Hófehér P?re Noël sajttorta
sponsored links
Mostanában elég gyakran esik a hó, sõt, elég sok helyen meg is marad. A havas hegyoldal látványa és a közelgõ Mikulás látogatás ?ihlette ezt a tortát, amit már régóta szerettem volna elkészíteni, csak hát az egyik lényeges hozzávalónak - az epernek - épp nincs szezonja... Pedig milyen jól mutat a hófehér torta és a piros eper együtt! Nemcsak a látvány szép, hanem ahogy az egyik ismerõsöm mondaná "az eper és a tejszínhab harmóniája hmmmmmmmmm...!" És ez a torta Karácsonykor is megállja a helyét.
Most egy sütés nélküli sajttorta készült, de készíthetjük piskótából is (amit megtölthetünk eperlekvárral, vagy eperkrémmel, stb...).
Hozzávalók: (18 cm átmérõjû tortához)
A torta alapjához:
80 g omlós keksz (én most Gyõri Zabfalatokat használtam)
40 g olvasztott vaj
A kekszet zacskóba tesszük és egy boros üveggel (pl) morzsává törjük, majd egy tálban összekeverjük az olvasztott vajjal és a tortaforma aljába nyomkodjuk. Betesszük a hûtõbe.
A tortához:
200 g Philadelphia krémsajt
30 g porcukor
1 citrom reszelt héja és leve
60 g natúr joghurt
70 g tej
1 kk zselatin
125 tejszín
dzsem (eper, málna, áfonya, ribizli) 4-5 ek
1. Habbá verjük a tejszínt. Könnyen elõfordulhat (sõt, biztos), hogy a 30%-os zsírtartalmû UHT tejszínbõl nem lesz kemény tejszínhab. Sajnos. :( Ha a tortánál nem lesz kemény tejszínhabunk, az még nem egy nagy tragédia, mert a zselatin majd összefogja.
2. Melegítsük fela tejet és oldjuk fel benne a zselatint. Tegyük félre hûlni.
3. Egy tálban keverjük simára a krémsajtot a cukorral, a citrom levével és a héjjával, majd ha a tej már kihûlt, egy szûrõn keresztül öntsük a krémsajtos masszához és keverjük el. Néhány laza mozdulattal keverjük hozzá óvatosan a tejszínhabot.
4. A massza 2/3-át öntsük a tortaformába. A maradék 1/3-hoz keverjük hozzá a gyümölcs dzsemet, majd egy kanállal kanalazzuk a tortaformába (össze-vissza). A kanál nyelével húzzunk pár vonalat a masszába (ettõl remélhetõleg kicsit összekeveredik a fehér és a pirosas massza és márványos lesz a tortánk).
5. Tegyük hûtõbe 1-2 órára.
Díszítéshez:
200 ml tejszín+1 csomag habfixáló+porcukor ízlés szerint
pár szem eper
csillag alakú kekszek, v. mézeskalács a fenyõfához
ezüst színû cukorgyöngyök
Bárcsak lehetne Magyarországon 38%-os, vagy annál magasabb zsírtartalmú tejszínt kapni! Akkor semmi szükség nem lenne a habfixálóra! Sokan a növényi olajból készült tejszínutánzatot részesítik elõnyben, de véleményem szerint õk nem tudják, hogy mit veszítenek! Ez a torta IGAZI, tejszín ízû tejszínhabbal a jó!
Ezért a habfixálóval és a porcukorral (én 1 evõkanálnyit tettem bele) verjük kemény habbá a tejszínt.
Utána vonjuk be a tortát a tejszínhabbal, a maradék habot töltsük egy erõs nylon zacskóba (habzsákba), vágjunk egy kisebb rést a zacskó egyik végén és nyomjunk kis "hógolyókat" a torta szélére!
A Mikulásokhoz vágjuk le az eprek tetejét, nyomjunk egy kis tejszínhabot az eper nagyobbik felére és tegyük vissza a levágott részt (=az lesz a sapka). (Egy fogpiszkáló segítségével csinálhatunk gombokat a Mikulások ruhájára, olvasztott csokiból szemet és szájat készíthetünk.)
A dekorációkat (eper Mikulások, fa, szórógyöngyök) helyezzük el a tortán, és kész is!
Az eredmény egy nem túl édes, könnyen elkészíthetõ és szép torta. Ugye milyen cuki??
(P?re Noël=Mikulás)
?
?