II. Budakeszi szarvasgombás napok :-)

2010-09-17

sponsored links

N.I. kedves gombásztársunktól homoki és nyári szarvasgombát kaptunk ajándékba, igen, ajándékba! Az üzlet már a nyáron megköttetett, tréfásan meg is jegyezte, hogy vehetjük úgy is, szarvasgomba áron veszi tõlünk a receptet :-) Éltünk nagylelkû felajánlásával. Két nap és két éjszaka törtük a fejünket, hogy mihez kezdjünk a sok gombával, saját receptet illett hozzá kitalálni. Ma délelõttre összeállt a menü, lezajlott a vendégfogadás is, a szarvasgombák is méltó ünneplésben részesültek a terített asztalon.

Elõétel: Nyári szarvasgombás színes golyócskák Dénes módra.

Még hétfõn este 20 dkg. márkázott vajba belereszeltünk egy szépen megtisztított fekete szarvasgombát. A vajat három szem héjában fõtt, áttört burgonyával összekevertük, sóztuk. Ez a burgonyás kence lett az alap, melyhez 4 ízhatás, 4 színhatás alapon, céklát, parajt, sonkát, illetve pecsenyekacsa májat kevertünk.

A jó minõségû sonkát ledaráltuk. A céklát héjában sütõben sütöttük meg, kihûlve megreszeltük, levét kinyomkodtuk. A spenótot sós vízben megfõztük, levét kinyomkodva apróra vágtuk, míg a kacsamájat kevés zsiradékon, kis tejjel natúr megsütöttük, ledaráltuk.

A masszákat külön edénykékben visszaraktuk a hûtõbe, hogy a vaj megdermedjen benne, és kis golyócskákat tudjunk belõle (karalábé vájóval) kivenni, melyet reszelt sajtban meghempergettünk, kis fogpálcával átszúrva ízlésesen tálra helyeztünk.

Spenótleves szarvasgombás, Brie sajtos pirítóssal.


A zsenge leveleket sós vízben megfõztük, pürésítettük, majd saját levével, tejszínnel, sóval, kis szerecsendióval, fehér borssal fûszerezve leves állagúra hígítottuk. Vékony rántással berántottuk.

A paraj fûszere a fokhagyma, s mivel a szarvasgomba egyik illatkomponense is hasonló, gondoltuk, hogy méltón fogja a szarvasgomba azt helyettesíteni. A forrón tálalt levesbe egy kis gömb szarvasgombás vajat belekevertünk. A kenyérszelet egyik oldalát megpirítottuk, másik oldalára szarvasgomba reszeléket szórtunk, melyet a lágy Brie sajttal betakartunk, pár percig grilleztük, hogy a sajt megolvadjon, s a leveshez tálaltuk.

Ekkor következett a homoki szarvasgomba bemutatója (a szünetben a harmadik felvonás elõtt, az izgalmak tetõzéseként.) Jobban mondva már másodszor lépett színre, mert a belépõ a homoki szarvasgombás vermut megkóstolása volt.

7 dl bor, 2 dl konyak összeöntöttünk, illetve 1 dl. bort félretettünk és abban felfõztünk teáskanálnyi fehérüröm és szagosmüge levelet. Amikor kihûlt leszûrtük és hozzáöntöttük a széles szájú üvegben tárolt italhoz, melybe 2 felszeletelt homoki szarvasgombát tettünk. A homoki szarvasgomba önmagában brutál édes. Kioldódó íze lett volna a cukor helyettesítõje. Gyengén ott volt az íze, de édesnek az ital egyáltalán nem volt nevezhetõ, amolyan gyógyital lett belõle :-)

Homoki szarvasgombás rakott tészta

A piacon ?szájérett? (új piaci zsargon), magyarul lottyadt szilvát sikerült vennem. Éppen lekvárnak még elmegy alapon 1 homoki szarvasgombát belereszelve lekvárt fõztem belõle. A szilvalekvárba amúgy sem kell cukor, a gombától sem lett édes, így aztán a gomba nem okozott galibát :-) Két tojásból tésztát gyúrtam, míg Dénes a diót törte. A klasszikus mocskos tészta hozzávalói elõálltak. Maradt még homoki szarvasgombánk, így azt még a lekvárhoz, dióhoz reszeltük. Tészta, lekvár, tészta, dió sorok után a tetejére kristálycukros diót tettünk, mert a karamellezõdõ cukros dió adja meg a mocskos tészta báját. A tészta, csak a tetején volt édes, belsejében a homoki szarvasgombától elvárt édes íznek nyoma veszett, illetve ott volt valami, de nem az amire gondoltunk.

(A gyanúnk az, hogy hõ hatására a homoki szarvasgomba elveszti édes ízét, de ezt még ellenõrizni kell! )

Fõfogás:

Álságos csáki rostélyos, avagy rántottával töltött szarvasgombás szûzérme avokádó mártással.

A hús Dénes mûfaja.

A húst felszúrta, s a nyílást reszelt szarvasgombával kente végig, majd a nyílásba fém rudat tett, elõkészítve a nyílást annak késõbbi megtöltéséhez. A hús becsomagolva, elkészítésig a hûtõben pihent. Sütés elõtt fél órával a húst kívülrõl sóval és kevés fehérborssal dörzsölte be. Tûzálló tálba téve azt forró zsírral leöntötte, majd fél csésze vizet hozzáöntve fólia alatt megpárolta. A fóliát levéve a húst pirosra sütötte.

A töltés már nõi munka, így a töltelék elkészítése már az én feladatom volt. A szarvasgombák közt érlelt tojást felütöttem, megsóztam, vajon, állandó kevergetéssel, rezgõkésre sütöttem. A húsból kivettem a rudat, majd helyébe betöltöttem a tojásrántottát, s csak annyi idõre, hogy minden átmelegedjen visszadugtam a sütõbe.

Közben elkészült az avokádó mártás. Az érett avokádót meghámoztam, a szarvasgombát belereszeltem, sóztam, csipet citromlevet és kevés tejszínt hozzáöntve robotgéppel pürésítettem.

A felszeletelt hús mellé tálaltam.

A szarvasgomba hõkezelésétõl óvnak a hozzáértõk, de elõzõ este, fõpróba gyanánt készült a:



Hirtelen sült szarvasgombás karaj:

Dénes ünnepi meglepetésként tálalta: három szelet karajt vékonyan felszúrt, zsebet vágott bennük, belülrõl halványan sózta, borsozta azokat. Ebbe a zsebbe vékony szarvasgomba szeleteket helyezett, a hússzeletet tenyérrel lenyomkodta, zárta, majd becsomagolva a hûtõben érlelte. Kevéssel sütés elõtt a hússzeleteket kívülrõl megsózta és szelet húsként kezelve hirtelen kisütötte. Közben a köret (vegyes párolt zöldség) és a szarvasgombás konyakmártás is elkészült a hús szaftjának felhasználásával. (Szerencsésebb lett volna semlegesebb ízû köret hozzá. ) A hús viszont remek lett, a zárt zseb, valamint a rövid hõhatás megõrizte a szarvasgomba aromákat, így a hús finom fûszeres ízei koronázták meg családi ünnepünket.

Reméljük nem okoztunk csalódást! :-)


Folytats a blogon ... kozosgomba.blogspot.com/2010/09/ii-bu...

sponsored links

Keres?s