Kakaós-epres piskóta

2010-06-19

sponsored links

Anyukám szedett egy nagy kosár epret az eperföldön, amolyan ?szedd magad? akció keretében. Sajnos azt kell mondjam, hogy ebben a szezonban nem ettem még ilyen finom, édes, illatos epret. Aprócska szemek voltak, de nagyon intenzív ízûek. Nagy részét frissen, magában ettük, de lett belõle tejszínes eperleves, eperturmix párom kedvére, eperlekvár és az alábbi gyors sütemény.


A süti alapja tulajdonképpen a Horváth Ilona-féle vizes piskóta, amit nagy elõszeretettel alkalmazok gyors gyümölcsös sütikhez. Ebben a kategóriában eddig a kedvencem az olvasztott étcsokiba és kókuszba forgatott meggyes piskóta volt, most felzárkózott mellé ez a habkönnyû epres süti is.

Hozzávalók:

kb. fél-háromnegyed kg felezett friss eper

30 dkg finomliszt

37,5 dkg porcukor

6 egész tojás

1 vaníliás cukor

1 cs. sütõpor

6 ek. forró víz

1 citrom leve és héja

kb. ? tábla ét - vagy tej - vagy fehércsoki

Elkészítés:

  1. A tojások fehérjét csipet sóval keményre verjük.
  2. A lisztet a sütõporral és a reszelt citromhéjjal elvegyítjük.
  3. A tojások sárgáját az apránként hozzáadott porcukorral és vaníliás cukorral fehéredésig, habosra keverjük. Hozzáadjuk a citromlevet és kanalanként a forró vizet, jól elkeverjük.
  4. Apránként hozzáadjuk a sütõporos-citromhéjas lisztet és jól elkeverjük.
  5. Kb. az egyharmadát kivesszük egy külön tálba, ebben elkeverjük a 2 ek. kakaóport. A kétféle masszához arányosan, óvatosan, fakanállal hozzákeverjük a felvert, kemény habot.
  6. A tepsit sütõpapírral kibéleljük és a fehér masszát elegyengetjük benne. A kakós masszából evõkanállal kupacokat petyegtetünk. A tetejét félbe vágott eperrel sûrûn kirakjuk.
  7. 180 C-ra elõmelegített sütõben kb. 20 percig sütjük (tûpróba!).
  8. Ha kész, kivesszük és ha kissé langyos már, olvasztott étcsokival/tejcsokival/fehércsokival megcsíkozzuk.

Folytats a blogon ... macsfalatok.blogspot.com/2010/06/kaka...

sponsored links

Keres?s