Ibolyapaszta és a lekvár... kísérleti eredmények

2010-04-01

sponsored links


 kép innen.

A mai napom eszement módon zajlott: Bendussal 3 órán át szedtünk ibolyát, majd adagokra bontva minél több technológiát kipróbálva hét fajta lekvárt illetve pasztát fõztem. Azt hiszem most már tényleg tökéletes a végeredmény és tudom majdnem minden miértre a választ. Továbbá a megfõzött különféle lekvárok és paszták ízét, állagát és egyéb megnyilvánulásait hasonlítottam össze különbözõ felhasználási módok tekintetében: krémek, limonádé, sütik, mártások...

Íme a levont tapasztalatok:

1. A lekvár legalább annyira jó, mint a paszta más ételekhez adagolva is.
2. Minél "öregebb" a paszta, annál erõteljesebb és ibolyásabb  lesz a színe pl. habhoz keverve vagy bármiben. (a tavalyi gyönyörû, az idei még nagyon haloványka a limonádéban).
3. Feleslegesen bonyolítottam eddig túl a pasztát, a lekvár beforralva a kívánt sûrûségre legalább olyan jó végeredményhez vezet.
4. A dzsemfix (vagy még inkább az abban lévõ citromsav?) mennyisége határozza meg a színt: a méregzöldtõl a kékesen át a lilán keresztül a rózsaszínig bármilyen árnyalatot lehet kihozni belõle. Minél több van benne, annál rózsaszínesebb.

Habár imádom az ibolyát, azt hiszem pár napra befejeztem... Utána újult erõvel következhet a kandírozott virág.

Folytats a blogon ... franciaulenni.blogspot.com/2010_04_01...

sponsored links

Keres?s