Isteni, gyors lemon pie (citrom pite)
sponsored links
Citrom pite (Meyer citromból, rozmaringgal szórva)
Lemon pie, vagyis citrom pite ha úgy tetszik. Nagyon régóta szemeztem ezzel a pitével, de ezidáig nem került sorra. Most viszont az üzletben (ami útba esik az oviból hazafelé jövet) képzeljétek, nem kaptam hagyományos citromot. Nem volt. Nem akartam elhinni. Ekkor megakadt a szemem egy különös gyümölcsön és bakker, újabb döbbenet: Meyer citrom volt. A város legjobb zöldségesénél sem láttam soha, erre a három betûs ABC-ben gyakorlatilag belepottyan a kosaramba.
A Meyer citromról hozok egy idézetet Ízhuszártól, abszolút jól körbeírja, mi is ez:
?Legfontosabb tulajdonsága, hogy valahol a citrom és a narancs között van félúton, ami nem is csoda, hiszen feltehetõen e kettõ keresztezésébõl született. A gyermek ? hála az égnek ? a szülõktõl csak a pozitív tulajdonságokat örökölte: ízében inkább a citromhoz áll közelebb, de annál jóval visszafogottabb, kicsit édeskés-virágos. Színben narancsosabb, formáját tekintve kerekebb, felülete pedig simább, mint hagyományos társaié, ráadásul elképesztõen fûszeres az illata. Ami a táskák között a Louis Vuitton, az a citromok között a Meyer.
A legtöbb zöldségesnek fogalma sincsen arról, hogy milyen citromhibrid került a portékája közé, sõt, néha nem is tudják mire vélni ezt a ?senemcitrom, senemnarancs? jelenséget, és selejtként árulják?.
Meyer citrom
A tanulság: ha valami elképesztõ fûszeres illatot érzünk a citrusok környékén ? és nem mellette ágaskodik a fûszernövény-polc ? akkor az Meyer-citrom lesz!
Felhasználása gyakorlatilag megegyezik a hagyományos citroméval, de mégis más lesz tõle az elkészült étel. Nem önti el egybõl a szánkat a tolakodó savanyúság, hanem sokkal lágyabb, összetettebb és kellemesebb?.Arról már nem is beszélve, hogy a héja nagyon vékony, ellenben fantasztikusan húsos, ezért rengeteg levet tudunk belõle kipréselni.
Kipróbálása erõsen ajánlott!?
Tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg sütõmargarin vagy vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
Citrom krém:
5 tojás
17 dkg kristálycukor
3 közepes citrom leve (Akár hagyományos, akár lime, akár Meyer, de a méretekben vannak ám különbségek, ezt tartsuk szem elõtt.)2 dl habtejszín (a legjobb ha állati)
A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a hideg vajjal.
Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.
Ha a tészta összeállt, akkor fóliába csomagolva betesszük a hûtõbe minimum fél órára, de legalább annyi idõre, míg a vaj ? ami a kezünk melegétõl kissé megpuhult, elolvadt, visszaszilárduljon.
Fél óra elteltével kivesszük a tésztát a hûtõbõl, és lisztezett felületen a piteformánknak megfelelõ nagyságúra nyújtjuk.
Az én pite formám 22 cm átmérõjû, még 4 mini formába elegendõ volt a leesõ tészta.
A kinyújtott tésztát beletesszük a piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk.
A tésztát felvert tojással megkenjünk, ez biztosítja, hogy a töltelék késõbb ne áztassa el.
Ha lekentünk, akkor villával megszurkáljuk, ezzel elkerüljük, hogy megemelkedjen a tészta.
175 fokon, légkeveréssel 15 percig elõsütjük.
(Javaslom, hogy inkább pitesúllyal súlyozzuk le az elsõ 10 percre, aztán a sütõpapíros súlyozást távolítsuk el és ekkor kenjük meg a tojással.)
Készül a szaunába
Amíg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. Ehhez elsõ lépésként a tojásokat elkeverjük a cukorral.
Hozzáadjuk a tejszínt és a kifacsart citromok levét.
Citrom krém
Ha készen vagyunk az elõsütéssel, kivesszük a tésztát a sütõbõl, beleöntjük a citromos tölteléket, majd 20-25 percre újra sütõbe tesszük, amíg meg nem keményedik.
Meyer citrom pite
Szeletke
Hagyjuk kihûlni, majd szeletelhetjük. A kis formában készült pitéket tányérdesszertként is kínálhatjuk, a nagy formában készültet szeletekben.
Ha pikánsabban szeretnénk fogyasztani, megszórhatjuk rozmaringgal, vagy éppen még a töltelékbe sütés elõtt is keverhetünk egy kevés rozmaringot. Nekem anélkül is pont megfelelt.
Olyan, mintha három réteget képezne a tészta és a krém kettõse. Az alsó réteg teljesen biztosan át van sülve, annak ellenére, hogy nyersnek tûnhet ránézésre.
Dupla csokis, áfonyás bomba isteni csokikrémmel cupcake
Szamóca-rebarbara pite
Citromos-puncsos emeletes torta
Dióhabos meggyes pite
Nutellás-banános pite
Lemon pie, vagyis citrom pite ha úgy tetszik. Nagyon régóta szemeztem ezzel a pitével, de ezidáig nem került sorra. Most viszont az üzletben (ami útba esik az oviból hazafelé jövet) képzeljétek, nem kaptam hagyományos citromot. Nem volt. Nem akartam elhinni. Ekkor megakadt a szemem egy különös gyümölcsön és bakker, újabb döbbenet: Meyer citrom volt. A város legjobb zöldségesénél sem láttam soha, erre a három betûs ABC-ben gyakorlatilag belepottyan a kosaramba.
A Meyer citromról hozok egy idézetet Ízhuszártól, abszolút jól körbeírja, mi is ez:
?Legfontosabb tulajdonsága, hogy valahol a citrom és a narancs között van félúton, ami nem is csoda, hiszen feltehetõen e kettõ keresztezésébõl született. A gyermek ? hála az égnek ? a szülõktõl csak a pozitív tulajdonságokat örökölte: ízében inkább a citromhoz áll közelebb, de annál jóval visszafogottabb, kicsit édeskés-virágos. Színben narancsosabb, formáját tekintve kerekebb, felülete pedig simább, mint hagyományos társaié, ráadásul elképesztõen fûszeres az illata. Ami a táskák között a Louis Vuitton, az a citromok között a Meyer.
A legtöbb zöldségesnek fogalma sincsen arról, hogy milyen citromhibrid került a portékája közé, sõt, néha nem is tudják mire vélni ezt a ?senemcitrom, senemnarancs? jelenséget, és selejtként árulják?.
Meyer citrom
A tanulság: ha valami elképesztõ fûszeres illatot érzünk a citrusok környékén ? és nem mellette ágaskodik a fûszernövény-polc ? akkor az Meyer-citrom lesz!
Felhasználása gyakorlatilag megegyezik a hagyományos citroméval, de mégis más lesz tõle az elkészült étel. Nem önti el egybõl a szánkat a tolakodó savanyúság, hanem sokkal lágyabb, összetettebb és kellemesebb?.Arról már nem is beszélve, hogy a héja nagyon vékony, ellenben fantasztikusan húsos, ezért rengeteg levet tudunk belõle kipréselni.
Kipróbálása erõsen ajánlott!?
Tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg sütõmargarin vagy vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
Citrom krém:
5 tojás
17 dkg kristálycukor
3 közepes citrom leve (Akár hagyományos, akár lime, akár Meyer, de a méretekben vannak ám különbségek, ezt tartsuk szem elõtt.)2 dl habtejszín (a legjobb ha állati)
A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a hideg vajjal.
Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.
Ha a tészta összeállt, akkor fóliába csomagolva betesszük a hûtõbe minimum fél órára, de legalább annyi idõre, míg a vaj ? ami a kezünk melegétõl kissé megpuhult, elolvadt, visszaszilárduljon.
Fél óra elteltével kivesszük a tésztát a hûtõbõl, és lisztezett felületen a piteformánknak megfelelõ nagyságúra nyújtjuk.
Az én pite formám 22 cm átmérõjû, még 4 mini formába elegendõ volt a leesõ tészta.
A kinyújtott tésztát beletesszük a piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk.
A tésztát felvert tojással megkenjünk, ez biztosítja, hogy a töltelék késõbb ne áztassa el.
Ha lekentünk, akkor villával megszurkáljuk, ezzel elkerüljük, hogy megemelkedjen a tészta.
175 fokon, légkeveréssel 15 percig elõsütjük.
(Javaslom, hogy inkább pitesúllyal súlyozzuk le az elsõ 10 percre, aztán a sütõpapíros súlyozást távolítsuk el és ekkor kenjük meg a tojással.)
Készül a szaunába
Amíg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. Ehhez elsõ lépésként a tojásokat elkeverjük a cukorral.
Hozzáadjuk a tejszínt és a kifacsart citromok levét.
Citrom krém
Ha készen vagyunk az elõsütéssel, kivesszük a tésztát a sütõbõl, beleöntjük a citromos tölteléket, majd 20-25 percre újra sütõbe tesszük, amíg meg nem keményedik.
Meyer citrom pite
Szeletke
Hagyjuk kihûlni, majd szeletelhetjük. A kis formában készült pitéket tányérdesszertként is kínálhatjuk, a nagy formában készültet szeletekben.
Ha pikánsabban szeretnénk fogyasztani, megszórhatjuk rozmaringgal, vagy éppen még a töltelékbe sütés elõtt is keverhetünk egy kevés rozmaringot. Nekem anélkül is pont megfelelt.
Olyan, mintha három réteget képezne a tészta és a krém kettõse. Az alsó réteg teljesen biztosan át van sülve, annak ellenére, hogy nyersnek tûnhet ránézésre.
Ezeket is kedvelnéd:
Dupla csokis, áfonyás bomba isteni csokikrémmel cupcake
Szamóca-rebarbara pite
Citromos-puncsos emeletes torta
Dióhabos meggyes pite
Nutellás-banános pite