Hétvégi receptajánló!!! Spárga-pangasius leveles tésztában, fehérbormártással.

2011-04-30

sponsored links



Megjelent a piacokon a spárga, és talán már az ára is elfogadható. Bevásárlásnál gyorsan meg is ragadtam az alkalmat, és vettem egy csomaggal. Mivel mindenképpen halat szerettem volna készíteni, így már csak azt kellett eldöntenem, hogyan is tudnám a kettõt összepárosítani. Végül úgy döntöttem, hogy az elõpárolt spárgát, és az elõsütött pangasius filét leveles tésztába sütöm készre. Gyorsan elõvettem a "Mártások" szakácskönyvemet, és abban találtam meg a fehérbormártás receptet, melyet éppen hozzáillõnek találtam ehhez a finomsághoz. Mert bizony nagyon finom lett a leveles tésztában sült hal a spárgával, de a mártás is remekül illet hozzá. Rövid idõ alatt elkészíthetõ, így a hétvégi fõzéssel nem kell sok idõt a konyhába tölteni. Mindenkinek bátran merem ajánlani, akár pangasiussal, (én legközelebb lazaccal fogom elkészíteni) de ízlés szerint más hallal is az elkészítését.





1 cs leveles tészta
2 db pangasius filé
1 cs spárga

halfûszerkeverék
citrom
színes bors
1 db tojás
olívaolaj

A spárgát enyhén sós vízben párperc alatt félpuhára fõzni, majd leszûrni és teljesen kihûteni.

A pangasius filét megcsepegtetni citromlével, majd megszórni halfûszerkeverékkel és egy kevés színes borssal. Kicsit állni hagyni, majd egy serpenyõbe pici olívaolajat hevíteni, és mindkét oldalát 2-2 perc alatt elõsütni.

Egy tepsit kibélelni sütõpapírral, majd az elõnyújtott leveles tésztát ráhelyezni.
Ezután a szélétõl kicsit beljebb rátenni egy sor kihûtött spárgát.
A spárga tetejére ráhelyezni az elõsütött halszeleteket, majd befedni a maradék spárgával. A tészta két szélét kicsit behajtani, majd óvatosan feltekerni.
Tetejét egész felvert tojással megkenni.
Elõmelegített sütõbe, közepes lángon szép pirosra sütni.

Fehérbormártás:

2 dk vaj
2 db vöröshagyma
3 dl fehérbor
3 dl húsleves alaplé
4 dl tejszín

õrölt bors

Egy serpenyõbe beletenni a vajat, majd felolvasztani. Ezután hozzáadni a nagyon apróra felvágott vöröshagymát, és üvegesre párolni. (vigyázni hogy ne piruljon meg)

Az üvegesre párolódott hagymához, hozzáönteni a fehérbort, majd a serpenyõ aljáról alaposan felkaparni a zsiradékot és erõsebb lángon felére forralni.
Ezután felönteni az alaplével, ízlés szerint sózni, megszórni õrölt borssal és addig fõzni, hogy kb. 1 dl maradjon.

Ezután belekeverni a tejszínt és tovább fõzni, hogy besûrûsödjön.
Végül egy szitán átszûrni, és tálalásig melegen tartani.

(Egy edénybe vizet forralni, majd a tûzrõl levéve ráhelyezni a mártásos tálat. Tetejét folpack fóliával lefedni, így nem bõrösödik meg a teteje.)

Tálaláskor a leveles tésztát felszeletelni, és a mártást kínálni mellé.


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2011/04/h...

sponsored links

Keres?s