Juhtúrós sajtos rúd

2014-01-26

sponsored links

Rémegyszerû sós ropogtatnivaló. Egy könyv vagy film mellé tökéletes. Ez az adag pont el is fogy ennyi idõ alatt, de az elkészítéséhez elég két reklámszünet. Reklám alatt: összegyúr. Jöhet a film: pihentet. Újabb reklám: kinyújt, szaggat és már mehet is a sütõbe.



fotó 1



Életemben összesen egyszer sütöttem eddig pogácsát és egy párszor sajtos rudat. Nem az erõsségem a sós süti. Édesszájú vagyok, szóval miért is lenne az?! :) De néha-néha ilyen is kell. És ez tényleg egy pofonegyszerû változat. Az ihlet innen jött, aztán persze a hûtõm és a konyhapolc befolyásolta a végkifejletet. Olyan receptem sincs sok, amibe azt kéne leírni, hogy zsír. De ez most olyan. Elmondhatatlan, hogy mennyire más lesz tõle az íze, és ha megmaradna 1-2 darab még pár napig (miért lenne ilyen?!), a zsírtól még akkor sem lesz száraz. Ne féljünk tõle és fõleg lécci ne kezdjünk el a kalóriákon mélázgatni, mert 5 dkg zsírba még senki nem halt bele, és egyébként is, sokkal természetesebb dolog, mint a margarin, de mondhatnám azt is, hogy egy szippantás levegõ a belvárosban jobban rombolja az egészségünket, mint ez.



17



Hozzávalók:

35 dkg finomliszt

1 tk sütõpor

10 dkg vaj

5 dkg Rama

5 dkg zsír

125 g juhtúró

1-2 ek. tejföl

1 kk só (persze függ attól, hogy a juhtúró mennyire sós)

1 tojás a lekenéshez + sajt a szóráshoz



A sütõporral elvegyített lisztet egy nagy tálban összemorzsoljuk a hideg vajjal+zsírral+margarinnal. Ha rákészültünk a sütésre, a vajat és a Ramat berakhatjuk a mélyhûtõbe negyed/fél órára és fagyottan egy nagy lyúkú reszelõn lereszelhetjük, így könnyebb összemorzsolni. De ez elhanyagolható, ha csak úgy SOS ránk jön a süthetnék. A lényeg, hogy hideg legyen a vaj és a margarin. Ha már morzsás a keverék jöhet minden más is, és jól összegyúrjuk. A tejföllel és a liszttel lehet ?játszani?, hogy összeálljon a tésztánk. Egy nagy labdát kell kapnunk, ezt folpackba csomagoljuk és egy órát a hûtõben pihentetjük.

Elõvesszük a nyújtódeszkát (vagy lerámoljuk a konyhapultot) és a belisztezett felületen kb. fél centisre nyújtjuk a tésztát. Amikor még nem volt nyújtófám a folpackos tekercset használtam, amikor valami tésztát ki kellett nyújtani. Ne essünk pánikba, ha valamink nincs otthon, vagy nem olyan, ahogy egy-egy recept írja, hanem keressünk valami helyettesítõ terméket, arra alkalmas tárgyat. A kinyújtott tésztából pedig azt csinálunk, amit csak akarunk: a legegyszerûbb módszer, ha az egészet lekenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és felcsíkozzuk, így lesz tényleg az, ami a neve: sajtos rúd. De ha van valami jópofa kiszúrónk, vagy épp valami ünnep van, akkor használjuk azt. Ekkor még ne kenjük le egyszerre az egész tésztát, mert a maradék leesõ tésztát újra össze lehet gyúrni és addig folytatni a kiszúrást, amíg el nem fogy. Én most csináltam kis karikákat, szivecskéket?csak úgy mondom, hogy már mindenhonnan a Valentin nap ömlik, úgyhogy itt is az fog: ha pasink nem édesszájú, tökéletes gasztroajándék lehet ez a szivecskés változat, vagy akár rágcsálnivaló az estére.



6



Ha már tojással lekentük és sajt is került a tetejére (nálam most gouda), akkor mehet a sütõbe, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsül. Jó ropogtatást!



5






Hasonló bejegyzések:




photo 03
Oreo-s brownie torta


photo 3
Hófödte Oreo golyók


fotó 1
Angol citromkrém, azaz a híres lemon curd


fotó 3
Mézeskalácsmuffin karácsonyi díszítéssel




Folytats a blogon ... sutitakarok.cafeblog.hu/2014/01/26/ju...

sponsored links

Keres?s