Joghurttorta karamell ?ntettel zila form?ban
sponsored links
T?z ?ve v?gytam egy zila tortaform?ra, ?s id?n ezt k?rtem n?vnapomra ?s sz?linapomra a munkahelyemen. Most nem volt alkalom, ami tort?t k?v?nt volna, viszont mindenk?ppen le akartam tesztelni. ? ?gy azt?n nem bonyol?tottam t?l a dolgokat, joghurttort?ra esett a v?laszt?som. Kicsit bajban voltam az ar?nyokkal, nem ismertem a form?t, ez?rt meg?rz?sre dolgoztam, ?s nem is volt sok marad?k, k?t kis poh?rdesszert lett m?g bel?le.
Hozz?val?k:
7,5 dl nat?r g?r?g joghurt
10 ek cukor ?zl?s szerint lehet t?bb is, de a karamell miatt nem akartam, hogy t?l ?des legyen
2 cs.zselatin
4 dl habtejsz?n
A karamellhez:
22 dkg vajkaramella
1,6 dl habtejsz?n
80 g vaj
A d?sz?t?shez:
Sv?jci vajkr?m
T?rt s?s mogyor?
Elk?sz?t?se:
A joghurtot, cukrot ?s a zselatint egy l?bosban ?sszekeverj?k, ?s addig meleg?tj?k, am?g a zselatin elolvad, majd ?sszekeverj?k a felvert habtejsz?nnel. Oliva olajjal kikent zila form?ba ?ntj?k, h?t?ben pihentetj?k, am?g megdermed. Ez n?lam kb 5 ?ra volt.
Ha megdermedt, r?ford?tjuk egy torta kartonra, hogy az ?regel felfel? legyenek, levessz?k r?la a form?t, ?s megy vissza a h?t?be, am?g elk?sz?l a karamell ?ntet.
A tejsz?nt alacsony h?fokon meleg?teni kezdj?k az ?ntethez, beletessz?k a karamellt. Amikor a karamell elolvadt, elkeverj?k benne a vajat. Leh?tj?k.
Ha kih?lt az ?ntet, megt?ltj?k vele az ?regeket. Tetsz?s szerint d?sz?tj?k.