K?v?s-k?kuszos s?tem?ny
sponsored links
Anyu szinte minden kar?csonyra megs?t?tte ezt a s?tit. Sajnos az ? receptj?t nem tal?ltam meg, de a neten megvolt t?bb helyen is. Viszont v?ltoztatni kell rajta, mert az alja t?l t?m?r ?s kem?ny, a kr?m pedig kev?s ahhoz k?pest, amilyenre eml?kszem. Azt a v?ltozatot ?rom le most, ahogy legk?zelebb csin?ln?m. Egy?bk?nt egy t?m?rgy?ny?r ?dess?gr?l van sz?, az alja olyan, mint a bounty, a teteje pedig extra k?v?s ?s kr?mes finoms?g, p?r falat el?g is bel?le.
Hozz?val?k egy 37-szer 24-es tepsihez:
A t?szt?hoz:
- 5 toj?sfeh?rje
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg k?kuszreszel?k
- 4 dkg liszt
- csipet s?
A kr?mhez:
- 2,5 dl f?z?tt ?s kih?lt k?v?
- 7 toj?s s?rg?ja
- 4 p?posabb ev?kan?l liszt
- 25 dkg szobah?m?rs?klet?, puha vaj
- 22 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- csipet s?
A tetej?re a csokim?zhoz:
- 5 dkg porcukor
- 2 p?posk?s ev?kan?l kaka?por
- 3 ev?kan?l v?z
- 10 dkg szobah?m?rs?klet? vaj
Kib?lelj?k a tepsit szilikonos s?t?pap?rral. A s?t?t el?meleg?tj?k 160 fokra. A feh?rj?ket a csipet s?val, ?s a porcukorral kem?ny habb? verj?k, ?gy, mintha habcs?kot k?sz?ten?nk: el?sz?r felverj?k habosra a feh?rj?ket, majd t?bbsz?r adagolva hozz? a porcukrot, j? kem?ny habb? verj?k. V?g?l spatul?val - vigy?zva, hogy a habot ne nagyon t?rj?k ?ssze - hozz?keverj?k a k?kuszreszel?ket ?s a lisztet is. Bele?ntj?k a tepsibe, ?s kb. 20-25 percig s?tj?k. Maradjon sz?p vil?gos.
A kr?mhez a s?rg?j?khoz adjuk a kih?lt k?v?t, a lisztet ?s kis l?ngon ?lland?an kevergetve s?r? kr?met f?z?nk bel?le. Nagyon vadul kell keverni, egyr?szt hogy ne legyen csom?s, m?sr?szt hogy a s?rg?j?b?l ne legyen r?ntotta, teh?t t?lf?zni sem szabad. Ahogy bes?r?s?dik, le kell venni a t?zhelyr?l, ?s hidegv?zf?rd?ben kih?l?sig kevergetni. Ha kih?lt, a vajat k?zi robotg?ppel habosra keverj?k a cukorral, majd hozz?keverj?k a mascarpon?t is. V?g?l a k?v?s ?s vajas kr?meket ?sszekeverj?k s? a k?kuszos alapra sim?tjuk.
A kaka?port ?s a porcukrot felf?zz?k a kev?s v?zzel (ha nem keveredik rendesen a s?r?s?g miatt, kev?s vizet m?g tehet?nk hozz?, csak ?vatosan, ne hig?tsuk t?l), majd lev?ve a t?zr?l, hozz?keverj?k a vajat is. Amikor langyosra h?lt a m?z, de m?g kenhet?, elter?tj?k a kr?m tetej?n.
Legal?bb 8 ?r?t pihentess?k a h?t?ben szeletel?s el?tt.