Isteni, gyors lemon pie (citrom pite)

2014-01-21

sponsored links

citrom piteCitrom pite (Meyer citromból, rozmaringgal szórva)

Lemon pie, vagyis citrom pite ha úgy tetszik. Nagyon régóta szemeztem ezzel a pitével, de ezidáig nem került sorra. Most viszont az üzletben (ami útba esik az oviból hazafelé jövet) képzeljétek, nem kaptam hagyományos citromot. Nem volt. Nem akartam elhinni. Ekkor megakadt a szemem egy különös gyümölcsön és bakker, újabb döbbenet: Meyer citrom volt. A város legjobb zöldségesénél sem láttam soha, erre a három betûs ABC-ben ;) gyakorlatilag belepottyan a kosaramba.



A Meyer citromról hozok egy idézetet Ízhuszártól, abszolút jól körbeírja, mi is ez:

?Legfontosabb tulajdonsága, hogy valahol a citrom és a narancs között van félúton, ami nem is csoda, hiszen feltehetõen e kettõ keresztezésébõl született.  A gyermek ? hála az égnek ? a szülõktõl csak a pozitív tulajdonságokat örökölte: ízében inkább a citromhoz áll közelebb, de annál jóval visszafogottabb, kicsit édeskés-virágos. Színben narancsosabb, formáját tekintve kerekebb, felülete pedig simább, mint hagyományos társaié, ráadásul elképesztõen fûszeres az illata. Ami a táskák között a Louis Vuitton, az a citromok között a Meyer.

A legtöbb zöldségesnek fogalma sincsen arról, hogy milyen citromhibrid került a portékája közé, sõt, néha nem is tudják mire vélni ezt a ?senemcitrom, senemnarancs? jelenséget, és selejtként árulják?.

Meyer citromMeyer citrom

A tanulság: ha valami elképesztõ fûszeres illatot érzünk a citrusok környékén ? és nem mellette ágaskodik a fûszernövény-polc ? akkor az  Meyer-citrom lesz!

Felhasználása gyakorlatilag megegyezik a hagyományos citroméval, de mégis más lesz tõle az elkészült étel. Nem önti el egybõl a szánkat a tolakodó savanyúság, hanem sokkal lágyabb, összetettebb és kellemesebb?.Arról már nem is beszélve, hogy a héja nagyon vékony, ellenben fantasztikusan húsos, ezért rengeteg levet tudunk belõle kipréselni.

Kipróbálása erõsen ajánlott!?



Tésztához:

30 dkg liszt

20 dkg sütõmargarin vagy vaj

10 dkg porcukor

1 tojás



Citrom krém:

5 tojás

17 dkg kristálycukor

3 közepes citrom leve (Akár hagyományos, akár lime, akár Meyer, de a méretekben vannak ám különbségek, ezt tartsuk szem elõtt.)2 dl habtejszín (a legjobb ha állati)

A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a hideg vajjal.

Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.

Ha a tészta összeállt, akkor fóliába csomagolva betesszük a hûtõbe minimum fél órára, de legalább annyi idõre, míg a vaj ? ami a kezünk melegétõl kissé megpuhult, elolvadt, visszaszilárduljon.

Fél óra elteltével kivesszük a tésztát a hûtõbõl, és lisztezett felületen a piteformánknak megfelelõ nagyságúra nyújtjuk.

Az én pite formám 22 cm átmérõjû, még 4 mini formába elegendõ volt a leesõ tészta.

A kinyújtott tésztát beletesszük a piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk.

A tésztát felvert tojással megkenjünk, ez biztosítja, hogy a töltelék késõbb ne áztassa el.
Ha lekentünk, akkor villával megszurkáljuk, ezzel elkerüljük, hogy megemelkedjen a tészta.

175 fokon, légkeveréssel 15 percig elõsütjük.

(Javaslom, hogy inkább pitesúllyal súlyozzuk le az elsõ 10 percre, aztán a sütõpapíros súlyozást távolítsuk el és ekkor kenjük meg a tojással.)

Készül a szaunábaKészül a szaunába

Amíg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. Ehhez elsõ lépésként a tojásokat elkeverjük a cukorral.

Hozzáadjuk a tejszínt és a kifacsart citromok levét.

Citrom krémCitrom krém

Ha készen vagyunk az elõsütéssel, kivesszük a tésztát a sütõbõl, beleöntjük a citromos tölteléket, majd 20-25 percre újra sütõbe tesszük, amíg meg nem keményedik.


Meyer citrom piteMeyer citrom pite

SzeletkeSzeletke

Hagyjuk kihûlni, majd szeletelhetjük. A kis formában készült pitéket tányérdesszertként is kínálhatjuk, a nagy formában készültet szeletekben.

Ha pikánsabban szeretnénk fogyasztani, megszórhatjuk rozmaringgal, vagy éppen még a töltelékbe sütés elõtt is keverhetünk egy kevés rozmaringot. Nekem anélkül is pont megfelelt. :)

Olyan, mintha három réteget képezne a tészta és a krém kettõse. Az alsó réteg teljesen biztosan át van sülve, annak ellenére, hogy nyersnek tûnhet ránézésre.


Ezeket is kedvelnéd:




25_16655_339252_97bf2aad0a0e67c5e85028312337c877_1c0e49_301
Dupla csokis, áfonyás bomba isteni csokikrémmel cupcake


IMG_1961
Szamóca-rebarbara pite


25_16655_252312_51a399c56375bc6e0ec580f75a7d9cd8_7cec3d_301
Citromos-puncsos emeletes torta


Diós meggyes pite (2)
Dióhabos meggyes pite


IMG_6099
Nutellás-banános pite




Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/01/21...

sponsored links

Keres?s