Japán tea Uji-ból

2010-11-01

sponsored links

Pécsre érkezett Uji 20 fõs küldöttsége, hogy ízelítõt adjanak a japán kultúra gyönyörûségeibõl. Uji teás hagyományai több évszázadosak, így teaszertartást is bemutattak a látogatóknak. Volt japán zene, kimonós hölgyek és urak, matcha, ikebana, origami, kalligráfia, és még sok egyéb. Hogy befogadjuk a japán kultúrát, érdemes elõtte egy kicsit lelkileg ráhangolódnunk. Ha kész vagyunk, vágjunk bele! Fekete leves helyett jöjjön a zöld leves, mármint a japán teaszertartás!

(Kép forrás: Globasian)


A japán teaszertartás taglalása olyan heves vitákat válthat ki, mint az angolok esetében az, hogy a teát vagy a tejet töltik-e elõbb a csészéjükbe, magyar körökben pedig esetleg hasonlóan kényes téma lehet a császármorzsa, a lecsó vagy a pacal helyes elkészítése.
 
A teaszertartáshoz használt eszközök:
  • teatartó edény (chaire, usuchaki vagy natsume)
  • bambuszseprû (chasen)
  • szabálytalan alakú, fül nélküli csésze (chawan)
  • vízmerítõ kanál (hishaku)
  • tea adagoló kanál (chasaku)
  • vízforraló üst (kama vagy chagama), stb.
Érdekes, hogy a japánok szerint az egyforma, szimmetrikus csésze unalmas, felesleges ismétlõdés. Ezért szeretik a szabálytalan alakú csészéket, amelyek sokszor már több száz éve családjaik birtokában vannak. Valószínûleg ezért van külön helye a teaszertartás elején a teáscsészék megcsodálásának.
 
A bemutatott teaszertartás menete
A japán hölgy egy a hagyomány szerint elõírt kendõvel eltörölte teaszertartás eszközeit. Mozdulatai egyaránt tükröztek szimbolikus és valós tartalmat. Ezután forró vízzel kiöblítette a csészét (chawan), ami egyrészt a csésze fertõtlenítésére és tisztítására, másrészt pedig felmelegítésére szolgált. Ezt a vizet kiöntötte. Megtisztította egy újabb adag forró vízben a bambuszseprût is, ezt a vizet is kiöntötte. Majd a kis bambusz szedõkanállal (chasaku) smaragdzöld matchát szedett a csészébe. Ezt a port felöntötte forró vízzel (60-70?C) és a bambuszseperûvel gyakorlott mozdulatokkal felverte, habosította. Majd a vendégeknek adta csészét, a mintával a vendégek felé fordítva. Elõzõleg kis édességeket kínáltak a vendégeknek, hogy ellensúlyozza a tea kesernyés ízét, ami gyakorlatlan teázók számára meglepõen intenzív lehet. A kis édességeket a tea fogyasztása elõtt, közben és után is lehet fogyasztani, de ha jól értelmeztem, inkább elõtte ajánlják.
Jó teázást!
MsTea
 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... tealevelek.blog.hu/2010/11/01/japan_t...

sponsored links

Keres?s