Kacsazúza, kínai kelkáposzta, krumpli
sponsored links
Tervben volt egy desszert recept, ha már a karácsony annyira közeledik, de az éjféli szaft tunkolás meggyõzött, hogy minél elõbb fel kell tennem ezt. Nem tudom mennyire kényes téma, a kacsazúza fogyasztás, én nagyon szeretem, fõleg ha tisztítottam kapom a hentestõl, és nem rontom el. A belsõségek felé amúgy is mindig volt egy különös vonzalmam, ami azt hiszem a bikaf@sza ala Bíró Lajos után tetõzött és azóta sem ereszt.
Még el nem érjük a januárt amit lehet még beiktatok az elkészítendõ listába, utána elviekben egy hónapig kipróbáljuk milyen az élet hús nélkül. Érdekes, sokszor eszembe sem jut, hogy húst kellene enni, de a tudat, hogy elvonom saját magamtól némi fájdalommal tölt el gyomortájékon. Sírni fogok én még egy szelet kacsamellért...
Ez a recept, a nem megszokott fûszerezésében rejlik. Kicsit kínai konyha, kicsit nem. Kicsit kellett a kelkáposztának egy adag narancshéj, hogy az ételben legyen valami friss, ami az amúgy nehéz hús-krumpli kombinációt kicsit lazítja. Elkészítése egyszerû, a zúza pedig hálásan fog omlani.
Szecsuáni borsos kacsazúza narancsos kínai kellel és krumplipürével
hagyma
fokhagyma
kacsazsír
sûrített paradicsom
paradicsomkonzerv
õrölt paprika
eltett darált paprika (vagy bolti édes)
rizsbor
szecsuáni bors
só
kínai ötfûszer
kacsazúza
alaplé
A hagymát a fokhagymával kacsazsíron üvegesre párolom. Õrölt paprikát szórok bele, kínai ötfûszert, pár szem tört szecsuáni borsot és egy kanál vizet. Átforgatom, majd hozzáadok egy kevés sûrített paradicsomot, darált paprikát és még 2-3 percig fõzöm. Felöntöm rizsborral, hagyom visszaforrni, és beleteszem a kacsazúzákat. Majd hozzáadok egy kevés paradicsomot, és felöntöm az alaplével. Kb. másfél órán keresztül fõzöm alacsony lángon, közben sózom.
Narancsos kínai kel
kínai kel
olívaolaj
narancshéj
gyömbér
rizsecet
Olívaolajon a reszelt gyömbért, narancshéját üvegesre párolom. Hozzákeverem a felszeletelt kínai kelt, sózom és kevés rizsecet hozzáadásával készre párolom.
Krumplipüré
tejszín
tej
krumpli
só
vaj
A megfõtt krumplit áttöröm, majd fele-fele arányban keverek hozzá tejet és tejszínt (amilyen állagra szeretném), egy kis só, végül hideg vajjal átkeverem.
Még el nem érjük a januárt amit lehet még beiktatok az elkészítendõ listába, utána elviekben egy hónapig kipróbáljuk milyen az élet hús nélkül. Érdekes, sokszor eszembe sem jut, hogy húst kellene enni, de a tudat, hogy elvonom saját magamtól némi fájdalommal tölt el gyomortájékon. Sírni fogok én még egy szelet kacsamellért...
Ez a recept, a nem megszokott fûszerezésében rejlik. Kicsit kínai konyha, kicsit nem. Kicsit kellett a kelkáposztának egy adag narancshéj, hogy az ételben legyen valami friss, ami az amúgy nehéz hús-krumpli kombinációt kicsit lazítja. Elkészítése egyszerû, a zúza pedig hálásan fog omlani.
Szecsuáni borsos kacsazúza narancsos kínai kellel és krumplipürével
hagyma
fokhagyma
kacsazsír
sûrített paradicsom
paradicsomkonzerv
õrölt paprika
eltett darált paprika (vagy bolti édes)
rizsbor
szecsuáni bors
só
kínai ötfûszer
kacsazúza
alaplé
A hagymát a fokhagymával kacsazsíron üvegesre párolom. Õrölt paprikát szórok bele, kínai ötfûszert, pár szem tört szecsuáni borsot és egy kanál vizet. Átforgatom, majd hozzáadok egy kevés sûrített paradicsomot, darált paprikát és még 2-3 percig fõzöm. Felöntöm rizsborral, hagyom visszaforrni, és beleteszem a kacsazúzákat. Majd hozzáadok egy kevés paradicsomot, és felöntöm az alaplével. Kb. másfél órán keresztül fõzöm alacsony lángon, közben sózom.
Narancsos kínai kel
kínai kel
olívaolaj
narancshéj
gyömbér
rizsecet
Olívaolajon a reszelt gyömbért, narancshéját üvegesre párolom. Hozzákeverem a felszeletelt kínai kelt, sózom és kevés rizsecet hozzáadásával készre párolom.
Krumplipüré
tejszín
tej
krumpli
só
vaj
A megfõtt krumplit áttöröm, majd fele-fele arányban keverek hozzá tejet és tejszínt (amilyen állagra szeretném), egy kis só, végül hideg vajjal átkeverem.