K?kuszos-epres pisk?tatekercs
sponsored links
Mi?ta l?trej?tt a kis m?helyem ?s a receptjeim be?p?ltek a mindennapi meg?lhet?si s?t?get?sek alapj?nak, egyre kevesebb lehet?s?gem van a blogra recepteket posztolni.
Hi?nyp?tl?sul a Fem3Caf?ban t?rt?n? vend?gesked?seim apr?p?j?n sz?letnek nem tort?nak val? publikus receptek is.
Ezen a h?ten epres pisk?tatekercset k?sz?tettem az ad?sban, kihaszn?lva az eperszezon k?n?lta lehet?s?geket. :) Persze eredetileg azt gondoltam, hogy majd j? kis szabadf?ldes magyar epret teszek bele, de m?r az els? szem k?stol?s?t k?vet?en r?j?ttem, hogy ism?t ?tver?s ?ldozata lettem, ?s ez bizony nem az a zamatos, napon ?rlel?d?tt eprecske, mint amire sz?m?tottam. :(
Na sebaj, a k?perny?n nincsen szaga, abban meg biztos voltam, hogy a st?b most is elpuszt?tja majd az utols? morzs?ig, b?rmit is k?sz?tek. :D
A k?kusz ?s a joghurt adja a kr?m alapj?t, mert az volt az elk?pzel?sem, hogy min?l frissebb, ny?riasabb desszert k?sz?lj?n. A k?kuszt ?n a maga t?m?nys?g?ben nem szeretem, ?gy pr?b?ltam egy olyan ar?nyt tal?lni, amiben m?g ki?rz?dik a k?kusz zamata, m?gsem lesz ?mely?t?en ?des a v?geredm?ny.
A k?kuszt felforr?s?tott k?kusztejhez adtam, amit mag?ba is sz?vott, mire kih?lt a kever?k, ?gy adott is tart?st a kr?mnek. Ami seg?t m?g ebben, az a s?r? g?r?g joghurt ?s a kem?nyre vert tejsz?nhab.
Ha nincs lehet?s?getek s?r? joghurtot venni, a sima is megfelel, ez esetben azonban aj?nlom, hogy egy kis habfix?l?val, vagy zselatinnal er?s?ts?tek meg a kever?ket, hogy ne tudjon kifolyni a pisk?t?b?l.
A rosszabb min?s?g? f?zisfot?k?rt bocsi, a helysz?nen pr?b?ltam telefonnal l?d?zni...
Rem?lem Nektek is ?zleni fog, j? ?tv?gyat! :)
Epres-k?kuszos pisk?tatekercs
Hozz?val?k a pisk?tatekercshez:
6 k?zepes toj?s
16 dkg krist?lycukor
16 dkg liszt
1 k?v?skan?l s?t?por
A t?ltel?khez:
2 dl s?r? joghurt
1 dl k?kusztej
2 dl tejsz?n
5 dkg porcukor
3 ev?kan?l k?kuszreszel?k (30 g)
(ig?ny szerint habfix?l?)
5-6 szem eper apr? darabokra v?gva
friss eper a d?sz?t?shez
A pisk?tat?szt?hoz a cukor fel?vel kem?ny habb? verj?k a toj?sfeh?rj?t. A cukor m?sik fel?vel kihabos?tjuk a toj?s s?rg?j?t. Fokozatosan hozz?adjuk a feh?rjehabot ?s laz?n ?tfogratjuk. ?vatosan hozz?keverj?k a s?t?porral ?tszit?lt lisztet.
Egy nagy, vagy k?t kisebb (25x18 cm-es) s?t?pap?rral b?lelt tepsiben 180 fokon vil?gosbarn?ra s?tj?k. M?g melegen egy konyharuha seg?ts?g?vel feltekerj?k. Amikor kih?lt, finoman leh?zzuk r?la a s?t?pap?rt.
A kr?mhez felmeleg?tj?k a k?kusztejet ?s elkeverj?k benne a k?kuszreszel?ket. M?g kih?l, kikeverj?k a s?r? joghurtot a porcukorral. A k?kusz id?k?zben felsz?vja a tejet ?s megduzzad, ezt a kr?met keverj?k hozz? a joghurthoz. A tejsz?nt habb? verj?k ?s beleforgatjuk a kr?mbe.
Az epret kis kock?ra v?gjuk, p?r sz?p apr? szemet f?lretesz?nk a d?sz?t?shez.
A kr?met r?sim?tjuk a finoman kitekert pisk?talapra, egyenletesen r?sz?rjuk az epret, ?s egy konyharuha seg?ts?g?vel ?vatosan ?sszetekerj?k. Alaposan beh?tj?k a tekercset.
Miut?n kidermedt a tekercs, megsz?rjuk porcukorral, majd egy ?les v?konypeng?j? k?ssel felszeletelj?k. Friss eperrel t?laljuk.