Húsvéti rozmaringos kalács és tojáslikõr
sponsored links
Idén minimális lett a húsvéti készülõdés, mivel 3 napig csak vendégeskedünk/vendégeskedtünk, szóval még sonkát sem vettünk. De azért a vendégségbe készítettem finom rozmaringos kalácsot és házi tojáslikõrt.
A kalács megint egy kísérlet a különféle lisztekkel, és nagyon jól mûködik, finom és levegõs lett, a rozmaring pedig remekül passzol a húsvéti sonkához, tormához, tojáshoz, salátákhoz.Tehát, ez a fajta kalács kiválóan helyettesíti a kenyeret. (A mazsolás kalács más kategória).
A házi tojáslikõr gyakorlatilag egy folyékony desszert, ami garantáltan adalékanyagmentes. Igaz, kb 1 hét alatt el kell fogyasztani, de ezzel azt hiszem nem lesz gond.
Rozmaringos fonott kalács (3 db 40 cm-es kalácshoz)
50 dkg teljes õrlésû liszt
50 dkg fehér liszt
4 dkg friss élesztõ
3 ek méz
2 nagy tojás + 1 kis tojás a kenéshez
só
1,8 dl langyos tej
1,5 dl langyos víz
5 dkg olvasztott vaj
3 db 10 cm-es friss rozmaring ág (vagy ízlés szerint)
3-4 ek szezámmag
Az élesztõt feloldom a langyos tejben és fél ek mézet adok hozzá. Melegre teszem. A legjobb, ha napos helyre, gyönyörûen és gyorsan felfut.
A friss rozmaringot apróra darabolom.
Közben a liszteket kimérem és átszitálom. A teljes õrlésût is, a szitán fennmaradó sikért a lisztekhez öntöm. A szitálás során a liszt átszellõzõdik, levegõs lesz, a tészta pedig jobban megkel. Mostanában ezt a lépést sem szoktam kihagyni, ha kenyeret vagy bármi más kelt tésztaféleséget készítek.
A liszt közepébe mélyedést készítek, beleöntöm a felfuttatott élesztõt, a 2 nagy tojást, az olvasztott vajat, a mézet. Összekeverem, és szép lassan a langyos vizet is hozzáadom úgy, hogy nagyon lágy tésztát kapjak. Ezt kb 8-10 percig dagasztom. Nekem úgy sikerült, ahogyan a kismacskák szokták a nagymacskákat dagasztani, ez volt a legkézenfekvõbb módszer ekkora mennyiségnél. A lényeg, hogy addig kell, amíg az edény falától el nem válik a tészta. Ekkor beleszórom a friss rozmaringot és beledagasztom a tésztába. Ha ez megvan, mehet a napra, vagy vmi meleg helyre 1 órára. Imádom, ha már olyan az idõ, hogy a napon keleszthetõ a tészta, úgy érzem jobban és szebben megkel.
A megkelt tésztát deszkára téve jól átgyúrom, és 3 egyenlõ részre osztom a 3 kalácshoz. Az egyik tésztagombócot aztán megint 3 egyenlõ részre osztom, és 4 cm átmérõjû, kb 35-40 cm hosszú hengerré nyújtom õket. Egymás mellé helyezem a 3 hengert, végüket összecsippentem, majd összefonom õket. A végét szintén összenyomom. Ezt a mûveletet megismétlem a másik kettõ tésztagombócnál is. Sütõpapírral bélelt tepsibe teszem õket és fél órára mehet vissza a meleg helyre.
Ha megkeltek a kalácsok, megkenem õket tojással, megszórom szezámmaggal. Elõmelegített sütõbe teszem és 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütöm.
Házi tojáslikõr (kb 4 dl)
3 tojássárgája
15 dkg nádcukor
3 ek kókusztejpor
2,5 dl tejszín
2,5 dl bacardi
1-2 tk kurkuma
A tojássárgákat és a nádcukorot habverõvel felverem, majd hozzáadom a kókusztejport és a tejszínt. Elkeverem, és vízgõz felett állandó keverés mellett besûrítem. Ha ez megvan, lehûtöm, hozzáadom a bacardit. Végül kurkumát szórok bele, hogy egy kissé sárgásabb, azaz tojásosabb színt kapjak. Semmi íze nincs, és élettanilag is csak pozitív hatásai vannak. Üvegekbe töltöm, hûtõbe teszem és jó, ha 1 napig állni hagyom mielõtt fogyasztjuk.
A recept Édes és keserûtõl származik, (persze, nem bírtam ki, hogy ne változtassak vmit rajta) köszönet érte!!
A kalács megint egy kísérlet a különféle lisztekkel, és nagyon jól mûködik, finom és levegõs lett, a rozmaring pedig remekül passzol a húsvéti sonkához, tormához, tojáshoz, salátákhoz.Tehát, ez a fajta kalács kiválóan helyettesíti a kenyeret. (A mazsolás kalács más kategória).
A házi tojáslikõr gyakorlatilag egy folyékony desszert, ami garantáltan adalékanyagmentes. Igaz, kb 1 hét alatt el kell fogyasztani, de ezzel azt hiszem nem lesz gond.
Rozmaringos fonott kalács (3 db 40 cm-es kalácshoz)
50 dkg teljes õrlésû liszt
50 dkg fehér liszt
4 dkg friss élesztõ
3 ek méz
2 nagy tojás + 1 kis tojás a kenéshez
só
1,8 dl langyos tej
1,5 dl langyos víz
5 dkg olvasztott vaj
3 db 10 cm-es friss rozmaring ág (vagy ízlés szerint)
3-4 ek szezámmag
Az élesztõt feloldom a langyos tejben és fél ek mézet adok hozzá. Melegre teszem. A legjobb, ha napos helyre, gyönyörûen és gyorsan felfut.
A friss rozmaringot apróra darabolom.
Közben a liszteket kimérem és átszitálom. A teljes õrlésût is, a szitán fennmaradó sikért a lisztekhez öntöm. A szitálás során a liszt átszellõzõdik, levegõs lesz, a tészta pedig jobban megkel. Mostanában ezt a lépést sem szoktam kihagyni, ha kenyeret vagy bármi más kelt tésztaféleséget készítek.
A liszt közepébe mélyedést készítek, beleöntöm a felfuttatott élesztõt, a 2 nagy tojást, az olvasztott vajat, a mézet. Összekeverem, és szép lassan a langyos vizet is hozzáadom úgy, hogy nagyon lágy tésztát kapjak. Ezt kb 8-10 percig dagasztom. Nekem úgy sikerült, ahogyan a kismacskák szokták a nagymacskákat dagasztani, ez volt a legkézenfekvõbb módszer ekkora mennyiségnél. A lényeg, hogy addig kell, amíg az edény falától el nem válik a tészta. Ekkor beleszórom a friss rozmaringot és beledagasztom a tésztába. Ha ez megvan, mehet a napra, vagy vmi meleg helyre 1 órára. Imádom, ha már olyan az idõ, hogy a napon keleszthetõ a tészta, úgy érzem jobban és szebben megkel.
A megkelt tésztát deszkára téve jól átgyúrom, és 3 egyenlõ részre osztom a 3 kalácshoz. Az egyik tésztagombócot aztán megint 3 egyenlõ részre osztom, és 4 cm átmérõjû, kb 35-40 cm hosszú hengerré nyújtom õket. Egymás mellé helyezem a 3 hengert, végüket összecsippentem, majd összefonom õket. A végét szintén összenyomom. Ezt a mûveletet megismétlem a másik kettõ tésztagombócnál is. Sütõpapírral bélelt tepsibe teszem õket és fél órára mehet vissza a meleg helyre.
Ha megkeltek a kalácsok, megkenem õket tojással, megszórom szezámmaggal. Elõmelegített sütõbe teszem és 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütöm.
Házi tojáslikõr (kb 4 dl)
3 tojássárgája
15 dkg nádcukor
3 ek kókusztejpor
2,5 dl tejszín
2,5 dl bacardi
1-2 tk kurkuma
A tojássárgákat és a nádcukorot habverõvel felverem, majd hozzáadom a kókusztejport és a tejszínt. Elkeverem, és vízgõz felett állandó keverés mellett besûrítem. Ha ez megvan, lehûtöm, hozzáadom a bacardit. Végül kurkumát szórok bele, hogy egy kissé sárgásabb, azaz tojásosabb színt kapjak. Semmi íze nincs, és élettanilag is csak pozitív hatásai vannak. Üvegekbe töltöm, hûtõbe teszem és jó, ha 1 napig állni hagyom mielõtt fogyasztjuk.
A recept Édes és keserûtõl származik, (persze, nem bírtam ki, hogy ne változtassak vmit rajta) köszönet érte!!