Jeruzs?lemi kal?cs (Babka)

2019-01-06

sponsored links

Bevallom az ?nnepekre semmit nem s?t?ttem, pedig rengeteg alkalomhoz ill? receptem van. Ennek oka, hogy a vend?gj?r?sok alkalm?val el?g sok s?tem?nyt esz?nk ?s kapunk, arr?l nem is besz?lve, hogy mire hozz?nk ?rnek a rokonok, m?r tel?t?dve vannak az ?dess?gekkel, aminek k?vetkezm?nye, hogy r?nk marad a nagyja az elk?sz?lt s?tem?nyeknek. Cukorm?rgez?st pedig nem szeretn?nk kapni, a sok bejgli meg hasonl? t?rsaik miatt.
Most viszont m?r volt egy kis hi?ny?rzetem ?s v?gytam egy saj?t s?t?s? ?dess?gre, bevallom jobban szeretem amit ?n k?sz?tek, mert az biztosan a fogamra val?.
Hetek ?ta szemezgettem ezzel a csod?latos kal?ccsal, aminek a k?l?nlegess?ge, hogy el?z? este be kell dagasztani ?s reggelig a h?t?ben keleszteni, majd reggel kiv?ve addig pihentetj?k, m?g a t?ltel?k elk?sz?l. ?n ezt kihagytam, de a receptben ?gyis le?rom pontosan. Ami a legjobban megfogott, az a t?ltel?k, ami olvasztott csokol?d?b?l, vajb?l, cukorb?l ?s kaka?porb?l k?sz?lt kr?mb?l ?ll, megsz?rva durv?ra v?gott di?val. Egyszer?en csod?latos. A k?sz ?s m?g forr? kal?csot egy el?g tetemes mennyis?g? cukorsziruppal kell le?nteni amit?l m?g k?l?nlegesebb lesz a text?r?ja ?s az ?ze. M?snapra sem sz?rad ki, fens?ges kr?mes ?s szaftos marad.
Nem szapor?tom tov?bb a sz?t, j?jj?n is a recept, ami lehet hossz?nak ?s bonyolultnak t?nik, de csak az ?rthet?s?g miatt lett ilyen terjedelmes, olvass?tok el ?s megl?tj?tok milyen egyszer?.
Ja, ?s, ha t?relmesen v?gig g?rgetitek, akkor p?r kar?csonyi fot? is felt?nik majd. ?





Hozz?val?k 2 kal?cshoz:

T?szt?hoz:
  • 550 g liszt
  • 100 g cukor
  • 15 g sz?r?tott ?leszt?
  • 1 csipet s?
  • 3 toj?s
  • 120 ml meleg tej (eredeti receptben hideg v?z)
  • 150 g puha vaj + a forma kiken?s?hez

T?ltel?khez:
  • 150 g ?tcsokol?d? (n?lam fele tejcsokol?d?)
  • 120 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 30 g cukrozatlan kaka?por
  • 1 csipet s?

  • + 100 g durv?ra v?gott di?

Sziruphoz:
  • 250 g cukor
  • 150 ml v?z







Elk?sz?t?s:
  1. Az eredeti recept szerint a t?szta hideg v?zzel ?s az ?leszt?t nem felfuttatva k?sz?l, legal?bb 4, de ak?r 12 ?r?t is keleszthetj?k h?t?ben.
  2. N?lam ?gy k?sz?lt: A lisztet egy t?lba tessz?k, k?zep?be kis f?szket igaz?tunk, ide sz?rjuk a por?leszt?t a cukrot ?s r??ntj?k a meleg, de nem forr? tejet. Letakarjuk 5 percre, hogy sz?pen felfusson, majd hozz?tessz?k a s?t, a h?rom kiss? ?sszekevert toj?st, ?s ?sszegy?rjuk a t?szt?t.
  3. Robotg?ppel egyszer?bb, de ?n mostan?ban k?zzel k?sz?tem, mert im?dom gy?rni! :) Mikor nagyj?b?l ?ssze?llt, akkor dolgozzuk hozz? k?t r?szben a puha vajat. Ne ijedj?nk meg, mert ragadni fog minden ?s cuppogni, meg csattogni, ?s ?gy t?nik majd, hogy sosem ?ll ?ssze a vaj meg a t?szta, de csak kitart?an gy?rjuk ?s higgy?k el, egyszer csak sz?pen elkezd elv?lni a deszk?t?l ?s a kez?nkt?l. Gy?rjuk addig m?g sz?p sima nem lesz. Csod?latos t?szt?t kapunk cser?be a kitart?sunk?rt. Aki nem akar ennyit bajl?dni az a robotg?ppel pillanatok alatt megdagaszthatja a t?szt?t.
  4. Egy kiolajozott vagy vajazott t?lban, letakarva 1 ?r?t kelesztj?k. (Aki a hideg vizes verzi?t k?sz?ti, az egy ?jszak?ra tegye a h?t?be (legal?bb 4, de ak?r 12 ?r?ra). Reggelre megkel, nem a dupl?j?ra, de nem is kell neki. Ruganyos, s?r? t?szt?t kapunk.)
  5. Amikor a t?szta megkelt, elk?sz?tj?k a t?ltel?ket. A csokol?d?t ?s a vajat v?zg?z f?l?tt felolvasztjuk. Egy m?sik t?lban ?sszekeverj?k az ?tszit?lt porcukrot, kaka?port ?s a s?t. Hozz?adjuk az olvasztott csokol?d?s vajat, ?s j?l ?sszedolgozzuk.
  6. A megkelt t?szt?t k?t egyforma r?szre osztjuk. Az egyik adagot enyh?n lisztezett gy?r?deszk?n 40?30 cm-es t?glalapra ny?jtjuk. Megkenj?k a csokis t?ltel?k fel?vel, ?s megsz?rjuk a durv?ra v?gott di? fel?vel. Az egyik hossz? oldal?t?l indulva szorosan feltekerj?k, majd ?les k?ssel hossz?ban f?lbev?gjuk a rudat. ?n itt bakiztam kicsit, mert a tetej?t nem v?gtam sz?t ?s onnan tekertem, ?gy nem lett sz?p.
  7. Ti v?gj?tok b?tran kett?, a v?gott fel?ket ford?ts?tok felfel? ?s k?z?pen kezdj?tek az ?sszeteker?st, kifel? a k?t v?g?ig. A v?gott t?ltel?kes r?sz mindig felfel? n?zzen. Ebben a vide?ban pontosan l?thatj?tok az eg?sz munkamenetet. ?vatosan ?thelyezz?k egy kivajazott gy?m?lcskeny?r form?ba (kb. 40 cm hossz?). Ugyan?gy ?ssze?ll?tjuk a m?sik adag kal?csot, amit ?n egy 23-cm-es tortaform?ba kerek?tettem. 1 ?r?t kelesztj?k, majd l?gkever?sen, 180 fokra el?meleg?tett s?t?ben kb. 30 percig s?tj?k.
  8. Am?g a kal?csok s?lnek, egy kis l?basban ?sszeforraljuk a cukrot ?s a vizet, ?ppen csak addig, am?g a cukor felolvad majd, langyosra h?tj?k. Ahogy kis?ltek a kal?csokat m?g forr?n meglocsoljuk a langyos sziruppal. Fontos, hogy a teljes szirupmennyis?get osszuk el a k?t kal?cs k?z?tt ?s locsoljuk r?. Teljesen kih?tj?k, ?gy szeletelj?k.

Forr?s: Lila f?ge



J? ?tv?gyat!

Ide a v?g?re pedig p?r kar?csonyi fot?. ?

Anna trollkod? korszak?t ?li. ?






Folytats a blogon ... https://barbikonyhaja.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s