Japánszilvás pite
sponsored links
Amikor megláttam a piacon a japánszilvát, nem is volt kétséges, mit sütök szombaton. Ezek az omlós tésztás piték amúgy is nagy kedvenceim, odavagyok értük, mindegy, hogy a töltelék sós, vagy édes.
A szilvás azért különösen nehéz eset, mert nem szeretem a fahéjat, és édességekben a szegfûszeget sem, viszont gyakorlatilag esélytelen, hogy a készen vásárolt, vagy az étteremi példányokból hiányozzon ez a két, másoknak - számomra érthetetlen módon - igen kedves fûszer. A szegfûszeg ugyanakkor talány számomra, mert sós ételekben nincs vele bajom (lásd görög, indiai konyha), de, ha mondjuk a meggylevesben megérzem az illatát, vége mindennek. Ha netán tud valaki erre értelmes magyarázattal szolgálni, meghálálom, mondjuk, egy szelet, a képen látható pitével, igény szerint akár fahéj és/vagy szegfûszeg hozzáadása is szóbajöhet :)
Az omlóstészta receptje a cukrászat királyától, Pierre Hermé-tõl származik. A gasztronómia szerelmeseinek jószívvel ajánlom, szerezzék be a Szakácsok Könyvét, mert a benne szereplõ képes illusztrációk nagyban segítik a hozzám hasonló, lelkes amatõr szakácsok munkáját. A könyv minden oldala maga a gyönyörûség, amit eddig elkészítettem belõle, õszinte ámulatba ejtette a végkifejlet szerencsés haszonélvezõit.
Hozzávalók:
1 kg omlóstésztához
? 50 dkg búzaliszt
? 1 tojás sárgája
? 2 csapott tk só
? 37,5 dkg szobahõmérsékletû vaj
? 2 csapott tk porcukor
? 1 dl zsíros langyos tej
A töltelékhez
? 1 nagyobb citrom reszelt héja és leve
? 1 dl tejföl
? 5 dkg szeletelt mandula
? 3 kisebb tojás
? 5 dkg langyos vaj
? 4 ek Grand Marnier
? 10 dkg barnacukor
? 6 szem japánszilva kimagozva, négybe vágva
Tészta összeállítása
1. A vajat egy tálba teszem és fakanállal szétnyomkodom. Hozzáadom a sót és a tojássárgáját.
2. A cukrot hozáadom a tejhez.
3. Folyamatos keverés közben a habosra kevert vajhoz adom.
4. A lisztet átszitálom, majd a vajas keverékhez adom.
5. A tésztát fakanállal összedolgozom.
6. Belisztezett munkalapon könnyedén átgyúrom a tésztát.
7. Gömböt formázok belõle, kissé lelapítom és becsomagolom folpackba.
8. Hûtõben pihentetem minimum 2 órán át.
9. A tésztát elfelezem, az egyik adag megy a mélyhûtõbe. A másik adagból gombócot formázok, és lisztezett munkafelületen, a tortaformánál kb 3 cm-rel nagyobb, 3-5 mm vastag kört nyújtok.
Torta összeállítása
1. A kinyújtott tésztát lisztezett nyújtófára tekerem és ráhelyezem a kivajazott, 25 cm átmérõjû tortaformára. A tésztát a sütõforma aljához és oldalához nyomkodom, majd eltávolítom a túllógó fölösleget. Villával megszurkálom, majd 30 percre visszateszem a a hûtõbe.
2. 180 C-ra elõmelegítem a sütõt.
3. Sütõpapírból köralakú, a tortaformánál kicsit nagyobb darabot vágok, és befedem vele a tésztát. Megtöltöm szárazbabbal és vakon sütöm, 18-20 percig.
4. Eltávolítom a babot és a papírt.
5. A szilva gerezdeket körkörösen a tésztára rendezem
A szilvás azért különösen nehéz eset, mert nem szeretem a fahéjat, és édességekben a szegfûszeget sem, viszont gyakorlatilag esélytelen, hogy a készen vásárolt, vagy az étteremi példányokból hiányozzon ez a két, másoknak - számomra érthetetlen módon - igen kedves fûszer. A szegfûszeg ugyanakkor talány számomra, mert sós ételekben nincs vele bajom (lásd görög, indiai konyha), de, ha mondjuk a meggylevesben megérzem az illatát, vége mindennek. Ha netán tud valaki erre értelmes magyarázattal szolgálni, meghálálom, mondjuk, egy szelet, a képen látható pitével, igény szerint akár fahéj és/vagy szegfûszeg hozzáadása is szóbajöhet :)
Az omlóstészta receptje a cukrászat királyától, Pierre Hermé-tõl származik. A gasztronómia szerelmeseinek jószívvel ajánlom, szerezzék be a Szakácsok Könyvét, mert a benne szereplõ képes illusztrációk nagyban segítik a hozzám hasonló, lelkes amatõr szakácsok munkáját. A könyv minden oldala maga a gyönyörûség, amit eddig elkészítettem belõle, õszinte ámulatba ejtette a végkifejlet szerencsés haszonélvezõit.
Hozzávalók:
1 kg omlóstésztához
? 50 dkg búzaliszt
? 1 tojás sárgája
? 2 csapott tk só
? 37,5 dkg szobahõmérsékletû vaj
? 2 csapott tk porcukor
? 1 dl zsíros langyos tej
A töltelékhez
? 1 nagyobb citrom reszelt héja és leve
? 1 dl tejföl
? 5 dkg szeletelt mandula
? 3 kisebb tojás
? 5 dkg langyos vaj
? 4 ek Grand Marnier
? 10 dkg barnacukor
? 6 szem japánszilva kimagozva, négybe vágva
Tészta összeállítása
1. A vajat egy tálba teszem és fakanállal szétnyomkodom. Hozzáadom a sót és a tojássárgáját.
2. A cukrot hozáadom a tejhez.
3. Folyamatos keverés közben a habosra kevert vajhoz adom.
4. A lisztet átszitálom, majd a vajas keverékhez adom.
5. A tésztát fakanállal összedolgozom.
6. Belisztezett munkalapon könnyedén átgyúrom a tésztát.
7. Gömböt formázok belõle, kissé lelapítom és becsomagolom folpackba.
8. Hûtõben pihentetem minimum 2 órán át.
9. A tésztát elfelezem, az egyik adag megy a mélyhûtõbe. A másik adagból gombócot formázok, és lisztezett munkafelületen, a tortaformánál kb 3 cm-rel nagyobb, 3-5 mm vastag kört nyújtok.
Torta összeállítása
1. A kinyújtott tésztát lisztezett nyújtófára tekerem és ráhelyezem a kivajazott, 25 cm átmérõjû tortaformára. A tésztát a sütõforma aljához és oldalához nyomkodom, majd eltávolítom a túllógó fölösleget. Villával megszurkálom, majd 30 percre visszateszem a a hûtõbe.
2. 180 C-ra elõmelegítem a sütõt.
3. Sütõpapírból köralakú, a tortaformánál kicsit nagyobb darabot vágok, és befedem vele a tésztát. Megtöltöm szárazbabbal és vakon sütöm, 18-20 percig.
4. Eltávolítom a babot és a papírt.
5. A szilva gerezdeket körkörösen a tésztára rendezem
6. A citromhéjat lereszelem, a levét kifacsarom, összekeverem a töltelék többi hozzávalójával, majd ráöntöm szilvára a tölteléket.
7. 25-30 percig sütöm, hogy a krém megszilárduljon.
8. Hûlni hagyom, megszórom porcukorral.
7. 25-30 percig sütöm, hogy a krém megszilárduljon.
8. Hûlni hagyom, megszórom porcukorral.