Kakaós csiga - az örök gyerek kedvenc
sponsored links
A kakaós csiga az egyik kedvence a gyerkõceimnek, de ez gondolom máshol is így van. Ez a recept egy kicsit gyorsabb változat, mivel nem kell keleszteni sütés elõtt a tésztát.
Hozzávalók kb. 12 db-hoz:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
3 dl tej
3 kanál cukor
csipet só
2 kanál napraforgó olaj
1 db tojás
3 dkg friss élesztõ
A töltelékhez:
10 dkg vaj/margarin
10 dkg porcukor
5 evõkanál cukrozatlan kakaó
kenéshez: napraforgó olaj
szóráshoz: porcukor
Elkészítés:
A meglangyosított tejet kelesztõtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük az elmorzsolt élesztõvel. Kicsit hagyjuk felfutni az élesztõt. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk-dagasztjuk. A lisztet elõzõleg szitáljuk át. Légmentesen lezárjuk, és kétszeresére kelesztjük (kb. 30-35 perc).
Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket. A 10 dkg puha vajat/margarint habosra keverjük 10 dkg porcukorral, majd beledolgozzuk a kakaót.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk.
A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós vajjal/margarinnal, szorosan feltekerjük, és 12 darabra vágjuk.
Vágott felületükre fordítva alul egy kicsit összenyomjuk, és egymástól tisztes távolságra a sütõpapírral bélelt sütõformába ültetjük õket, oldalukat körbekenjük olajjal.
180 fokra elõmelegített sütõben, középsõ bordamagasságon megsütjük kb. 30-35 perc alatt. A sütõ aljába érdemes tenni egy kis forró vízzel teli edénykét, mert a keletkezõ gõz nagyon jót tesz a tésztának.
Porcukorral meghintve tálalhatjuk.