Juhtúrós sajtos rúd
sponsored links
Rémegyszerû sós ropogtatnivaló. Egy könyv vagy film mellé tökéletes. Ez az adag pont el is fogy ennyi idõ alatt, de az elkészítéséhez elég két reklámszünet. Reklám alatt: összegyúr. Jöhet a film: pihentet. Újabb reklám: kinyújt, szaggat és már mehet is a sütõbe.
Életemben összesen egyszer sütöttem eddig pogácsát és egy párszor sajtos rudat. Nem az erõsségem a sós süti. Édesszájú vagyok, szóval miért is lenne az?! De néha-néha ilyen is kell. És ez tényleg egy pofonegyszerû változat. Az ihlet innen jött, aztán persze a hûtõm és a konyhapolc befolyásolta a végkifejletet. Olyan receptem sincs sok, amibe azt kéne leírni, hogy zsír. De ez most olyan. Elmondhatatlan, hogy mennyire más lesz tõle az íze, és ha megmaradna 1-2 darab még pár napig (miért lenne ilyen?!), a zsírtól még akkor sem lesz száraz. Ne féljünk tõle és fõleg lécci ne kezdjünk el a kalóriákon mélázgatni, mert 5 dkg zsírba még senki nem halt bele, és egyébként is, sokkal természetesebb dolog, mint a margarin, de mondhatnám azt is, hogy egy szippantás levegõ a belvárosban jobban rombolja az egészségünket, mint ez.
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
1 tk sütõpor
10 dkg vaj
5 dkg Rama
5 dkg zsír
125 g juhtúró
1-2 ek. tejföl
1 kk só (persze függ attól, hogy a juhtúró mennyire sós)
1 tojás a lekenéshez + sajt a szóráshoz
A sütõporral elvegyített lisztet egy nagy tálban összemorzsoljuk a hideg vajjal+zsírral+margarinnal. Ha rákészültünk a sütésre, a vajat és a Ramat berakhatjuk a mélyhûtõbe negyed/fél órára és fagyottan egy nagy lyúkú reszelõn lereszelhetjük, így könnyebb összemorzsolni. De ez elhanyagolható, ha csak úgy SOS ránk jön a süthetnék. A lényeg, hogy hideg legyen a vaj és a margarin. Ha már morzsás a keverék jöhet minden más is, és jól összegyúrjuk. A tejföllel és a liszttel lehet ?játszani?, hogy összeálljon a tésztánk. Egy nagy labdát kell kapnunk, ezt folpackba csomagoljuk és egy órát a hûtõben pihentetjük.
Elõvesszük a nyújtódeszkát (vagy lerámoljuk a konyhapultot) és a belisztezett felületen kb. fél centisre nyújtjuk a tésztát. Amikor még nem volt nyújtófám a folpackos tekercset használtam, amikor valami tésztát ki kellett nyújtani. Ne essünk pánikba, ha valamink nincs otthon, vagy nem olyan, ahogy egy-egy recept írja, hanem keressünk valami helyettesítõ terméket, arra alkalmas tárgyat. A kinyújtott tésztából pedig azt csinálunk, amit csak akarunk: a legegyszerûbb módszer, ha az egészet lekenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és felcsíkozzuk, így lesz tényleg az, ami a neve: sajtos rúd. De ha van valami jópofa kiszúrónk, vagy épp valami ünnep van, akkor használjuk azt. Ekkor még ne kenjük le egyszerre az egész tésztát, mert a maradék leesõ tésztát újra össze lehet gyúrni és addig folytatni a kiszúrást, amíg el nem fogy. Én most csináltam kis karikákat, szivecskéket?csak úgy mondom, hogy már mindenhonnan a Valentin nap ömlik, úgyhogy itt is az fog: ha pasink nem édesszájú, tökéletes gasztroajándék lehet ez a szivecskés változat, vagy akár rágcsálnivaló az estére.
Ha már tojással lekentük és sajt is került a tetejére (nálam most gouda), akkor mehet a sütõbe, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsül. Jó ropogtatást!
Oreo-s brownie torta
Hófödte Oreo golyók
Angol citromkrém, azaz a híres lemon curd
Mézeskalácsmuffin karácsonyi díszítéssel
Életemben összesen egyszer sütöttem eddig pogácsát és egy párszor sajtos rudat. Nem az erõsségem a sós süti. Édesszájú vagyok, szóval miért is lenne az?! De néha-néha ilyen is kell. És ez tényleg egy pofonegyszerû változat. Az ihlet innen jött, aztán persze a hûtõm és a konyhapolc befolyásolta a végkifejletet. Olyan receptem sincs sok, amibe azt kéne leírni, hogy zsír. De ez most olyan. Elmondhatatlan, hogy mennyire más lesz tõle az íze, és ha megmaradna 1-2 darab még pár napig (miért lenne ilyen?!), a zsírtól még akkor sem lesz száraz. Ne féljünk tõle és fõleg lécci ne kezdjünk el a kalóriákon mélázgatni, mert 5 dkg zsírba még senki nem halt bele, és egyébként is, sokkal természetesebb dolog, mint a margarin, de mondhatnám azt is, hogy egy szippantás levegõ a belvárosban jobban rombolja az egészségünket, mint ez.
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
1 tk sütõpor
10 dkg vaj
5 dkg Rama
5 dkg zsír
125 g juhtúró
1-2 ek. tejföl
1 kk só (persze függ attól, hogy a juhtúró mennyire sós)
1 tojás a lekenéshez + sajt a szóráshoz
A sütõporral elvegyített lisztet egy nagy tálban összemorzsoljuk a hideg vajjal+zsírral+margarinnal. Ha rákészültünk a sütésre, a vajat és a Ramat berakhatjuk a mélyhûtõbe negyed/fél órára és fagyottan egy nagy lyúkú reszelõn lereszelhetjük, így könnyebb összemorzsolni. De ez elhanyagolható, ha csak úgy SOS ránk jön a süthetnék. A lényeg, hogy hideg legyen a vaj és a margarin. Ha már morzsás a keverék jöhet minden más is, és jól összegyúrjuk. A tejföllel és a liszttel lehet ?játszani?, hogy összeálljon a tésztánk. Egy nagy labdát kell kapnunk, ezt folpackba csomagoljuk és egy órát a hûtõben pihentetjük.
Elõvesszük a nyújtódeszkát (vagy lerámoljuk a konyhapultot) és a belisztezett felületen kb. fél centisre nyújtjuk a tésztát. Amikor még nem volt nyújtófám a folpackos tekercset használtam, amikor valami tésztát ki kellett nyújtani. Ne essünk pánikba, ha valamink nincs otthon, vagy nem olyan, ahogy egy-egy recept írja, hanem keressünk valami helyettesítõ terméket, arra alkalmas tárgyat. A kinyújtott tésztából pedig azt csinálunk, amit csak akarunk: a legegyszerûbb módszer, ha az egészet lekenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és felcsíkozzuk, így lesz tényleg az, ami a neve: sajtos rúd. De ha van valami jópofa kiszúrónk, vagy épp valami ünnep van, akkor használjuk azt. Ekkor még ne kenjük le egyszerre az egész tésztát, mert a maradék leesõ tésztát újra össze lehet gyúrni és addig folytatni a kiszúrást, amíg el nem fogy. Én most csináltam kis karikákat, szivecskéket?csak úgy mondom, hogy már mindenhonnan a Valentin nap ömlik, úgyhogy itt is az fog: ha pasink nem édesszájú, tökéletes gasztroajándék lehet ez a szivecskés változat, vagy akár rágcsálnivaló az estére.
Ha már tojással lekentük és sajt is került a tetejére (nálam most gouda), akkor mehet a sütõbe, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsül. Jó ropogtatást!
Hasonló bejegyzések:
Oreo-s brownie torta
Hófödte Oreo golyók
Angol citromkrém, azaz a híres lemon curd
Mézeskalácsmuffin karácsonyi díszítéssel