K?l?ban f?tt sonka toj?sos t?sztasal?t?val
sponsored links
H?sv?t el?tt mindenhonnan Nigella Lawson k?l?ban f?tt sonk?j?nak a receptje k?sz?nt r?m. Bevallom ?szint?n, azel?tt m?g soha nem hallottam r?la, sem Nigella nev?vel f?mjelezve, sem an?lk?l. Nem tudom hogyan ker?lte el eddig a figyelmemet, mindenesetre most el?g felt?n?en ?radt r?m mindenfel?l, ?gy h?t elolvastam, de annyiban is hagytam. Nem foglalkoztam vele, mert a h?sv?ti nagy sonk?z?s a sz?leimn?l szokott lenni, az ?nnep nagy r?sz?t n?luk t?ltj?k. ?k veszik a k?t?z?tt (vagy egy?b) sonk?t ?s ?k k?sz?tik el - mikor hogyan. N?lunk maximum n?h?ny szelet vagy egy kisebb darab f?st?lt parasztsonka fordul el?, csak ?gy mutat?ban, hogy m?gis utaljon valami a h?sv?tra.
Most azonban egy t?bb mint 1 kil?s gy?ny?r? darab parasztsonka ker?lt hozz?nk. Nagyon szeretj?k nyersen, Imi t?bbsz?r evett is bel?le - a k?pen l?thatj?tok, hogy ezek ut?n mennyi maradt -, de mivel ?n most v?rand?s vagyok, nem kock?ztattam, ink?bb kihagytam.
A marad?k sonk?val azonban miel?bb kezdeni kellett valamit! Nagyp?nteken ?gy d?nt?ttem, kipr?b?lom a k?l?ban f?z?st ?s Imi javaslat?ra t?sztasal?t?t k?sz?tek mell?. J? kis bevezet? lesz a vas?rnapi-h?tf?i h?sv?ti csal?di sonk?z?shoz. (Igen, h?tf?re m?r kezdt?nk megcs?m?rleni a sonk?t?l...)
Igaz, hogy Nigella receptje k?t?z?tt sonk?r?l sz?l de ez engem jelen esetben nem zavart. Tulajdonk?ppen csak a k?l?ban f?z?s ?rdekelt igaz?n, a t?bbi mozzanat elhanyagolhat? volt sz?momra. N?lam ?gy k?sz?lt a sonka:
Hozz?val?k a sonk?hoz:
- kb. 80-90 dkg f?st?lt nyers parasztsonka
- 1,5 liter k?la
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej hagyma
- 2 ev?kan?l m?z
- 1 ev?kan?l must?r
A sonk?t egy nagy l?basba tettem, k?r?sz?rtam a megtiszt?tott, karik?ra v?gott v?r?shagym?t ?s a szint?n megtiszt?tott, f?lbev?gott fokhagymagerezdeket. Fel?nt?ttem annyi k?l?val ami b?ven ellepte a h?st ?s kis l?ngon, az ed?nyt lefedve f?zni kezdtem.
K?r?lbel?l 2 ?s f?l ?ra lassan gy?ngy?z? f?z?s ut?n elz?rtam a g?zt, kib?leltem egy ?veg s?t?t?lat s?t?pap?rral ?s ?temeltem r? a puh?ra f?tt sonk?t. Azaz csak ?temeltem volna, ugyanis darabokra hullott, annyira megpuhult. :) ?gy n?zett ki miut?n ?sszerakosgattam, mint egy puzzle-t:
Egy b?gr?ben ?sszekevertem a m?zet ?s a must?rt ?s egy kan?l seg?ts?g?vel bekenegettem vele a sonka minden r?sz?t. 200 fokra el?meleg?tett s?t?be toltam ?s kb. 15 percig s?t?ttem.
A t?sztasal?t?t a sonka f?z?si idej?ben k?sz?tettem el. F?l ?ra alatt k?szen volt, ?gy t?bb mint k?t ?r?t ?llt a h?t?ben t?lal?s el?tt. Persze finomabb ha tov?bb "?rik", de ?gy j?r az, aki az utols? pillanatban d?nti el, hogy mi legyen az eb?d...
Hozz?val?k a t?sztasal?t?hoz:
- 25 dkg apr? sz?razt?szta (pl. szarvacska)
- 5 toj?s
- 15 dkg trappista vagy gomolyasajt (?n lilahagym?s gomoly?t tettem bele)
- 2-3 sz?l ?jhagyma
- kb. 2-3 dl majon?z
- 1 dl tejf?l
- s?
- bors
- te?skan?lnyi must?r
- te?skan?lnyi ol?vaolaj
A t?szt?t lobog? s?s v?zben kif?ztem. Lesz?rtem ?s egy t?lba tettem, ?sszekevertem az ol?vaolajjal. A toj?sokat szint?n s?s v?zben kem?nyre f?ztem, majd leh?t?ttem ?s megh?moztam. Kisebb kock?ra v?gtam, hozz?adtam a t?szt?hoz, ahogyan a felkock?zott sajtot ?s a v?kony karik?ra szelt ?jhagym?t is.
A majon?zt elkevertem a tejf?llel, must?rral, csipetnyi s?val, kev?s ?r?lt borssal ?s r??nt?ttem a t?bbi hozz?val?ra. J?l ?sszekevertem ?s lefedve h?t?be tettem a t?lal?sig. (Ha valaki sz?raznak ?rezn? a sal?t?t, tov?bbi majon?zzel d?s?thatja!)
?s ?gy m?g ?n is ehettem a finom sonk?b?l! :)