Japán tea Uji-ból
sponsored links
Pécsre érkezett Uji 20 fõs küldöttsége, hogy ízelítõt adjanak a japán kultúra gyönyörûségeibõl. Uji teás hagyományai több évszázadosak, így teaszertartást is bemutattak a látogatóknak. Volt japán zene, kimonós hölgyek és urak, matcha, ikebana, origami, kalligráfia, és még sok egyéb. Hogy befogadjuk a japán kultúrát, érdemes elõtte egy kicsit lelkileg ráhangolódnunk. Ha kész vagyunk, vágjunk bele! Fekete leves helyett jöjjön a zöld leves, mármint a japán teaszertartás!
(Kép forrás: Globasian)
A japán teaszertartás taglalása olyan heves vitákat válthat ki, mint az angolok esetében az, hogy a teát vagy a tejet töltik-e elõbb a csészéjükbe, magyar körökben pedig esetleg hasonlóan kényes téma lehet a császármorzsa, a lecsó vagy a pacal helyes elkészítése.
A teaszertartáshoz használt eszközök:
- teatartó edény (chaire, usuchaki vagy natsume)
- bambuszseprû (chasen)
- szabálytalan alakú, fül nélküli csésze (chawan)
- vízmerítõ kanál (hishaku)
- tea adagoló kanál (chasaku)
- vízforraló üst (kama vagy chagama), stb.
Érdekes, hogy a japánok szerint az egyforma, szimmetrikus csésze unalmas, felesleges ismétlõdés. Ezért szeretik a szabálytalan alakú csészéket, amelyek sokszor már több száz éve családjaik birtokában vannak. Valószínûleg ezért van külön helye a teaszertartás elején a teáscsészék megcsodálásának.
A bemutatott teaszertartás menete
A japán hölgy egy a hagyomány szerint elõírt kendõvel eltörölte teaszertartás eszközeit. Mozdulatai egyaránt tükröztek szimbolikus és valós tartalmat. Ezután forró vízzel kiöblítette a csészét (chawan), ami egyrészt a csésze fertõtlenítésére és tisztítására, másrészt pedig felmelegítésére szolgált. Ezt a vizet kiöntötte. Megtisztította egy újabb adag forró vízben a bambuszseprût is, ezt a vizet is kiöntötte. Majd a kis bambusz szedõkanállal (chasaku) smaragdzöld matchát szedett a csészébe. Ezt a port felöntötte forró vízzel (60-70?C) és a bambuszseperûvel gyakorlott mozdulatokkal felverte, habosította. Majd a vendégeknek adta csészét, a mintával a vendégek felé fordítva. Elõzõleg kis édességeket kínáltak a vendégeknek, hogy ellensúlyozza a tea kesernyés ízét, ami gyakorlatlan teázók számára meglepõen intenzív lehet. A kis édességeket a tea fogyasztása elõtt, közben és után is lehet fogyasztani, de ha jól értelmeztem, inkább elõtte ajánlják.
Jó teázást!
MsTea
MsTea