J?v?re is lesz kar?csony, avagy citromos linzer lekv?rral t?ltve

2021-12-29

sponsored links

?rtam a minap, hogy az ?nnepek el?tt ?s alatt nem szeretek f?nyk?pezni, mert el?sz?r nem ?rek r?, ut?na meg a csal?dommal szemben nem tartom ?zl?sesnek, hogy v?rakoztassam ?ket, ez?rt ilyenkor f?nyk?pezek ink?bb...

Azt is ?rtam, hogy ahhoz, hogy mindny?jan ehess?nk a s?tikb?l amiket csin?lok, k?t dolgom van mostan?ban:  a veg?nos?t?s, meg olyan hozz?val?k ?sszev?logat?sa, amelyek nagy r?sze lass? felsz?v?d?s? sz?nhidr?tot tartalmaz. Ezt ?tgondoltam ?s cizell?ltam kicsit, mert t?bb felt?telnek is kell teljes?lnie:
  • legyen finom ?s
  • legyen oml?s, puha, vagy ropog?s, amilyenre a jellege alapj?n sz?m?t, aki beleharap
  • ne legyen t?l macer?s
  • legyen cukormentes ?s ezzel egy?tt
  • lass? felsz?v?d?s? sz?nhidr?tokat tartalmazzon, pluszban
  • legyen veg?n.

Nos, ez a linzer puha, kellemesen savanyk?s, egysz?val, nagyon finom (nem fontos hitetlenkednie a teljes ki?rl?s? cuccokt?l f?l?knek, meg kell k?stolni. Sz?momra a vajas ?z hi?nya az egyetlen probl?ma, de ?pp pr?b?lom felder?teni, hogy kiskereskedelemben hozz?jut-e az egyszer? h?ziasszony egy flakon vajarom?hoz, ha igen, akkor ez a probl?ma is megsz?nik.

Igaz?b?l ezt a kekszet itt m?r megmutattam egyszer, de akkor m?g csak a veg?ns?g teljes?lt, most viszont mindny?jan ehet(t)?nk bel?le.

Teh?t, a hozz?val?k:
  • 30 dkg liszt (30% finomliszt, 70% teljes ki?rl?s?, ?n ?sszekeverve t?rolom egy nagy ?veged?nyben),
  • 20 dkg tiszt?n n?v?nyi margarin 
  • 10 dkg cukornak megfelel? mennyis?g? ?des?t?, amit szeretsz haszn?lni (?n 4 dkg eritrit ?s 1,5 dkg "negyedannyi" kever?k?t haszn?ltam)
  • 1 nagyobb citrom leve ?s lereszelt h?ja (persze, kezeletlen h?j?)
A lisztet, zsirad?kot, cukrot ?s a citromh?jat ?sszemorzsoltam, majd a citroml?vel j?l ny?jthat?ra gy?rtam a t?szt?t (ha nem el?g a citrom leve, egy pici vizet tegy?l hozz?).
V?konyra ny?jtottam (3-4 mm), korongokat szaggattam bel?le (a fel?t csillag alak? kisz?r?val kilyuggattam ?s 175 fokon (h?l?gkever?s) 7 perc alatt megs?t?ttem. Nem kell t?ls?tni, csak sz?p r?zsasz?n? legyen az alja.

Miut?n kih?ltek, kett?t-kett?t lekv?rral ?sszeragasztgattam, a lyukakat egy kicsit meg is "p?poztam", porr? ?r?lt eritrittel sz?rtam meg.

abbahagyhatatlan, de musz?j m?rt?ket tartani :D

Aki leg?rget az alj?ra, azt megjutalmazom a lekv?r le?r?s?val is.
A ny?ron a kertb?l ?sszegy?jt?getett ?s lefagyasztgatott szederhez vett?nk m?ln?t ?s ?fony?t. 
1 kg gy?m?lcsh?z 6 dkg cukornak megfelel? ?des?t?szert tett?nk ("negyedannyi") ?s 3 dkg pektinta gy?m?lcs?t felforraltuk, hozz?adtuk az ?des?t?szerrel elkevert pektint, adtunk hozz? citromlevet, ezekkel f?zz?k m?g 5-10 percig. 


Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2021/...

sponsored links

Keres?s