Kakaós csiga, na jó csak tekercs :-) /paleo/
sponsored links
A csigára még gyúrnom kell, de most a tekerccsel is elégedett vagyok!
A fogadalom az fogadalom, melynek szellemében új finomság sült reggelre a csapatnak. Imádták! Külön öröm volt, hogy finom puha lett és nem száraz, fullasztó! A kakaós csiga ihlette, de nem tudtam õszinte szívvel a csiga nevet adni neki, mert mint az jól látszik a képeken a klasszikus kakaós csigára nem hasonlít.
Cserébe, viszont, gluténmentes, tejmentes, szerintem elkészíthetõ teljesen tojás mentesen is, cukor helyett eritrit van benne, ezért nem is hizlal! Mindezek mellett viszont puha, csokis, és nagyon finom!!!
Jut eszembe! Ti ismeritek az eritritet, szokták még eritritolnak, cukor zérónak is nevezni. Mivel én mindig ezeket használom, nekem természetes, de lehet, hogy sokatoknak egy-egy recept olvasásakor úgy tûnik kínaiul írok, pl.: mi is az a psyllium, vagy eritrit?
Itt az ideje, hogy megismertessem ezeket a paleolitban gyakran használt alapanyagokat, amit cukorbetegek és diétázók, vagy az egészségükre figyelõknek is hasznos. Most az eritrittel kezdem:
Íze nagyon hasonlít a xilitre, nincs mellékhatása, némi hûsítõ ízt érezhetünk fogyasztásakor! Fogbarát, gátolja a fogszuvasodást és szinte egyáltalán nem szívódik fel, így nem is hizlal!
Tudományosan :
Az eritritol ((2R, 3S)-bután-1,2,3,4,-tetraol) egy olyan poliol, melyet már több országban engedélyeztek, mint természetes élelmiszer adalékanyag és édesítõszer. A molekulát egy brit kémikus, John StenHouse fedezte fel 1948-ban. Õ jött rá, hogy ez az anyag keletkezik, mikor bizonyos gyümölcsök cukortartalmát fermentálja. Ma már a glükózból állítják elõ egy élesztõ, a Moniliella pollinis erjesztésével. 60-80%-ban olyan édes, mint a kristálycukor, mégis szinte egyáltalán nem tartalmaz kalóriát, nem befolyásolja a vércukorszintet, nem okoz fogszuvasodást és csak részben szívódik fel a szervezetben, nagy része a vizelettel és a széklettel változatlan formában távozik. Éppen ezért lehetséges az, hogy kevesebb valószínûséggel okoz a gyomorban és a bélrendszer mellékhatásokat, melyek egyébként más cukoralkoholokra igen jellemzõek. Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) megállapította, hogy grammonként 0,2 kalóriát tartalmat, ami 95%-kal kevesebb, mint más szénhidrátok esetében. Ezért van az, hogy egyes országok úgy címkézik, mint nullkalóriás, azonban az európai jogszabályok szerint itt feltüntetik pontos kalóriaértékét, mely jóval kevesebb, mint más cukoralkoholok esetében, ahol átlagosan 2,4 kalóriával kell számolni grammonként.
A szervezetben a legtöbb eritritol a vékonybélbe kerülve szívódik fel, majd változatlan formában ürül a vizelettel és mindössze 10%-a jut el a vastagbélbe. Mivel az eritritol 90%-a eltûnik, mielõtt a vastagbélbe kerülne, így nincs hashajtó hatása, mint más cukoralkoholoknak (a nyírfacukornak és a maltitnak), bár túlságosan nagy dózisban azért okozhat hányingert és gyomorfájást, ezért ezt sem szabad mértéktelenül fogyasztani. Napi rendszerességgel 50 gramm fogyasztása már bizonyosan hányingert okoz, és ritkább esetben még csalánkiütés is jelentkezhet. Persze általánosságban azt mondhatjuk, hogy az eritritol mentes mindenféle mellékhatástól. Ezenfelül sokkal kisebb eséllyel okoz puffadást és gázosodást, mert a bélbaktériumok könnyen képesek megemészteni!
Ennyi okosság után lássuk a receptet, melynek az eredetiével itt találkoztam!
Hozzávalók:
(kb. 10 db lesz belõle)
25 dkg õrölt blansírozott mandula (Lidl)
5 dkg kókuszliszt
1 tojás (elhagyható, helyettesíthetõ 1 ek útifûmaghéjjal)
1 ek psyllium (útifûmaghéj)
4 dkg eritrit
5 dkg kókuszolaj
1 kk szódabikarbóna
A liszteket a szódabikarbónát, a psylliumot, és az eritritet egy tálban összekeverjük, a közepébe ütjük a tojást, és a puha kókuszolajat (ha hideg helyen tartjuk, akkor reszeljük a száraz hozzávalókhoz), majd vagy kézzel, vagy robotgéppel összedolgozzuk. Ha száraznak találjuk lazítsuk növényi tejjel, vagy vízzel. Akkor jó, ha egy gombócot tudunk formálni belõle, kicsit hagyjuk pihenni, majd két folpack réteg között nyújtsuk ki kb. 7 mm-re. Szitáljuk meg kakakóval, majd kenjük rá a csokikrémet.
Csokikrém:
40 gr kakaóvaj (kókuszolajjal helyettesíthetõ)
30 gr eritrit
60 gr kakaópor
kb 1/2 dl víz
A vízben felolvasztjuk az eritritet, majd gõz felett felolvasztjuk a kakaóvajat, hozzászitáljuk a kakaót és hozzáöntjük az eritrit szirupot, kihûtjük, és a kakaóval megszitált tésztán elterítjük. Elõször ellenkezik, szaladgál a kakaón, de azután enged a szelíd erõszaknak és szépen meg lehet vele kenni a tésztát.
180 °C-ra elõmelegített sütõben, alsó-felsõ sütéssel 35 perc alatt készre sütjük, rácson kihûtjük. Amikor kivettem a sütõbõl megkentem mindkét oldalán pici kókusztejjel.
Túrógombóc paleo módra
Paleo pizza, vagy legyen inkább pazza? :-))
Paleo mézeskalács- gluténmentes, tejmentes
A fogadalom az fogadalom, melynek szellemében új finomság sült reggelre a csapatnak. Imádták! Külön öröm volt, hogy finom puha lett és nem száraz, fullasztó! A kakaós csiga ihlette, de nem tudtam õszinte szívvel a csiga nevet adni neki, mert mint az jól látszik a képeken a klasszikus kakaós csigára nem hasonlít.
Cserébe, viszont, gluténmentes, tejmentes, szerintem elkészíthetõ teljesen tojás mentesen is, cukor helyett eritrit van benne, ezért nem is hizlal! Mindezek mellett viszont puha, csokis, és nagyon finom!!!
Jut eszembe! Ti ismeritek az eritritet, szokták még eritritolnak, cukor zérónak is nevezni. Mivel én mindig ezeket használom, nekem természetes, de lehet, hogy sokatoknak egy-egy recept olvasásakor úgy tûnik kínaiul írok, pl.: mi is az a psyllium, vagy eritrit?
Itt az ideje, hogy megismertessem ezeket a paleolitban gyakran használt alapanyagokat, amit cukorbetegek és diétázók, vagy az egészségükre figyelõknek is hasznos. Most az eritrittel kezdem:
Íze nagyon hasonlít a xilitre, nincs mellékhatása, némi hûsítõ ízt érezhetünk fogyasztásakor! Fogbarát, gátolja a fogszuvasodást és szinte egyáltalán nem szívódik fel, így nem is hizlal!
Tudományosan :
Az eritritol ((2R, 3S)-bután-1,2,3,4,-tetraol) egy olyan poliol, melyet már több országban engedélyeztek, mint természetes élelmiszer adalékanyag és édesítõszer. A molekulát egy brit kémikus, John StenHouse fedezte fel 1948-ban. Õ jött rá, hogy ez az anyag keletkezik, mikor bizonyos gyümölcsök cukortartalmát fermentálja. Ma már a glükózból állítják elõ egy élesztõ, a Moniliella pollinis erjesztésével. 60-80%-ban olyan édes, mint a kristálycukor, mégis szinte egyáltalán nem tartalmaz kalóriát, nem befolyásolja a vércukorszintet, nem okoz fogszuvasodást és csak részben szívódik fel a szervezetben, nagy része a vizelettel és a széklettel változatlan formában távozik. Éppen ezért lehetséges az, hogy kevesebb valószínûséggel okoz a gyomorban és a bélrendszer mellékhatásokat, melyek egyébként más cukoralkoholokra igen jellemzõek. Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) megállapította, hogy grammonként 0,2 kalóriát tartalmat, ami 95%-kal kevesebb, mint más szénhidrátok esetében. Ezért van az, hogy egyes országok úgy címkézik, mint nullkalóriás, azonban az európai jogszabályok szerint itt feltüntetik pontos kalóriaértékét, mely jóval kevesebb, mint más cukoralkoholok esetében, ahol átlagosan 2,4 kalóriával kell számolni grammonként.
A szervezetben a legtöbb eritritol a vékonybélbe kerülve szívódik fel, majd változatlan formában ürül a vizelettel és mindössze 10%-a jut el a vastagbélbe. Mivel az eritritol 90%-a eltûnik, mielõtt a vastagbélbe kerülne, így nincs hashajtó hatása, mint más cukoralkoholoknak (a nyírfacukornak és a maltitnak), bár túlságosan nagy dózisban azért okozhat hányingert és gyomorfájást, ezért ezt sem szabad mértéktelenül fogyasztani. Napi rendszerességgel 50 gramm fogyasztása már bizonyosan hányingert okoz, és ritkább esetben még csalánkiütés is jelentkezhet. Persze általánosságban azt mondhatjuk, hogy az eritritol mentes mindenféle mellékhatástól. Ezenfelül sokkal kisebb eséllyel okoz puffadást és gázosodást, mert a bélbaktériumok könnyen képesek megemészteni!
Ennyi okosság után lássuk a receptet, melynek az eredetiével itt találkoztam!
Hozzávalók:
(kb. 10 db lesz belõle)
25 dkg õrölt blansírozott mandula (Lidl)
5 dkg kókuszliszt
1 tojás (elhagyható, helyettesíthetõ 1 ek útifûmaghéjjal)
1 ek psyllium (útifûmaghéj)
4 dkg eritrit
5 dkg kókuszolaj
1 kk szódabikarbóna
A liszteket a szódabikarbónát, a psylliumot, és az eritritet egy tálban összekeverjük, a közepébe ütjük a tojást, és a puha kókuszolajat (ha hideg helyen tartjuk, akkor reszeljük a száraz hozzávalókhoz), majd vagy kézzel, vagy robotgéppel összedolgozzuk. Ha száraznak találjuk lazítsuk növényi tejjel, vagy vízzel. Akkor jó, ha egy gombócot tudunk formálni belõle, kicsit hagyjuk pihenni, majd két folpack réteg között nyújtsuk ki kb. 7 mm-re. Szitáljuk meg kakakóval, majd kenjük rá a csokikrémet.
Csokikrém:
40 gr kakaóvaj (kókuszolajjal helyettesíthetõ)
30 gr eritrit
60 gr kakaópor
kb 1/2 dl víz
A vízben felolvasztjuk az eritritet, majd gõz felett felolvasztjuk a kakaóvajat, hozzászitáljuk a kakaót és hozzáöntjük az eritrit szirupot, kihûtjük, és a kakaóval megszitált tésztán elterítjük. Elõször ellenkezik, szaladgál a kakaón, de azután enged a szelíd erõszaknak és szépen meg lehet vele kenni a tésztát.
180 °C-ra elõmelegített sütõben, alsó-felsõ sütéssel 35 perc alatt készre sütjük, rácson kihûtjük. Amikor kivettem a sütõbõl megkentem mindkét oldalán pici kókusztejjel.
Jó étvágyat!
Hasonló bejegyzések:
Túrógombóc paleo módra
Paleo pizza, vagy legyen inkább pazza? :-))
Paleo mézeskalács- gluténmentes, tejmentes