen besûrûsödjön. Lehet tálalni! Nálunk nokedlivel osztozott a tányérokon.
Kedvelem a gombát, s ami meglepõ, ebbõ a raguból most még Bence is evett, holott máskor igencsak megválogatja az alkalmakat, amikor gombát vesz a szájába :-)
Mivel az erkélyemen az idén virágok helyett fûszernövények illatoznak, szerencsés helyzetben vagyok, csak kiléptem az ágnyi kakukkfûért, és már mehetett is a raguba. Érdemes cserépben nevelni ilyen aromás finomságokat!
Ha a szalonnát kihagyjuk, és olajta használunk a hagyma alá, tökéketes húsmentes fogás válik belõle!
25 dkg gombamix (ez most shitake és ördögszekér laska volt)
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi csík füstölt szalonna
1 ág friss kakukkfû (ha nincs akkor jó a szárított is)
1 dk tejföl
1 tk. liszt vagy kukoricakeményítõ
frissen õrölt bors ízlés szerint
só ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megtisztítom és apró kockákra vágom. A szalonnát is kockázom, és lábosba téve a tûzhelyre teszem. Amikor már üveges, akkor hozzádobom a hagymát és fokhagymát, együtt pirítom. Ha készen van, akkor ráteszem az idõközben megtörölgetett és ízlés szerint felvágott gombákat. Átforgatom, majd sózom, (figyeljünk, hogy a szalonna is sós)borsozom, és lefedve párolom. A gomba enged annyi vizet, hogy ne égjen le, de azért érdemes figylni rá! A megmosott kakukkfû ágról lecsipegetem az illatos levélkéket és a gombára szórom. Vigyázzunk, mert fõleg frissen nagyon intenzív növény, nehogy elnyomja a gomba ízét, zamatát. Míg gomba pár percet puhul, addig a tejfölt a keményítõvel vagy liszttel simára keverem egy kortynyi melegvíz segítségével, és a kész gombára öntöm. Forr egyet, ennyi elég is, hogy kellõen besûrûsödjön. Lehet tálalni! Nálunk nokedlivel osztozott a tányérokon.
Kedvelem a gombát, s ami meglepõ, ebbõ a raguból most még Bence is evett, holott máskor igencsak megválogatja az alkalmakat, amikor gombát vesz a szájába :-)
Mivel az erkélyemen az idén virágok helyett fûszernövények illatoznak, szerencsés helyzetben vagyok, csak kiléptem az ágnyi kakukkfûért, és már mehetett is a raguba. Érdemes cserépben nevelni ilyen aromás finomságokat!
Ha a szalonnát kihagyjuk, és olajta használunk a hagyma alá, tökéketes húsmentes fogás válik belõle!