Húsos-hagymás pite

2010-11-27

sponsored links

Férjuram már egy ideje sóhajtozott egy ilyen masszívan húsos, tésztakéregbe bújtatott étel iránt, az õ kedvére készült a mai ebéd.


Hozzávalók:

3 közepes fej vöröshagyma
2 sárgarépa
2 szál szárzeller
2 szál friss rozmaring
2-3 löttyintés olívaolaj
2-3 babérlevél
500 gr jó minõségû darálthús (marha)
1 kiskanál mustár
1 kiskanál Marmite (sörélesztõpaszta, Culinarisban kapható, szerintem elhagyható)
2 ek. Worcestershire szósz
2 kk. finomliszt
1 bio marhahúsleves kocka
500 gr leveles tészta az eredeti recept szerint (nekem 400 gr-os Tante Fanny-féle volt)
1 nagy tojás
kevés tej a kenéshez

Elkészítés:

1. Kb. 1 liter vizet egy kislábosban felteszünk forrni és feloldjuk benne a leveskockát. A hagymát és a répát megpucoljuk. A hagymát finomra, a répát és a szárzellert karikára vágjuk. A rozmaringot lehúzzuk a fás száráról és finomra aprítjuk.

2. A zöldségeket egy mélyebb lábosba tesszük, meglöttyintjük az olívaolajjal, hozzáadjuk a rozmaringot és a babérleveleket. Kb. 10 percig, idõnként alaposan átkavargatva megpirítjuk.

3. Hozzáadjuk a marhahúst és kevergetve "fehéredésig" pirítjuk. Hozzákavarjuk a Marmite-ot, a Worcestershire-szószt, és a lisztet. Jól elkeverjük, majd felöntjük a levessel, összeforraljuk, majd mérsékelt tûzön félig lefedve kb. 1 órán gyöngyöztetjük.

4. A kész tölteléket egy mélyebb, kerek (kb. 23 cm átmérõjû) formába szedjük és hagyjuk kihûlni (én elõzõ este készítettem el a tölteléket). A leveles tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, én Tante Fanny friss élesztõs leveles tésztát vettem, ezt eleve nem kellett nyújtani, mert sütõpapírra volt feltekerve, így csak simán ráborítottam a töltelékre, a lelógó széleit pedig levágtam. Az edény szélét villával "kicsipkézzük" (én a kimaradó tészta egy részébõl kis díszítést sodortam rá). Kb. 180°C-ra elõmelegített sütõbe toljuk és kb. 40 percet sütjük. Félidõben nem árt, ha levesszük a hõfokot kb. 150°C-ra, mert elfordulhat, hogy a teteje túl gyorsan sül így, míg az alja a tésztának nyers marad.

(A recept forrása Jamie Oliver Jamie fõzõiskolája c. könyve.)

Folytats a blogon ... macsfalatok.blogspot.com/2010/11/huso...

sponsored links

Keres?s