Jön!

2010-08-09

sponsored links

Hamarosan itt az év vacsorája. Hetek óta tervezgetek, borokat válogatok, próbafõzök. A koncepcióról és a teljes menürõl majd késõbb, itt alább a fõétel. A tálaláson van mit javítani, de élesben úgysem fogok tudni jobb fotót készíteni.


Szûzérme, sültpaprika-krém, vargánya, babsterc


Babsterc
25 dkg tarkabab
1 babérlevél
30 dkg liszt
1 dl olaj

Az elõzõ nap beáztatott babot bõ sós vízben puhára fõzöm.
A lisztet szárazon megpirítom, közben felforrósítom az olajat. Mikor a liszt színt kapott, óvatosan (nagyon puffog, vigyázat!) hozzáadom a bab forró fõzõlevét, majd a babot is. Krumplinyomóval tessék-lássék megtöröm, inkább jól összekeverem, miközben ráöntöm a forró olajat is.
6-8 adag

Sültpaprika-krém
kápia és/vagy pritaminpaprika, esetleg piros kaliforniai paprika (ami éppen van a piacon), fejenként egy-két darab
3 paprikánként:
2 evõkanálnyi olaj
egy fej vöröshagyma és egy nagy gerezd fokhagyma
löttyintésnyi vörösbor
egy ág kakukkfû

bors
balzsamecet
A paprikákat alufóliával bélelt tepsibe téve forró sütõben (szabad tûzön még finomabb lenne) megsütöm addig, míg megfeketedik itt-ott a héja, közben egyszer megfordítom. A forró paprikákat egy mély tányérba teszem és lefedem, 10 percre magára hagyom, hogy összeessen és a héját könnyen le tudjam húzni. Miközben a paprikákat meghámozom, eltávolítom a magjait is, a levét viszont fölfogom. Az így megtisztított paprikát egy-két napig el lehet tartani a hûtõben.
A krémhez a hagymát és a fokhagymát felaprítom és üvegesre sütöm az olajon. Ráteszem a felcsíkozott paprikahúst, átforgatom, sütöm kicsit, hogy a paprika felvegye a hagymás alap aromáját, hozzáadom a kakukkfüvet. Meglöttyintem a vörösborral, meg a paprika levével, sózom, borsozom, így fõzöm kb. 15 percig, majd az egészet leturmixolom.
Pár csepp balzsamecettel kerekítem ki az ízét.


Folytats a blogon ... rossamela.blogspot.com/2010/08/jon.html

sponsored links

Keres?s