Jeruzs?lemi kal?cs - babka

2018-08-14

sponsored links

K?t napja l?ttam valamilyen s?tis m?sorban elk?sz?teni. Ut?na m?r ?lltam is neki a t?szt?t ?sszedolgozni. Nincs sok babra vele ?s m?gis annyira j???????????!
Minden?tt ezt olvastam r?la, musz?j volt kipr?b?lnom. Yotam Ottolengi receptje, - akinek minden ?tel?t im?dom, - amit Sami Tamimi vel k?sz?tettek  el.



Hozz?val?k: 

A t?szt?hoz:
530 g p?szt?i keny?rliszt
60 g gy?m?lcscukor
10 g sz?r?tott ?leszt?
1 citrom reszelt h?ja
3 nagy toj?s
120 ml v?z
1 csapott tk s?
150 g s?tlan vaj kock?kra v?gva.

A sz?raz anyagokat a kever?g?p t?lj?ba tettem ?s lass? fordulaton ?sszekevertem, majd hozz?adtam a toj?sokat ?s a vizet is ?gy n?h?ny percig lassan, majd k?zepes sebess?ggel kevertem ?s elkezdtem hozz?adagolni a vajkock?kat. Kb. 10 percig dagasztottam, ekkorra teljesen f?nyes, homog?n t?szta lett.  Ut?na kiolajozott ?vegt?lba tettem, lefedtem folpackkal ?s a h?t? fels? polc?ra tettem egy ?jszak?ra. ?jjel kb. j? m?sf?lszeres?re n?tt.
Kivettem, kett? osztottam ?s egy-egy darabot enyh?n lisztezett munkafel?leten kb. 40X30 cm-es t?glalapp? ny?jtottam. 

T?ltel?k hozz?val?i:

  • 150 g ?tcsokol?d? (70 % kaka?tartalm?)
  • 120 g s?zatlan vaj
  • 30 g cukrozatlan kaka?por
  • 30 g gy?m?lcscukor porr? ?r?lve
  • 1 tk ?r?lt kardamommag
  • 0,5 kk fah?j



  • 120 g darabolt mandula (?pp ez volt otthon)
  • 100 g kand?rozott narancsh?j

A csokol?d?t a vajjal ?s a cukorral v?zg?z felett megolvasztottam, majd hozz?kevertem a f?szereket ?s a kaka?val elkevert cukrot. F?lretettem kicsit h?lni, majd a fel?vel megkentem az egyik t?szt?t, megsz?rtam mandul?val ?s kand?rozott narancsh?jjal, azt?n j? szorosan feltekertem. K?z?pen hossz?ban kett?v?gtam ?s maga k?r?l megtekertem ?gy, hogy a v?gott fele mindig felfel? n?zzen. S?t?pap?rral kib?lelt gy?m?lcskeny?r form?ba tettem ?s folpackkal letakarva a pulton egy ?r?t kelesztettem, majd 180 fokos s?t?ben alul-fel?l -l?gkever?sen s?t?ttem 30 percet. 

Cukorszirup a tetej?re:

  • 100 ml v?z
  • 100 g n?dcukor
  • 0,5 narancs v?konyan leh?mozott h?ja

Ezt ?sszeforraltam, bes?r?tettem kicsit, majd a narancsokat kivettem ?s v?konyra felszeleteltem.
A megs?lt kal?csot ?tkentem, meglocsolgattam a sziruppal ?s megsz?rtam m?g egy kis extra narancsh?jjal. Miut?n kih?lt a kal?cs, csak akkor emeltem ki a form?b?l. 
Most tartunk a v?g?n?l, de m?r t?r?m a fejem, hogy mikor s?t?m meg ?jra. :-)







A blogban k?z?lt receptjeim, fot?im kiz?r?lag az ?r?sos beleegyez?sem ut?n k?z?lhet?k m?s oldalakon. Ez al?l kiv?telt k?peznek azok a weboldalak, ahol nem k?zlik az eg?sz ?r?st, csak els? sorait, folytat?s?rt pedig a blogomra kattint az olvas?.

Folytats a blogon ... evinenikulinariskalandozasai.blogspot...

sponsored links

Keres?s