IKE?S MANDUL?S DAIM TORTA
sponsored links
Ronda, de finom kateg?ria ?
Ez a s?ti eleve nem egy sz?ps?g, de most ideg?llapotban voltam egy katasztrof?lis, savany? kollegina miatt, ?gy k?ptelen voltam kihozni bel?le a maximumot. Szerencs?re ez csak a kin?zet?re vonatkozik, nem az ?z?re.
Gondolom, hogy ti is ismeritek az IKEA s?tik?n?lat?t. Ez a Daim-os a m?sodik sz?m? kedvencem a sv?d mandulatorta ut?n. Persze, ez is mandul?s ?s glut?nmentes, a teteje van nyakon ?ntve daim csokival. Az alaprecept megegyezik mind a k?t tort?n?l.
Szoktam venni fagyasztva ?s ha ?gy ?rezz?k, el?kapjuk a m?lyh?t?b?l. Viszont most elkattant az agyam, mert 2000 Ft egy mini tort?cska, ami 4 szelet, ha nagyon ?vatosan szeletelem, akkor maximum 6 szeletke j?n ki bel?le. Ez?rt neki?lltam ?s megpr?b?ltam lem?solni. Olcs?bb nem lett, viszont j?val t?bb ?s kiad?sabb.
Hozz?val?k
t?szta
5 toj?sfeh?rje
12 dkg n?dcukor
25 dkg dar?lt mandula
1 csepp citrom
1 tk. kaka?
kr?m
5 toj?ss?rg?ja
4 dkg n?dcukor
1,5 dl tejsz?n
4 dkg feh?r csokol?d?
1 p?pos ev?kan?l kem?ny?t?
20 dkg vaj
teteje
15 dkg daim tejcsoki
4 dkg vaj
Elk?sz?t?s
alap
V?laszd sz?t a toj?sokat. Verd f?lkem?ny habb? a feh?rj?ket, add hozz? a cukrot ?s a citromot ?s verd addig, am?g f?nyes ?s cs?csos habot kapsz. Ezut?n egy spatula seg?ts?g?vel forgasd bele a dar?lt mandul?t ?s a kaka?t.
Egy kerek tortaform?t vajaz ki, az alj?ra tegy?l s?t?pap?rt ?s sim?tsd bele a massz?t.
Egy 21 centis form?t haszn?ltam, ?gy k?nnyen kett? lehet v?gni a elk?sz?lt tortalapot. Okultam m?r a r?gebbi mandulatorta k?s?rleteimb?l. Term?szetesen, nagyobba is lehet k?sz?teni, de akkor ?gyeskedni kell majd a felez?sn?l.
180 fokra el?meleg?tett, l?gkever?ssel 35 perc alatt elk?sz?l.
H?tsd le teljesen a s?tem?nyt.
kr?m
Egy h??ll? t?lban keverd sim?ra a toj?sok s?rg?j?t, kem?ny?t?t, tejsz?nt ?s a cukrot.
?ll?tsd a t?lat v?zg?z f?l? ?s egy habver?vel kezd el kevergetni. V?gy egy nagy leveg?t ?s ne add fel a keverget?st. 10-15 perc szorgos munka meghozza a k?v?nt v?geredm?nyt. Egy s?r?, f?nyes kr?met kell kapj?l.
Miut?n megt?rt?nik ez a csoda, h?zd le a g?zr?l a t?lat ?s a felapr?tott feh?r csokit keverd el benne, majd a felkock?zott vajat kis adagonk?nt kevergesd el a kr?mben.
Az elk?sz?lt kr?met a h?t?ben teljesen h?tsd le.
?ssze?ll?t?s
V?gd kett? a tortalapot ?s kend meg vastagon a kr?mmel. Helyezd r? a m?sik tortalapot ?s annak a tetej?t is kend meg a kr?mmel. Tedd a fagyaszt?ba f?l ?r?ra.
V?zg?z felett olvaszd ?ssze a daim csokol?d?t a vajjal, alaposan keverd el.
a leh?t?tt s?ti tetej?re csorgasd az olvasztott csokit. Lehet ?gy is, hogy hagyod oldalt lecsorogni a csokit, vagy visszateszed a form?ba ?s csak a tetej?re teszed. ?n az ut?bbi m?dszert v?lasztottam, ez?rt a kih?t?tt torta oldal?t bevontam m?g egy kis marad?k kr?mmel.
Az elk?sz?lt tort?t tedd p?r ?r?ra a h?t?be.
Sz?pen szeletelhet? ?s nagyon, de nagyon finom.
?rdemes elk?sz?teni?
A csokit az IKEA ?ruh?zban vettem, 25 dkg. -os kiszerel?sben kaphat?. Ha nagyobb form?ban s?t?d, akkor olvaszd a tort?ra az ?sszeset.
L?ttam, hogy a Milka is el?rukkolt egy daim csokival, val?sz?n? az is j? hozz?, de nem pr?b?ltam.
di?s v?ltozata itt olvashat?.
Csak, mert szeretem...kreat?v gasztroblog
A Facebookon ?s Instagrammon is