kacsamájpástétom
sponsored links
"egy kis hazai ínyencség így az évvégére..."
A házilag készített májas varázsa abban rejlik, hogy az ízvilágát szájízünk szerint formálhatjuk, és persze elkészítése is nagyon egyszerû. Egy nagy üveg májpástétom a kamra polcáról , remek étvágyoltó lehet a nap bármelyik idõszakában, ha valami ínyencségre vágyik az ember.
A magyar konyhában igen népszerû májpástétomok egyikét szeretnem bemutatni ma.
A kacsamáj pástétom egy szelet pirítóson némi koktélparadicsom vagy újhagyma társaságában, kiváló reggeli vagy akár kiváló vendégváró kezdõfogás is lehet.
Amellett, hogy nem csak varázslatos ízekkel ajándékoz meg minket ez az étel, de egyben nagyon egészséges is, így rendszeres fogyasztása jó hatású.
Hát akkor nem is húzom tovább!
"íme a receptem..."
KACSAMÁJPÁSTÉTOM
hozzávalók:
60dkg kacsamáj
60 dkg bacon
4db mogyoróhagyma
3 gerezd fokhagyma
1db alma
1db körte
3 evõkanál olívaolaj
só
barnacukor
õrölt fehér bors
õrölt fahéj
õrölt kakukkfû
õrölt rozmaring
1cl konyak
ribizli lekvár
60dkg vaj
elkészítés:
Elsõ lépésben, egy magas falú serpenyõben hevítsük fel az olívaolajat, majd pirítsuk le rajta a kockára vágott bacont, majd a finomra vágott mogyoróhagymát. Mikor már szép aranybarna színeket látunk a serpenyõben, reszeljük hozzá a fokhagymát, s hagyjuk, hogy az illatok belepjék az egész konyhát.
Ha az illatok már jól átjárták a konyha minden zugát, akkor adjuk hozzá a már hámozott és felkockázott almát és körtét. Ezt szórjuk meg enyhén barnacukorral, hogy karamell képzõdjön, majd öntsük nyakon a konyakkal, mintha flambíroznánk, ezzel is alakítva az ízeket.
Ezen kívül az ízformálást sóval, õrölt fehér borssal, õrölt fahéjjal, õrölt kakukkfûvel,õrölt rozmaringgal, és egy kis ribizli lekvárral alakítsuk ízlésünk szerint.
Ha az ízformálás megtörtént, akkor lassú tûzön fõzzük "redukáljuk" vissza a gyümölcsök nedveit és a konyakot, míg sûrû szószt nem kapunk, majd következõ lépésben adjuk hozza a tisztított, mosott friss kacsamájat.
Most már folyamatos, óvatos kevergetés mellett addig fõzzük lassú tûzön a "redukcióba", amíg a máj rendesem át nem fõ.
Ha a máj megfõtt, akkor egy robotmixer segítségével turmixoljuk le, majd egy finom szûrön átszûrve az olvasztott vajat keverjük bele.
Üveg vagy cserép edényekbe töltve dermesszük egy éjszakán át.
Most már nem maradt más hátra csak, hogy idõrõl idõre kenjünk belõle.
Bon appétit!
Elsõ lépésben, egy magas falú serpenyõben hevítsük fel az olívaolajat, majd pirítsuk le rajta a kockára vágott bacont, majd a finomra vágott mogyoróhagymát. Mikor már szép aranybarna színeket látunk a serpenyõben, reszeljük hozzá a fokhagymát, s hagyjuk, hogy az illatok belepjék az egész konyhát.
Ha az illatok már jól átjárták a konyha minden zugát, akkor adjuk hozzá a már hámozott és felkockázott almát és körtét. Ezt szórjuk meg enyhén barnacukorral, hogy karamell képzõdjön, majd öntsük nyakon a konyakkal, mintha flambíroznánk, ezzel is alakítva az ízeket.
Ezen kívül az ízformálást sóval, õrölt fehér borssal, õrölt fahéjjal, õrölt kakukkfûvel,õrölt rozmaringgal, és egy kis ribizli lekvárral alakítsuk ízlésünk szerint.
Ha az ízformálás megtörtént, akkor lassú tûzön fõzzük "redukáljuk" vissza a gyümölcsök nedveit és a konyakot, míg sûrû szószt nem kapunk, majd következõ lépésben adjuk hozza a tisztított, mosott friss kacsamájat.
Most már folyamatos, óvatos kevergetés mellett addig fõzzük lassú tûzön a "redukcióba", amíg a máj rendesem át nem fõ.
Ha a máj megfõtt, akkor egy robotmixer segítségével turmixoljuk le, majd egy finom szûrön átszûrve az olvasztott vajat keverjük bele.
Üveg vagy cserép edényekbe töltve dermesszük egy éjszakán át.
Most már nem maradt más hátra csak, hogy idõrõl idõre kenjünk belõle.
Bon appétit!